U petak, 6. prosinca ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković donio je Odluku o dodjeli sredstava, temeljem koje je u ponedjeljak, 10. prosinca potpisao 20 ugovora kojima se županijskim upravama za ceste (ŽUC) dodjeljuje ukupno 100 milijuna kuna.

Riječ je o dodatnom iznosu osiguranom kroz Izmjene i dopune Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020. godinu, a koji se ŽUC-evima dodjeljuje za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta u 2018. godini, s mogućnošću korištenja i tijekom 2019. godine.

Osiguravanjem dodatnih 100 milijuna kuna i ove godine, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nastoji smanjiti financijski jaz koji je kod ŽUC-eva nastao ukidanjem dijela sredstava, a radi čega, gotovo svi, imaju problema s nedostatkom sredstava za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta.

Prilikom raspodjele sredstava Ministarstvo je prvenstveno uvažavalo stvarne potrebe pojedinog ŽUC-a, na način da je najviše sredstava dodijeljeno onima za koje je utvrđeno da su im najpotrebnija, uzimajući u obzir prvenstveno stanje cestovne infrastrukture i broj kilometara pod upravljanjem te ostale ključne parametre.

Primjenjujući ovakav model raspodjele sredstava, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture iskazuje namjeru za poboljšanjem i ujednačavanjem standarda održavanja i obnove županijskih i lokalnih cesta, a sve s ciljem postizanja održivog i dugoročno stabilnog sustava.

Podsjetimo, na jednak je način sto milijuna kuna dodijeljeno i prošle godine, i to za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Brodsko-posavsku, Dubrovačku-neretvansku, Istarsku i Karlovačku županiju, Koprivničko-križevačku, Krapinsko-zagorsku, Ličko-senjsku, Međimursku, Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku, Primorsko-goransku, Sisačko-moslavačku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Varaždinsku županiju, Virovitičko-podravsku, Vukovarsko-srijemsku te Zadarsku i Zagrebačku županiju.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime