Pločasti most na Cetini poseban je jer je sastavljen od srednjovjekovnih stećaka koji su se koristili kao nadgrobni spomenici. Sanacija ove vrijedne baštine nije ‘sjela’ lokalnom stanovništvu, a ni arheolozima. U subotu je održan novi prosvjed, javlja Dnevnik.hr.

Održan je novi prosvjed kraj Pločastog mosta na Cetini, složenog od srednjovjekovnih stećaka, a koji općina Civljane obnavlja uz dozvolu Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Šibeniku.

Protiv radova izjasnio se Institut za arheologiju, potpisuje se i peticija, a saborski zastupnik Miro Bulj u subotu je okupio i branitelje koji su stigli na konjima, ali i znanstvenike koji podržavaju zaustavljanje sanacije.

“Možda bi bilo pametnije da su ta sredstva uložili ovdje da naprave nekakve stolove, odmorište, parking za bicikle ili vezište za konje, da se mladi ljudi okupljaju na takav način. Ovdje će sve samo uništiti, ja ne znam tko će više nositi uspomenu i sliku odavdje, jer prije je uvijek bio interesantan stari most”, kazao je Mario Vujević iz Braniteljske zadruge “Patriot”.

“Taj most je naprosto trebalo ostaviti onakav kakav je. Ostaviti ga tako da pruža vizualni dojam – dakle savršen u ovom ambijentu. Zapravo, njegova uporabna funkcija je potpuno nepotrebna”, smatra Marko Rimac, voditelj Centra za lokalnu povijest i rodoslovlje Sveučilišta u Splitu.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime