Vijest da je da netko miče stećke s Pločastog mosta na Cetini prvi je objavio Sinjanin Matko Vuković, zaljubljenik u hrvatsku povijesnu i kulturnu baštinu. Njegova fotografija i ova vijest proširili su se medijskim prostorom poput bombe, a na noge su se digli svi ljudi kojima je stalo do kulturne baštine.

Kao što je poznato, ovaj most u blizini izvora Cetine izvorno je složen od srednjovjekovnih kamenih megalita – stećaka koji su izvorno korišteni kao nadgrobni spomenici.

Jedinstven je primjer premošćivanja rijeke, a nalazi se u blizini mnogih arheoloških lokaliteta od kojih je najznačajniji lokalitet ranoromanička crkva Sv. Spasa s grobljem. Kameni nadgrobni spomenici vjerojatno su doneseni s groblja iz 15. stoljeća pokraj zaseoka Vranješi.

Sam most nalazi se na teritoriju općine Civljane. Ostao nam je nedostupan, no više sreće imala je redakcija portala Ferata.

Načelnik Civljana Petar Preočanin rekao da se radi o sanaciji mosta koja je krenula prije 20-ak dana na zahtjev njegovih mještana te da imaju sve potrebne dozvole.

plocani-most-sanacija

– Radi se o sanaciji već postojećeg kamenog, pješačkog, pločastog mosta, kako ga mi zovemo. Sami most se ne nalazi pod nikakvom zaštitom. Uključili smo u to Hrvatske vode, pošto se on vodi kao vodno dobro, kao i službu za zaštitu okoliša, zatražili smo mišljenje Konzervatorskog odjela u Šibeniku i ishodovali svu potrebnu dokumentaciju da bi se most sanirao – navodi načelnik Preočanin.

Naglašava da se stare kamene ploče neće micati, samo će se tamo gdje nedostaju dodati nove ploče kako bi most uistinu mogao služiti za prijelaz.

Petar Preočanin

– Već postojeće ploče koje su pukle i koje se mogu spojiti one će biti spojene i bit će gdje su i bile, tako da ne vidim da se radi o nekoj devastaciji. Napravit ćemo prijelaz da ima neki svoj smisao, da most ima početak i kraj. Ne dolazi u obzir nikakvo bojanje kamena na rijeci niti obrada na rijeci – zaključio je načelnik Općine Civljane Petar Preočanin.

“Grozim se ovakvim postupcima”

S njim se ne slaže Matko Vuković.

– To je povijesno, kulturno i arheološko nasljeđe. Most datira iz 15. stoljeća, sastavljen je od nadgrobnih spomenika i služio je za prvo premošćenje rijeke Cetine. Teritorijalno most pripada Gradu Vrlici i navodno se namješta natječaj nekom od lokalnih kamenoklesara i stojim iza svojih riječi.

Ja sam iz Sinja i zaljubljenik sam u povijesne ideale, sa svih tih lokalnih aspekata poštujem i njegujem našu povijesnu baštinu. Danas je jedan moj kolega išao na kampiranje na Cetinu i on je meni poslao ove fotografije. Jedan dio staroga mosta već je pomaknut i uništen, meni je ovo neshvatljivo.

Kao obični građanin grozim se ovakvim postupcima. Želio bih da se nešto pokrene po ovom pitanju, jer ovo je jedna velika šteta, ali i sramota. Pretpostavljam da se nekome ovdje uvelike pogodovalo – kazao je Vuković za Dalmacija Danas.

 

 

 

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime