Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Kako do najhrskavijih krumpira? Profesionalni kuhar otkrio je svoj trik

Otkrijte tajnu
D.D. / Foto: Pixabay9. listopada 2025. 22:16
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Krumpir je namirnica u kojoj uživamo tijekom cijele godine, a iako ga pripremamo na bezbroj načina, jedan profesionalni kuhar otkriva tehniku koja jamči savršene rezultate, pogotovo ako želite postići onu neodoljivu hrskavost. Tajna se, vjerovali ili ne, krije u mikrovalnoj pećnici, prenosi Index.

Mnogi mikrovalnu pećnicu podcjenjuju i smatraju je alatom za neiskusne ili lijene kuhare, no to je velika pogreška. Ovaj uređaj može biti pravi spas u kuhinji, a posebno je koristan kod pripreme krumpira. Njegova najveća prednost je ta što osigurava da se krumpir skuha ravnomjerno i do kraja, bez opasnosti da izvana zagori dok je iznutra još sirov.

Zašto krumpire prvo staviti u mikrovalnu?

Krumpiri su vrlo gusti, što nije problem ako ih kuhate u varivu ili pečete s piletinom, gdje imaju dovoljno vremena da omekšaju. Međutim, kada želite hrskave krumpiriće iz tave, teško je postići da budu potpuno kuhani, a da vanjski sloj ne postane pretaman i suh. Tu uskače mikrovalna pećnica.

Ona započinje proces kuhanja iznutra, zagrijavajući vlagu u samom krumpiru. Za razliku od topline tave koja djeluje izvana prema unutra, mikrovalovi prodiru ravnomjerno. Kada tako djelomično skuhan krumpir stavite na vruću tavu, do trenutka kada dobije savršenu zlatnosmeđu koricu, njegova će unutrašnjost biti idealno mekana.

Postupak pripreme korak po korak

Ovu tehniku popularizirao je profesionalni američki chef J. Kenji López-Alt u svojoj knjizi "The Food Lab", a možete je primijeniti za bilo koji recept s krumpirom kako biste skratili vrijeme kuhanja.

Pripremite krumpir kao i inače za recept - ogulite ga i narežite na željeni oblik. Posložite krumpir u jednom sloju na tanjur prikladan za mikrovalnu pećnicu. Prekrijte ga lagano navlaženim papirnatim ručnikom kako se ne bi isušio.

Uključite mikrovalnu na najjaču temperaturu dok krumpir lagano ne omekša. Ne mora biti potpuno kuhan. Vrijeme ovisi o količini i snazi uređaja, no za otprilike 450 grama krumpira obično je potrebno 5 do 6 minuta. Nakon toga, nastavite s pripremom prema receptu, primjerice, prženjem u tavi. Iznenadit ćete se brzinom i savršenom hrskavošću.

Dodatni savjeti za najbolje rezultate

Ovaj trik funkcionira sa svim vrstama krumpira, uključujući i batat. Vrijeme kuhanja prilagodite veličini i obliku komada - većim će komadima trebati nešto duže. Tehniku možete primijeniti i na oguljene i na neoguljene krumpire. Na kraju, budite oprezni pri vađenju tanjura iz mikrovalne pećnice jer će biti vrlo vruć, stoga obavezno koristite kuhinjsku rukavicu.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
17
Haha
3
Nice
15
What?
7
Laž
17
Sad
2
Mad
7
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
5
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
5
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
5
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
5
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
5
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.