Jadranska srdela ipak u ponudi za blagdane, ali uz ove iznimke

Ove godine zabrana stupa na snagu 16. prosinca 2018. u 12 sati i završava 14. veljače 2019. godine u 24 sata


Zbog zaštite srdele u mrijestu Ministarstvo poljoprivrede u zimskom razdoblju provodi kontinuirano ponavljajuću zabranu ribolova okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom u cijelom ribolovnom moru Republike Hrvatske.


Svake se godine datum početka i završetka ove ponavljajuće zabrane korigira u skladu s dinamikom ribolovnih aktivnosti. Ove godine zabrana stupa na snagu 16. prosinca 2018. u 12 sati i završava 14. veljače 2019. godine u 24 sata. Kao i ranijih godina bit će omogućena i ograničena iznimka za plovila manja od 12 metara koja će smjeti obavljati ribolov u razdoblju od 16. do 24. prosinca 2018. godine u 12:00 sati. To znači da će sitna plava riba biti u ponudi tijekom božićnih blagdana, izvještava Ministarstvo poljoprivrede.

– Jedan od prioriteta hrvatske ribarstvene politike je zaštita ribljeg fonda, ponajviše ekonomski i tradicionalno najzastupljenijih vrsta srdele i inćuna. Zbog toga svake godine u suradnji sa znanstvenicima pomno pratimo i predviđamo vrijeme mrijesta i uvodimo zabranu korištenja okružujuće mreže plivarice – srdelare kako bi se maksimalno zaštitila naša sitna plava riba u cijelom ribolovnom moru Hrvatske. Da bismo očuvali tradiciju i osigurali našim potrošačima sitnu plavu ribu za Badnjak uveli smo iznimku za mala plovila do 12 metara. Za ova ograničenja ribari će biti obeštećeni sredstvima iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a za privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti ribarima je do sad već isplaćeno 26,4 milijuna kuna – izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Istekom razdoblja zabrane, a s ciljem očuvanja fonda srdele u Jadranu, planirano je zadržati i ograničenje ribolovnog napora i ulova kojim bi se u razdoblju od 15. veljače 2019. godine u 00:00 sati do 28. veljače 2019. godine u 12:00 sati ograničila ribolovna aktivnost po plovilu na maksimalno pet ribolovnih dana tijekom tog razdoblja te ulov na maksimalno 35t male plave ribe po plovilu, piše Morski.hr.

Unutar Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo RH kroz mjeru I.9. „Privremena obustava ribolovnih aktivnosti“, iz Ministarstva napominju da ribarima nadoknađuju gubitak prihoda zbog zabrane obavljanje ribolova, sve radi zaštite ribljih resursa u vrijeme mrijesta i rasta, u ovom slučaju male plave ribe. Početkom ove godine u tu svrhu je ribarima isplaćeno 26,4 milijuna kuna.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime