Roditelji djece s dijabetesom uputili su Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Gospodo, ponukani mogućnošću uvođenja nadoplate za pojedine potrepštine koje našoj djeci i ostalim oboljelima od dijabetesa tipa 1 život znače, odlučili smo se na reakciju.
Tim povodom upućujemo vam ovo pismo sa zahtjevima za koje smatramo da oboljeli od dijabetesa zaslužuju.

Zahtjevi:
– Ukidanje doplate za sav potrošni materijal i inzuline za sve oboljele od dijabetesa
tipa 1 bez obzira na starosnu dob osobe pod uvjetom da ih propiše pacijentov dijabetolog, a dostupni su na tržištu EU
– Osiguravanje sredstava za inzulinsku pumpicu svakom oboljelom bez obzira na starosnu dob, kojem njegov dijabetolog istu propiše
– Osiguravanje sredstava za opremu za kontinuirano mjerenje šećera za sve oboljele od dijabetesa tipa 1 bez obzira na starosnu dob
– Osiguravanje sredstava za sufinanciranje organizacije edukacijskih kampova za djecu oboljelu od dijabetesa tipa 1 do 18 godina starosti na najmanje tri lokacije u Republici Hrvatskoj jednom godišnje
– Neumanjivanje količine potrošnog materijala za oboljele od dijabetesa tipa 1 nakon punoljetnosti
– Uvođenje ujednačenog kriterija na razini države za stjecanje prava na osobnu invalidninu i dodatak za njegu

Gospodo, Da ponovimo, ovih šest zahtjeva tražimo za našu djecu i sve oboljele od dijabetesa tipa 1 zbog toga što su to stvari koje njima znače život i to nije demagogija nego stvarnost.Dakle da pojasnimo, nećete nam prodavati priču da je generički inzulin jednako dobar kao i original, dok nas istodobno uvjeravate da Dacia vrijednosti 10 000€ nije jednako dobra kao i Audi vrijednosti 100.000€.

Ne morate nas uvjeravati, jer smo mi smo svjesni da ona to nije, ali vam sasvim dobro može poslužiti za sve vaše potrebe. Povlačeći paralelu s tim mi roditelji također jako dobro znamo da liječnik nije iz hira preporučio baš određeni inzulin, a ne njegovu kopiju. Naravno da uopće nije upitno što je prioritet kad je u pitanju trošenje javnog novca, vaše otmjene limuzine ili zdravlje i životi djece i svih oboljelih od dijabetesa tipa 1. Također vraćanje oboljelih od dijabetesa tipa 1 na korištenje šprica umjesto penova ne dolazi u obzir, jer to osim drastičnog pogoršavanja kvalitete života oboljelih, znači i lošiju regulaciju šećera u krvi, prevedeno, više komplikacija izazvanih dijabetesom i njihovo ranije pojavljivanje te automatski dodatni trošak zdravstvu i kućnim budžetima oboljelih.

Naša djeca neće ozdraviti kad postanu punoljetna i ne možete im tek tako ukidati sredstva
koja im koliko toliko olakšavaju život ili umanjivati količinu potrošnog materijala. Mi koji vas plaćamo imamo moć i pravo da vam to ne dopustimo i nećemo vam dopustiti.
Nećemo vam dopustiti, jer kad vidimo vas i vaše ponašanje, znamo da novaca za
osiguravanje dostojanstvenog života najranjivijih i najvrjednijih članova ovog društva
definitivno ima. Ako vi ne vidite gdje možete uštedjeti MILIJARDE!, mi ćemo vam nacrtati i
rado ćemo to učiniti, samo nas trebate pitati.

Gospodo, dok se ne odreknete svih vaših luksuza i beneficija te razbacivanja javnog novca na razne bespotrebne stvari i financiranje raznih skupina na nepošten način da im se nebi
zamjerili, mi ni od jednog zahtjeva koji život znače našoj djeci i svim oboljelima od dijabetesatipa 1 nećemo odustati.

Možete nas ignorirati, ali mi smo za njih spremni na sve. Oni su itekako vrijedni naše borbe, a u borbi za ovaj cilj su apsolutno sva sredstva dopuštena.

Nadamo se ipak da će se barem u nekima od vas probuditi komadić savjesti i da će isti
utjecati na ostale koji odlučuju o ovome i time pokazati da im je stalo do hrvatske djece i svih građana, a ne samo do vaših fotelja i svega što ide uz njih.

Ovim putem pozivamo i sve ostale kojima država ne želi osigurati sredstva za nužno liječenje i lijekove da učine isto što i mi jer smo mi ti koji gospodi moraju reći kad su pretjerali.
Pa mi ih plaćamo pobogu!
Zajedno do kraja, za najbolje među nama!
Roditelji djece oboljele od dijabetesa tipa 1 Splitsko-dalmatinske županijeKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime