MEGI JE POSTALA KAPETAN Naša Magdalena Mrčela predstavila svoj debitantski roman “Kako je Flegmarin postao kapetan”

Splitska publika je s velikom pozornošću upijala ulomke iz knjige na promociji

Naša Magdalena Mrčela jučer je imala promociju svoje prve knjige za djecu i mlade “Kako je Flegmarin postao kapetan”. Magdalena je svestrana profesorica hrvatskog i latinskog jezika, trenutno na doktoratu iz kroatistike, u splitskoj II. gimnaziji, a godinama piše komentare, kolumne, kritike i osvrte na portalu nogometplus, kao i od osnivanja na Dalmaciji Danas.


Tko god je pratio njen rad zna o kakvom se fondu riječi radi, kojeg se ne bi posramio ni Klaić, a njen stil pisanja je često hrabriji i otvoreniji, da ne kažemo s više muda nego kod nekih muškaraca. Njen primarni fokus pisanja je nogomet, kojeg je igrala kao dijete, a za sebe kaže da je teren zamijenila tribinom kad je shvatila da ima dvije lijeve. Jedno je sigurno. Za pisanje ima dvije desne. Prvi Magdalenini tekstovi s kojima se potpisnik ovih redova imao prilike sresti bili su nogometne tematike, a stil kojim su pisani bitno drugačiji od onoga što je prethodno imao prilike čitati. Svaki njen tekst se čita u jednom dahu, a takva je upravo i knjiga “Kako je Flegmarin postao kapetan”.

Promocija u Gradskoj knjižnici “Marko Marulić” bila je druga po redu splitska, a prva je održana u II. gimnaziji, dok je knjiga po prvi puta predstavljena u Zagrebu. Magdalenina knjiga je zapravo nagrađeni rukopis na natječaju “Zvonko” Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Kako nam je jednom prilikom rekla, natječaj je vidjela kasno i na brzinu napisala roman, za koji možemo sa sigurnošću kazati da je jedno od boljih književnih dijela proizašlih iz splitskog kruga pisaca za djecu i mlade. Magdalena je prva Dalmatinka koja je osvojila Zvonka.

Teško da je ikad dvorana GKMM-a bila ispunjenija nego na ovoj promociji. Naime, mi koji smo malo kasnili jedva smo našli mjesto za sjesti, a bilo je onih koji su pratili predstavljanje ove izvrsne knjige s nogu. Promocija, pomalo drugačija od uobičajene, započela je s nekoliko uvodnih riječi moderatorice Grozdane Ribičić, voditeljice dječjeg odjela GKMM-a, i najave glazbenih izvedbi na gitari i klaviru od strane Magdaleninog učenika Bruna Jakobljevića i kolege profesora glazbene kulture Ivana Bošnjaka. Ulaskom Magdalene u dvoranu prolomio se ogroman pljesak kolega novinara, profesora, obitelji, prijatelja i razreda kojima predaje, a tu su od školaraca bili učenici razreda 1. D, 2. D, 2. F i 3. A.

Posebna čast za našu autoricu bio je dolazak zagrebačkih gostiju, urednica knjige Snježane Babić Višnjić i Silvije Šesto, koja je ujedno predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Zagrebačke gošće nisu krile oduševljenje brojem ljudi koji su posjetili promociju te su naglasile kako Split svakako ima budućnost u književnosti dokle god ima i toliki broj čitatelja. Naglasile su kako je upravo Magdalena spisateljska budućnost splitskog područja, a roman “Kako je Flegmarin postao kapetan” samo korak ka još većim Magdaleninim književnim ostvarenjima.

Pojedine ulomke iz knjiga čitali su nam Magdalenini učenici Damira Bočina i Franko Jakovčević te Magdalenin prijatelj, glumac Matko Elezović s kojim Magdalenu veže ljubav prema Hajduku, koja je bila, osim ljubavi prema obitelji, središnja misao cijele promocije i knjige. Tome svjedoči i niz pjesama “Ja sam ti jedini drug” i “Zbog jedne ljubavi”, a na prijelazu između te dvi pjesme upriličena je “misaona bakljada” od strane kolege Gorana, s tim da je zaslužila i pravu.Završnu riječ dobio je recenzent knjige i Magdalenin kolega profesor Boris Škifić, koji nas je uveo u roman kroz devet uprizorenja te na zanimljiv način opisao radnju knjige i likove.

Promocija ovog romana prošla je nabijena pozitivnim emocijama i ponosom mnogih koji su je pohodili, a poseban ponos, bez skromnosti, bio je vidjeti prijateljicu kako pred punom dvoranom predstavlja svoj prvi roman. Megi, želimo ti još puno uspješnih romana i predstavljanja u tvojoj drugoj najdražoj instituciji, splitskom HNK(prva je naravno Poljud).P.S.

Knjigu možete naručiti OVDJE.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0