Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Hvarani i furešti četiri dana uživali u festivalu Taste the Mediterranean

D.D. / Foto: IRIS BAN28. svibnja 2019. 16:10
Chefovi ispred restorana Laganini na Palmižani
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Četiri dana grad Hvar bio je centar Mediterana. Bogat program festivala Taste the Mediterranean, namijenjen profesionalcima, ali i ljubiteljima gastronomije i enologije, predstavio je 30 radionica, predavače iz 12 zemalja, vina iz tri zemlje, chefove dobitnike Michelin zvjezdica i Gault & Millau toka, koji su u Hvaru predstavili mediteransku gastronomiju, enologiju, baštinu i kulturu življenja.

– Već šest godina festival Taste the Mediterranean okuplja istinske ljubitelje ne samo mediteranske gastronomije i enologije, nego i načina života koji je karakterističan za ovo podneblje. Vrhunski chefovi, vinari i predavači tijekom četiri dana festivala prikazali su Mediteran, svaki od njih na svoj jedinstven način – istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean.

Tekst se nastavlja nakon oglasa
taste_1
GALERIJA
Kliknite za pregled

Festival Taste the Mediterranean prepoznala je i podržala lokalna zajednica - grad Hvar i gradonačelnik Rikadro Novak te Turistička zajednica grada Hvara i njezin direktor Petar Razović.

Tijekom otvorenja festivala gradonačelnik grada Hvara, Rikardo Novak, istaknuo je kako je ponosan da je grad Hvar drugu godinu zaredom ugostio neke od najbolje svjetskih i domaćih kulinarske zvijezde te ugledne predavače.

Posebna gošća festivala bila je svjetska kulinarska zvijezda, Bee Satongun, najbolji ženski chef Azije za 2018. po izboru elitnog popisa 50 Best Restaurants. Bee Satongun, chef je restorana Paste u Bangkokukoji ima jednu Michelinovu zvjezdicu. Dolazak Bee Satongun na festival Taste the Mediterranea, najveće je gostovanje svjetske kulinarske zvijezde u Hrvatskoj.

Spoj s azijskom kuhinjom na Palmižani

Na ekskluzivnoj četveroručnoj večeri u restoranu Laganini na Palmižani, zajedno sa chefom Hrvojem Zirojevićem, predstavila je spoj mediteranske i azijske kuhinje. Večera u šest slijedova započela je lubenicom i kosanim lososom s hrskavom ljutikom, pečenim kokosom i lišćem betela uz vino Tomić Opolo Nobile 2018.

Slijedile su rolice carpaccia od tune punjene ganacheom od guščje jetre sljubljene uz vino Stina Vugava 2018. Zatim je poslužen jastog, limunska trava, mladi đumbir, sok limete, cvijeće, mladi kokos i hrskava riblja kožica te vino Vujnović Prč 2018. Slijedio je panaeng curry od pečenih obraza goveda hranjenog sjemenjem, tostirani kikiriki i slatki tajlandski bosiljak spojen s vinom Rizman Tribidrag 2016, nakon čega je slijedila hobotnica u prošeku s rimskim njokima i povrćem sljubljena uz vino Stina Plavac Majstor 2016. Za desert su posluženi cannoli uz vino Tomić Petar Hektorovich 2016.

U restoranu Divino ekskluzivnu četveroručnu večeru spravljali su chef Vicente Patino iz restorana Saiti u Valenciji te chef Nataša Vukmirović iz Divina. Slani kolač od tune i rajčice poslužen je uz Sangriu, uz foie gras, brioche, smokvu, badem i roza papar pio se Vujnović Prč 2018. Uslijedile su bijele šparoge, naranča, botarga i zvjezdani anis te Ulov dana, blitva i češnjak, posluženi uz vino Albali Verdejo Rueda 2018. Janjeći carre, butternut buča, poriluk ešalote i jus pilo se vino Albali great selection Valdepenas 2017, a uz desert – mousse od čokolade, karamel, badem i kolač od rogača poslužen je Castillo de Albai Tempranillo 2017.

Ekskluzivna večera Kod kapetana

Na ekskluzivnoj četveroručnoj večeri u restoranu Kod Kapetana, kuhali su chefovi Marcello Trentini iz torinskog restorana Magorabin te chefovi Tonči Jerković iz restorana Kod kapetana i Antun Matković Car. Predjelo Okusi mora posluženo je uz vino Tomić Beleca 2018. Rižot od kozica, limuna i tartufa praćen je vinom Cerasuolo Gianni Masciarelli 2018. Škarpina na "carpione" služena je uz Trebbiano Castello di Semivicoli 2015, a pašticada s njokima uz Merlot Marina Cvetić 2014. Desert – kapetanov tris – čokolada, rogač i rožata poslužen je uz Marijan Private Selection 2013.

Na terasi hvarskog restorana Kod Kapetana, svjetske i domaće kulinarske zvijezde održale su masterclass radionice posvećene mediteranskoj gastronomiji. Chefovi su prikazali što je zajedničko kuhinji mediteranskih zemalja te što svaku od njih čini posebnom. Svoje kreacije predstavili su chefovi iz Španjolske, Italije, Francuske, Slovenije, Albanije i Hrvatske: Hrvoje Zirojević, Vicente Patino, Bee Satongun, Lionel Levy, Fabricio Vežnaver, Ippei Uemura, Marcello Trentini, Vesna Miletić, chef Biljana Milina, Igor Jagodic i Sokol Prenga.

Vinske radionice

Tijekom festivala održane su i vinske radionice.Sommelier Daniel Čečavac, predstavio je vina iz Dalmacije, a uz gošću iz Italije, Marinu Cvetić Masciarelli predstavio je i njezina vrhunskavina Masciarelli. Siniša Koceić i Alen Gulen, iz splitskog Wineboxa, predstavili su španjolska vina. Tijekom vinskih radionica predstavljene su i čaše brenda Ritzenhoff, čiji je ekskluzivni zastupnik Vestok.

U hvarskom Arsenalu u sklopu festivala Taste the Mediterranean održana je međunarodna konferencija "Održivi mediteranski prehrambeni sustavi, kulturni krajobrazi i biološka raznolikost" u suradnji s Ekološkim Institutom Enologica iz Zagreba, partnerom festivala Taste the Mediterranean. Petnaest stručnih i zanimljivih predavanja, održali su predavači iz šest zemalja: Italije, Irske, Španjolske, Velike Britanije, Belgije i Hrvatske.

Posjetitelji festivala i grada Hvara na hvarskoj Pjaci mogli su prošetati mediteranskom tržnicom te kupiti tradicionalne proizvode lokalnih proizvođača - od maslinova ulja, sireva, džemova i raznih slastica.

Taste the Mediterranean još je jednom okupio vrhunske chefove, sommeliere, vinare i predavače koji su predstavili Mediteran, mediteransku prehranu i način života.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Mate Rimac: 2025. bila najbolja godina dosad, prihodi gotovo utrostručeni
6
min
Mate Rimac: 2025. bila najbolja godina dosad, prihodi gotovo utrostručeni
Hrvatske ruže održale speklakularan koncert u Kaštelima: "Ne postoji lijevo ni desno, postoji samo domovina"
21
min
Hrvatske ruže održale speklakularan koncert u Kaštelima: "Ne postoji lijevo ni desno, postoji samo domovina"
Dok svi pričaju o ustašama i partizanima stiže poražavajuća statistika: Hrvatski umirovljenici su među najsiromašnijima u EU
53
min
Dok svi pričaju o ustašama i partizanima stiže poražavajuća statistika: Hrvatski umirovljenici su među najsiromašnijima u EU
FOTO Todorići pripremili domjenak, stiglo je mnoštvo faca iz javnog života
55
min
FOTO Todorići pripremili domjenak, stiglo je mnoštvo faca iz javnog života
U teškoj prometnoj nesreći poginula dva mlada vozača, još troje ozlijeđeno
1
sat
U teškoj prometnoj nesreći poginula dva mlada vozača, još troje ozlijeđeno
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
    Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
    20. prosinca 2025. 21:35
  • Sjećate se ovog bivšeg splitskog gradonačelnika? Poznat je po skoku u more na Rivi
    Sjećate se ovog bivšeg splitskog gradonačelnika? Poznat je po skoku u more na Rivi
    20. prosinca 2025. 16:07
  • Na najživlju gradsku ulicu u Splitu stiže Damir Urban
    Na najživlju gradsku ulicu u Splitu stiže Damir Urban
    20. prosinca 2025. 19:05
  • VIDEO Požar zahvatio dva stana u središtu Trogira, 40 vatrogasaca ga gasilo
    VIDEO Požar zahvatio dva stana u središtu Trogira, 40 vatrogasaca ga gasilo
    20. prosinca 2025. 13:12
  • "Tri ure vozila je od Sinja do Splita": U ferati se nalazili cijeli svati, a netko je u Dicmu otkačio vagon s pršutima i vinom. Ovo su tri priče o legendarnoj Sinjskoj reri
    "Tri ure vozila je od Sinja do Splita": U ferati se nalazili cijeli svati, a netko je u Dicmu otkačio vagon s pršutima i vinom. Ovo su tri priče o legendarnoj Sinjskoj reri
    20. prosinca 2025. 15:28
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.