Vlada je pripremila niz zakona koji u 2019. stupaju na snagu. Manji PDV na neke proizvode, nove cijene lijekova, ali i promjene koje se tiču umirovljenika, studenata, zaposlenih u turizmu, čekaju nas u novog godini, piše Dnevnik.hr.

Najveće promjene građane očekuju po pitanju porezna politika. Od 1. siječnja sniženom stopom od 13 posto oporezivat će se svježe meso, isporuka živih životinja, riba, povrće i voće, jaja, mahunasto suho povrće i dječje pelene.

Stopa od 5 posto primjenjivat će se na bezreceptne lijekove, koji će tako biti izjednačeni s onima koji se izdaju na recept. Također, u ovu kategoriju idu i elektronička izdanja knjiga, udžbenika i ostalih publikacija.

Izmjena će biti i u porezu na dohodak, i to za one s visokim plaćama. Stopa od 24 posto do sada se primjenjivala na poreznu osnovicu do 17 i pol tisuća kuna. Taj prag sada raste na 30 tisuća kuna. Dakle, veća stopa poreza na dohodak od 36 posto sada će se primjenjivati na poreznu osnovicu veću od 30 000 kuna na mjesec.

U sklopu porezne reforme mijenja se i Zakon o doprinosima. Ukidaju se dva doprinosa, za zapošljavanje i zaštitu na radu, ali se povećava onaj za zdravstveno osiguranje s 15 na 16 i pol posto.

Onima koji u idućoj godini kupuju stan, koristit će pad poreza na nekretnine s 4 na 3 posto.

Reforma mirovinskog sustava

Najveća reforma nakon porezne svakako je reforma mirovinskog sustava, zbog koje će radnici duže ostajati u svijetu rada. Od 2033. godine ići će se u mirovinu sa 67 godina, a jedan od uvjeta je i 40 godina staža.

Povećava se i penalizacija ranijeg odlaska u mirovinu – za svaku godinu 4,8 posto. Dakle, ako u mirovinu krenete primjerice pet godina ranije, prosječna mirovina od 2600 kuna pala bi za 530 kuna te iznosila 2070 kuna

Ukida se i beneficirani radni staž i to za 43 zanimanja. Riječ je o radnim mjestima u rudnicima i, primjerice, željezarama, dakle onima koja u Hrvatskoj više ne postoje.

Zdravstvo i pravosuđe

Novosti ima i u sektoru zdravstva. U novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti izdvaja se obavezu posebnog dežurstva. U domovima zdravlja po noći, vikendima i blagdanima morat će dežurati jedna ambulanta.

U sektoru pravosuđa ukidaju se prekršajni sudovi. Od Nove godine spajaju se s općinskima, a jedina dva prekršajna ostat će u Splitu i Zagrebu.

Raste minimalna naknada za studentski rad

U turizmu novosti očekuju iznajmljivače smještaja. Ako lokalna samouprava sama ne odredi paušalnu naknadu koja se može kretati od 150 do 1500 kuna, tada će taj paušalni porez iznositi 750 kuna.

I za kraj, izdvojili smo promjene koje se tiču studenata. Od 1. siječnja raste minimalna naknada za studentski rad. Umjesto 21 i pol kunu po satu, moći će zarađivati 23 kune i 44 lipe.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime