“Klapa je krug, a središte mu je u Omišu”, napisao je davno Jakša Fiamengo. I doista, Omiš ne može bez klapa niti u ovo zimsko doma. Odzvanjala je izvorna klapska pisma omiškim kalama i trgovima i tijekom subote. Klapski pjevači više muških, ženskih i mješovitih klapa spontano su se uz pismu družili u sklopu omiškog Božićnog grada, a sve na oduševljenje svih koji su se danas zatekli u povijesnoj jezgri Omiša.

Omiško klapsko druženje iskoristili smo za kratak razgovor s Mijom Stanićem, ravnateljem Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.

Stanić nam je otkrio na koji su način klape u Omišu aktivne u ovo božićno vrijeme:

– Imamo naš Omiški božićni grad, a u suradnji s TZ Grada Omiša i Centrom za kulturu organiziraju se razna događanja na maloj Pjaci, na trgu Stjepana Radića u centru grada. Upravo je centar grada najviše poznat po klapskoj pjesmi.

Prije dva dana u sklopu cijelog ovog događaja imali smo koncert “Božić u klapskom ruhu”. Još smo lani u sportskoj dvorani krenuli s tim koncertom, a temeljem prošlogodišnjeg uspjeha pokrenuli smo ovu humanitarnu akciju. Prikupljena sredstava bit će preusmjerena za ortopedska i druga pomagala za dvoje omiške djece, a to su Nora Rogošić i Ante Kovačić koji boluju od spiralne mišićne atrofije.

Već početkom godine počinju pripreme za 52. izdanje Omiškog festivala klapa:

– Prijave za nove skladbe Festivala omiških klapa traju do 15. siječnja. Do danas je nekoliko skladbi pristiglo, a vjerujemo da će ih stići još. Početkom godine poslat ćemo i poziv klapama za sudjelovanjem na 52. FDK u Omišu. Tradicija festivala je da ima suradnju s otočkim gradovima Bolom, Komižom i Blatom na Korčuli, tako će biti i ove godine.

Glavna klapska događanja u Omišu tradicionalno se održavaju od srpnja. 2018. godine vjerujem da će to biti od 29. lipnja do 22. srpnja, kada će biti završna večer – kazao nam je ravnatelj festivala.

Jelena Karaman iz omiške klape Mirabela, jedna od pjevačica koja je sudjelovala na današnjem druženje klapa na Omiškom božićnom gradu.

– U Omišu se klape stalno spontano okupljaju, tako da ovo nije nikakva iznimka. Omiš je prijestolnica klapa u Hrvatskoj. Ljeti je Omiš mjesto pravog šušura i svih mogućih događanja, ali i zimi se okupimo, a pisma se po kalama čuje od Badnjaka do Tri kralja.

Božićni grad je ove godine prekrasan, ima svega – kazala nam je Jelena.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0