Tužna vijest za hrvatsku meteorologiju! U prošlu subotu nas je napustio legendarni hrvatski meteorolog Milan Sijerković. Tužnu vijest objavilo je Hrvatsko meteorološko društvo.

“Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto” – napisale su kolege meteorolozi.

Milan Sijerković rođen je 5. studenog 1935. u Baošiću u Boki Kotorskoj. Vjerojatno će ostati upamćen kao najveći hrvatski meteorolog svih vremena. Hrvatskoj je javnosti poznat kao televizijska osoba koja gledateljima prikazuje vremensku prognozu. Taj posao radi od 1968. godine, prvo na Hrvatskoj televiziji, a poslije na Novoj TV.

Rodio se je 1935. u bokokotorskom mjestu Baošiću. Studirao je geofiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 1961. godine. Magistrirao je 1977. godine. Od 1963. do odlaska u mirovinu radio je u Državnome hidrometeorološkom zavodu Republike Hrvatske u Zagrebu. Radio je kao prognostičar. Honorarno je surađivao na PMF-u u Zagrebu. Bio je u uredništvu časopisa Prirode.

Napisao je stotinjak znanstvenih i stručnih meteoroloških radova. Napisao je i tri slikovnice za djecu te serijal znanstveno-popularnih knjiga o različitim mjestima i područjima, a koje se odnose na vrijeme i podneblje. Napisao je:Čudesan svijet oblaka, 1990.
Mala meteorološka početnica, 1990.
Čarolije snježne pahulje, 1991.
Hrvatski vremenari, 1993.
Pučko vremenoslovlje, 1996.
Bura goropadnica, 2003.
Vrijeme i klima gora i planina. Meteorologija za planinare, 2003.
Koprivnica-uzbudljiva vremenska pozornica, 2006.
Klima s okusom vina. Meteorološka povijest, vrijeme i klima Požege i Požeške kotline, 2006.
Senj, sunce grije, bura vije. Pripovijest o Senju, vremenu i nevremenu, 2007.
Istarska meteorološka škrinjica, 2008.
Kad laste nisko lete...Knjiga pučke prognoze, 2008.
Karlovac-vrijeme živahno, podneblje dražesno. Crtice o meteorologiji, vremenu i klimi Karlovca, 2009.
Slavonski meteorološki bećarac. Crtice o meteorologiji, vremenu i klimi Slavonskog Broda, brodskog Posavlja i Brodsko-posavske županije, 2009.
Hrvatski vremenoslovci. Crtice iz povijesti hrvatske meteorologije, 2009.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime