Ministar zdravstva Milan Kujundžić gostuje u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”. Odgovarajući na pitanja u vezi sa smrću devetogodišnjeg dječaka u Metkoviću kazao je da se doista radi o tragediji te da će sutra ujutro inspekcija Ministarstva zdravstva vidjeti što se događalo u Splitu i Metkoviću, gdje je trajalo liječenje dječaka, piše HRT.

– Strašno je izgubiti dijete bilo kada, a posebno dijete koje je do prije 10-ak dana bilo zdravo i gdje ostaje u zraku je li se moglo više i je li propušten trenutak kada se moglo to prepoznati. Obavio sam brojne razgovore na tu temu. No treba službeno vidjeti gdje i kada se moglo prepoznati da je došlo do pogoršanja i je li se dijete trebalo uputiti u bolnicu – rekao je Kujundžić i kazao da ne može prejudicirati. – Uistinu ostaje duboka bol i upućujem iskrenu sućut obitelji – dodao je.

– U Samoboru je moguće napraviti test ima li dijete u krvi i nosnom brisu bakteriju ili nema – kazao je urednik i voditelj Aleksandar Stanković rekavši da to nije moguće učiniti u Metkoviću.

Kujundžić tvrdi da “je nemoguće da je to tamo nemoguće napraviti, da je tako loše organiziran dom zdravlja. Ovdje se ne radi o nekoj pretrazi, već o tome gdje se moglo, pretpostavljam, prepoznati da dolazi do izrazitog pogoršanja stanja djeteta i kada treba raditi pretrage. Ako se nisu mogle učiniti u Metkoviću, mogle su se na sat vremena udaljenom Splitu ili Dubrovniku. Prema onomu što sam doznao čini mi se, da se u svakom slučaju trebalo ranije intervenirati”.

Na pitanje hoće li snositi odgovornost ako se pokaže da je sustav zakazao, Kujundžić je rekao:

– U svakom slučaju, ako bi se vidjelo da je sustav zakazao, onda je to odogovornost mene koji sam na vrhu tog sustava i drugih koji su ispod. Ne želim braniti sustav. On ima slabosti koje popravljamo. No u ovome slučaju je stvar osobne odgovornosti. S druge strane, u Metkoviću u subotu prije podne imaju dežursto u laboratoriju – istaknuo je.U Omišu je jučer održan i prosvjed potpore 4-godišnjoj Nori Rogošić, koja boluje od spinalne mišićne atrofije. Naime, ona još nije dobila lijek koji bi joj mogao pomoći. Ministar Kujundžić rekao je da je upoznat s time.

– Svi bismo željeli dati djeci najviše što se može u određenom trenutku, ali indikacije ne postavlja ministar, već tijela na razini komisija HZZO-a, na razini centara u kojima se takva djeca liječe i algoritama u svjetskoj medicini – kazao je među ostalim.

– Do prije nekoliko mjeseci nigdje nije davana Spinraza djeci na respiratoru, ali onda su neke države počele – dodao je.

Govoreći o dijabetičarima i nekim njihovim strahovanjima da će ubuduće snositi dio cijene inzulina, Kujundžić kaže: “Isti je treman inzulina i bilo kojeg drugog lijeka u Hrvatskoj”.

Objasnio je da “ne postoji mogućnost da bolesnik ne dobije besplatno lijek, kao neki drugi koji se naplaćuje”.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime