Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića danas je u mjestu Gata u blizini Omiša obilježena 78. obljetnica pokolja kojeg su združene snage talijanske vojske i četničkog popa Đujića izvršili 1. listopada 1942. godine nad hrvatskim stanovništvom i mještanima ovog kraja.

U Gatima je mučki ubijeno 96 osoba od toga su njih osmero bila djeca, a zločinci su uz to cijelo selo spalili.

„Čovječe, kakav si ti čovjek kad ti stranac naredi da nekoga ubiješ“

Na prigodnoj komemoraciji sudjelovao je predsjednik RH Zoran Milanović, župan Splitsko dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović, predsjednik GV Grada Omiša Zvonko Močić, počasna konzulica Republike Italije u Splitu Maja Nedić i predsjednik M.O. Gata Marijo Fistanić.

Gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović u svom obraćanju je rekao da je ovaj zločin počinjen nad nevinim pukom i nedužnim civilima.

– Zločin je počinjen nad nevinim civilima, ženama, djecom, muškarcima i starcima. Klanjamo se ovim žrtvama i odajemo im počast. Izgubili su živote zbog jedne ideologije koja je do tada bila nezabilježena u povijesti čovječanstva – kazao je Tomasović.

Rekao je da se svi skupa moramo boriti protiv ovakvih zločinačkih ideologija te da ovakve povijesne događaje ne smijemo nikada zaboraviti.

– Ne smijemo zaboraviti svoju prošlost i zato smo danas ovdje. S ovog, ali i s drugih mjesta stradanja hrvatskog naroda dužni smo poslati poruke mira i tolerancije – zaključio je.

„Nikad nemojte ovo zaboraviti“

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban istaknuo je da je mirni narod poljičkog zavičaja doživio veliku tugu i bol tog vremena.

– Rat nikome nije brat, uistinu smo svi svjesni te sintagme. Uvijek se na ovom mjestu pitam: pa čovječe, kakav si ti čovjek kad ti stranac naredi da nekoga ubiješ? Ubiti starca ili neko dijete, pa kakav si ti to čovjek – pita se Boban te nastavlja: – Nadam se će ovo naše okupljanje biti svjetlo i pokazatelj svim budućim generacijama. Vama dragi stanovnici ovoga mjesta, njegujte ovo sjećanje zbog generacija koje dolaze, jer ovo je još jedan od dokaza pomračenog uma i njegovih zlodjela.

Najstariji preživjeli iz tog vremena, mještanin Gata Andrija Pivčević emotivno se prisjetio tih teških događaja. Svoje osjećaje i emocije podijelio je sa svima.

– Danas mi nije lako govoriti s ovoga mjesta, ali život mora ići dalje. Za mene ovaj dan nosi posebnu težinu i bol u srcu. Iznova mi se bude sjećanja straha, boli i tjeskobe. Ničim nismo izazivali strahote, potpuno nevini smo doživjeli veliku tragediju i okrutnost, mi nikoga nismo dirali niti provocirali – prisjeća se Pivčević.

Kaže da su uz se sve poteškoće nastavili boriti, jer ističe da se živjeti mora.

– Nije nas ovo pokolebalo. I dalje se radujemo životu  – nastavio je.

Predsjednik RH Zoran Milanović kazao je da je za mjesto Gata čuo od pokojnog djeda, te da je jako dobro upoznat sa zločinima koji su zavili u crno ovaj kraj.

– Za Gata sam čuo od svog pokojnog djeda, kao i za pokolj koji se dogodio u selu Otok, u neposrednoj blizini mjesta od kuda smo mi porijeklom. I uvijek je to bila priča o strašnom stradanju i masakru koje su učinili Nijemci i to nad mještanima sela koje uopće nije bilo partizansko. Greškom. Ovdje četnici i Talijani. Pitao sam djeda – gdje su partizani da ih zaštite? I na to pitanje, nikada nisam dobio odgovor – rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju na komemoraciji kod župne crkve sv. Ciprijana u Gatima.

„Meni domovina mnogo znači“

Ističe da ovaj narod nije zaslužio proživljavati ovakvu bol, a uz sve to, uputio im je pozitivne i optimistične poruke.

“Ovaj narod ovo nije zaslužio i trebalo je energičnije stati u njegovu zaštitu. Od tuda moje dječje pitanje djedu: Gdje ste bili vi, partizani? Vaša kuća su vaše najveće svetinje. Ja nisam religiozan, ali znam što vam znači Bog i vjera, domovina. Meni domovina mnogo znači. Mi sada imamo svoju vojsku, svoju policiju, imamo svoju oružanu silu. Imamo svoju državu i ovo se više nikada neće dogoditi. Ali događaji iz listopada 1942. godine, na ovom malom prostoru, govore o tome koliko je povijest bila strašna i mora se znati tko je za to odgovoran”, zaključio je predsjednik Milanović.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime