Profesor Tehničke škole Čakovec Franjo Dragičević, koji se fizički sukobio s dvojicom učenika, možda neće dobiti otkaz.

Kako doznaje RTL, postoje olakotne okolnosti koje mu idu u korist. Ovo mu je prvi incident u 37 godina profesorskog staža, a navodno je više puta u posljednjih nekoliko mjeseci upozoravao nedležne na situacije s kojima se susreće prilikom školskog sata.

RTL neslužbeno doznaje i kako će inspekcije predložiti ravnatelju Tehničke škole Čakovec da sam odluči o sudbini profesora Dragičevića.

– Još se uvijek čeka službena odluka. Ja sam sa načisto, no treba pričekati nalaz policije koji će pokazati zahtjeva li ovaj slučaj mjeru otkaza profesoru  – kazao je za RTL ravnatelj Tehnička škole u Čakovcu Dražen Blažeka.

O cijelom slučaju oko 13 sati trebala bi se oglasiti i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Sindikat prijeti prosvjedom

Sndikat učitelja najavio je prosvjed u slučaju da profesor Franjo Dragičević dobije otkaz.

Učitelji, nastavnici i profesori okupljani u Sindikatu čiji je čakovečki profesor član, ne planiraju stati na društvenim mrežama. Ukoliko njihov kolega dobije otkaz, spremni su čak i na prosvjed podrške Franji u Čakovcu.

Fizički obračun u školi

Podsjetimo, prošli tjedan se u Tehničkoj školi u Čakovcu dogodio incident koji je kulminirao fizičkim obračunom profesora Franje Dragičevića s dvojicom 16-godišnjih učenika. Sami učenici i profesor, što i nije neočekivano, iznose različite verzije istog događaja. Prema verziji učenika, profesor je odlučio izbaciti učenike iz razreda jer su pričali pod satom, a onda ih je fizički napao i jednog je učenika udarao u glavu.

Sam Dragičević kaže da do sukoba nije došlo jer su učenici pričali pod satom, nego zato što su ga gađali kredom dok je bio okrenut leđima.

– Ja sam odreagirao na način, kad sam ustanovio koji je učenik to napravio, da sam ga gurnuo nogom, nisam ga ozlijedio. Onda sam ga u kabinetu, nisam ga mlatio, ali sam ga gurnuo, isto tako drugog učenika. On je pljunuo na stol učenika pa sam prema obojici primijenio isti tretman – ispričao je Dragičević kojemu je do mirovine ostala još godina dana.

Nedugo nakon toga u Facebook grupi Nastavnici.org, koja okuplja tisuće nastavnika iz cijele zemlje, pojavile su se poruke podrške profesoru iz Čakovca. Pod hashtagom #ijasamfranjo profesori su anonimno podijelili svoja loša iskustva koja su imali s učenicima.

Dragičević: Sram me da sam morao to napraviti, ali opet bih to napravio

Prema riječima profesora Dragičevića, razred u koji idu učenici s kojima se sukobio je inače u cijeloj školi poznat kao problematičan, a on ih je pokušavao smiriti razgovorom i drugim pedagoškim metodama, ali je prekjučer, nakon što su ga gađali kredom, izgubio kontrolu.

“Ne možete vjerovati da na kraju radnoga vijeka u Republici Hrvatskoj sustav dopušta da učenici vrše sustavno organizirano nasilje nad svojim profesorima, kolegicama koje rade u školi, čistačicama i tehničkim osobljem. Svi smo mi ljudi i imamo pravo biti zaštićeni. Sustav reagira tako da kada se dogodi slučaj kao što je bio ovaj, da oni postupaju ovako, dakle, učenik je izvršio agresiju na nastavnika, ali nastavnik će biti kriv jer je reagirao, pa gdje toga još ima? Imamo zakonsko pravo da se branimo – u zakonu se kaže da kada se baca predmet, a predmet je kreda, sutra će biti kamen, nož će biti, ne daj bože, prekosutra – da imate pravo da se branite. Iskoristio sam pravo da se branim jer mi sustav nije pružio zaštitu”, komentirao je profesor Dragičević.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime