Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Kako do najhrskavijih krumpira? Profesionalni kuhar otkrio je svoj trik

Otkrijte tajnu
D.D. / Foto: Pixabay9. listopada 2025. 22:16
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Krumpir je namirnica u kojoj uživamo tijekom cijele godine, a iako ga pripremamo na bezbroj načina, jedan profesionalni kuhar otkriva tehniku koja jamči savršene rezultate, pogotovo ako želite postići onu neodoljivu hrskavost. Tajna se, vjerovali ili ne, krije u mikrovalnoj pećnici, prenosi Index.

Mnogi mikrovalnu pećnicu podcjenjuju i smatraju je alatom za neiskusne ili lijene kuhare, no to je velika pogreška. Ovaj uređaj može biti pravi spas u kuhinji, a posebno je koristan kod pripreme krumpira. Njegova najveća prednost je ta što osigurava da se krumpir skuha ravnomjerno i do kraja, bez opasnosti da izvana zagori dok je iznutra još sirov.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Zašto krumpire prvo staviti u mikrovalnu?

Krumpiri su vrlo gusti, što nije problem ako ih kuhate u varivu ili pečete s piletinom, gdje imaju dovoljno vremena da omekšaju. Međutim, kada želite hrskave krumpiriće iz tave, teško je postići da budu potpuno kuhani, a da vanjski sloj ne postane pretaman i suh. Tu uskače mikrovalna pećnica.

Ona započinje proces kuhanja iznutra, zagrijavajući vlagu u samom krumpiru. Za razliku od topline tave koja djeluje izvana prema unutra, mikrovalovi prodiru ravnomjerno. Kada tako djelomično skuhan krumpir stavite na vruću tavu, do trenutka kada dobije savršenu zlatnosmeđu koricu, njegova će unutrašnjost biti idealno mekana.

Postupak pripreme korak po korak

Ovu tehniku popularizirao je profesionalni američki chef J. Kenji López-Alt u svojoj knjizi "The Food Lab", a možete je primijeniti za bilo koji recept s krumpirom kako biste skratili vrijeme kuhanja.

Pripremite krumpir kao i inače za recept - ogulite ga i narežite na željeni oblik. Posložite krumpir u jednom sloju na tanjur prikladan za mikrovalnu pećnicu. Prekrijte ga lagano navlaženim papirnatim ručnikom kako se ne bi isušio.

Uključite mikrovalnu na najjaču temperaturu dok krumpir lagano ne omekša. Ne mora biti potpuno kuhan. Vrijeme ovisi o količini i snazi uređaja, no za otprilike 450 grama krumpira obično je potrebno 5 do 6 minuta. Nakon toga, nastavite s pripremom prema receptu, primjerice, prženjem u tavi. Iznenadit ćete se brzinom i savršenom hrskavošću.

Dodatni savjeti za najbolje rezultate

Ovaj trik funkcionira sa svim vrstama krumpira, uključujući i batat. Vrijeme kuhanja prilagodite veličini i obliku komada - većim će komadima trebati nešto duže. Tehniku možete primijeniti i na oguljene i na neoguljene krumpire. Na kraju, budite oprezni pri vađenju tanjura iz mikrovalne pećnice jer će biti vrlo vruć, stoga obavezno koristite kuhinjsku rukavicu.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
17
Haha
3
Nice
15
What?
7
Laž
17
Sad
2
Mad
7
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
POVRATAK ISELJENIKA Više od tisuću Hrvata se vratilo i pokrenulo posao
7
min
POVRATAK ISELJENIKA Više od tisuću Hrvata se vratilo i pokrenulo posao
Plenković čestitao blagdan Hanuke
18
min
Plenković čestitao blagdan Hanuke
Stručnjaci upozoravaju: Božićna drvca mogu biti opasna za mačke
33
min
Stručnjaci upozoravaju: Božićna drvca mogu biti opasna za mačke
Pucnjava na poznatoj australskoj plaži: Dvije osobe u pritvoru, građanima poručeno da izbjegavaju područje
46
min
Pucnjava na poznatoj australskoj plaži: Dvije osobe u pritvoru, građanima poručeno da izbjegavaju područje
Magla i poledica otežavaju promet, vozilo u kvaru na brzoj cesti Solin - Klis
1
sat
Magla i poledica otežavaju promet, vozilo u kvaru na brzoj cesti Solin - Klis
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Velika je gužva na peškariji, pogledajte cijene ribe
    Velika je gužva na peškariji, pogledajte cijene ribe
    13. prosinca 2025. 11:00
  • U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube! I to u Splitu!
    U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube! I to u Splitu!
    13. prosinca 2025. 20:00
  • Pobuna u Dalmaciji zbog liječnika Iranca: "Ne želi govoriti hrvatski, a oženjen je Hrvaticom"
    Pobuna u Dalmaciji zbog liječnika Iranca: "Ne želi govoriti hrvatski, a oženjen je Hrvaticom"
    13. prosinca 2025. 11:08
  • Maja Šuput i Šime Elez danas uživaju u dalmatinskom gradu: Pogledajte što je Maja obukla
    Maja Šuput i Šime Elez danas uživaju u dalmatinskom gradu: Pogledajte što je Maja obukla
    13. prosinca 2025. 16:52
  • Šuta se slikao s popularnim pjevačem, večeras će nastupiti na Pjaci
    Šuta se slikao s popularnim pjevačem, večeras će nastupiti na Pjaci
    13. prosinca 2025. 13:41
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.