Za razliku od prethodnih dana, subota je donijela stabilizaciju vremena pa je posvuda bilo suho i barem djelomično sunčano. Jugo je puhalo još samo u jutarnjim satima, a onda je prestalo i na sjevernom Jadranu do večeri okrenulo na buru.

Prvi vikend studenog donio je vrlo visoke temperature zraka za ovaj dio godine koje su većinom bile od 19 do 23°C. Ipak, južnije od Dubrovnika bilo je najsunčanije što je bilo dovoljno da se sredinom dana izmjere iznimno visoke temperature zraka koje su na granici najviših ikada izmjerenih u studenom.

Najviše dnevne temperature zraka u Dalmaciji 3.11.2018. (Pljusak.com)

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, Lovorno u Konavlima u 12 sati i 15 minuta zabilježio je temperatura zraka od 28,8°C što je jedna od najviših poznatih temperature zraka u zemlji izmjerenih u studenom. Stupanj niže (27,8°C) izmjereno je u Grudi, također u Konavlima. U Župi Dubrovačkoj temperatura se u najtoplijem dijelu dana popela na visokih 27,6°C, a u Orašcu i Dubrovnik-Petki na 26,8°C.

Kretanje temperature zraka u Lovornu (Konavle), 3.11.2018.

Za većinu postaja u Dalmaciji tako će rekordno topao studenački dan ostati onaj iz 2004. godine, a jedino će Konavle današnju subotu pamtiti kao rekordno topao dan.

More je i dalje iznimno toplo. Primjerice, u Splitu, Šibeniku, Hvaru i Visu danas je izmjereno 20 stupnjeva, na Mljetu 21°C.

U nedjelju će se nastaviti sunčano vrijeme, ali će slabo do umjereno jugo biti dovoljno da temperaturu zraka spusti za oko 3 stupnja u odnosu na subotu, a ponedjeljak donosi i mogućnost slabe kiše uz daljnje jačanje juga. Cijeli nadolazeći tjedan i dalje će biti natprosječno topao iako se današnja toplina više neće ponoviti.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime