Nakon 16 godina na čelu Hrvatske gorske službe spašavanja, Vinko Prizmić se povlači. Već je izabran novi pročelnik Josip Granić.

Njegova priča počinje prije 47 godina kada je kao mladi sportaš shvatio da može pomoći drugima.

“Ja sam pomislio, kad već imam takve sposobnosti, vještine koje nekome mogu spasiti život, onda nemam izbora, zapravo to je odgovornost da to staviš na raspolaganje onome kome može zatrebati”, priča Vinko Prizmić za RTL.

Pomogao je tisućama

U akcijama je proveo stotine tisuća sati, a nerijetko je bio u životno pogibeljnim situacijama.

“Pomogao sam tisućama, ali barem je ovaj svijet manje nesretan jer oni ljudi koji bi izgubili nekog svog najdražeg, a mi spasili, zapravo su mi jedna satisfakcija da sam se imao zašto roditi”, priča Prizmić.

Posljednjih 16 godina kao pročelnik uložio je puno vremena i truda u organizaciju službe koja danas broji 1500 članova, 25 stanica i 40-tak ispostava.

“Podigao je level GSS na jedan zavidan nivo, od jedne družbe simpatičnih planinara koji su pomagali ljudima pretvorio je GSS u modernu službu koja je nezaobilazna”, priča Srđan Vrsalović, član HGSS-a.

Žali samo za jednom stvari

U HGSS-u ostaje kao član, a žali što nije uspio dovršiti projekt helikopterske službe. “Nije dopustivo da netko umre zato što HGSS nema odgovarajuću potporu helikoptera”, govori Prizmić.

Mjesto pročelnika za njega znači preuzeti odgovornost za tuđe živote, a to je prevelika obveza…

“Ponosan sam na HGSS, ponosan sam što sam bio dio toga i što sam 16 godina bio lokomotiva. Ta lokomotiva ne može vući dovijeka i red je da se priključe mlađi”, dodaje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime