Novi Crobarometar: HDZ najjači, Živi zid prestigao SDP

U redovnom mjesečnom istraživanju Crobarometar Živi zid osvaja 14,9 posto, a SDP 14,8 posto


U redovnom mjesečnom istraživanju Crobarometar, Dnevnik Nove TV otkriva s kakvom podrškom stranke završavaju godinu, jesu li građani zadovoljni vladinim politikama i smatraju li da će vladajuća koalicija opstati.


Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 982 punoljetna građana. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

HDZ godinu završava kako je i počeo – kao najjača stranka i uživa potporu 28,9 posto ispitanika. U prosincu se dogodilo to da su dvije stranke izjednačene. Živi zid je rastao brže od SDP-a i razlika je 0,1 posto za Živi zid. No, sve to je u statističkoj grešci.

Živi zid tako osvaja 14,9 posto, a SDP 14,8 posto. Zanimljivo, SDP je samo 2 puta bio treći izbor i to u rujnu i studenom 2014. godine.

Kako je i počeo, MOST godinu završava kao 4. opcija s potporom od 6,3 posto.Tko su manjinske stranke u vlasti i oporbi?

HSU je peta stranka s potporom od 3,8 posto, što im je najbolji rezultat u zadnje vrijeme. Slijedi HSS s 3,6 pa Bandićeva stranka s 3 posto. Pametno godinu završava kao izvanparlamentarna stranka s potporom od 2,5 posto.Slijede stranke s potporom manjom od 2 posto. Tu je HNS s 1,8, IDS s 1,6, Promijenimo Hrvatsku s 1,3, Glas s 1,1 i Nezavisni za Hrvatsku s 1 posto potpore ispitanika. Ostale stranke imaju manje od 1 posto i zajedno bi dobile 6,7 posto, a neodlučnih je birača 8,6 posto.

Raste nezadovoljstvo vladom

Nakon 3 mjeseca u kojima nije rasla niti padala potpora vladinim politikama, na kraju godine njezin rad ne podupire 66 posto građana, podupire njih 26 posto dok ne zna njih 8 posto.

Koalicija stabilna

Zato je vladajuća koalicija stabilna. Da će premijer Plenković to ostati do 2020., misli 76 posto ispitanika, a da neće, njih 17 posto. Ne zna njih 7 posto.

Pesimizam raste

Nakon tri mjeseca u kojima nije porastao broj pesimista, ali ni optimista, na kraju godine opet bilježimo rast pesimista. Njih je dalje visokih 73 posto, a optimista 19 posto. Ne zna njih 8 posto, piše Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime