Cetinska krajina posljednjih dana bilježi povećanje broja pozitivnih od koronavirusa, a pri tome prednjači Sinj. Na jučerašnjoj konferenciji za medije ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ Željke Karin rečeno je da su, među ostalim, mirkožarišta zaraze igralište u Košutama na kojem je svečano otvaranje bilo upriličeno 1. listopada, te jedna trgovina u Sinju.

Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić vrlo je neugodno iznenađen konstatacijom da je otvaranje sportskog igrališta u Košutama proglašeno događajem na kojem je došlo do širenja zaraze koronavirsa.

– Nisam u samoizolaciji niti me itko o ičemu obavijestio. Priče o žarištu s otvaranja igrališta u Košutama su zlonamjerne, baš me zanima odakle su došli do toga da je upravo to žarište. Bez obzira što poštujem i Stožer i epidemiologe, pošto sam i sam sudionik otvaranja, tu je bilo oko 40-50 ljudi – uglavnom djece i stanara obližnje zgrade, postavljam pitanja kako to da je od svih koji su bili prisutni samo jedna osoba pozitivna. Radi se o muškarcu koji živi tu i koji se nije zarazio na igralištu.

“Zašto onda nisu ljude pozvali na samoizolaciju ili testiranje?”

Prema tome, vrlo je nekorektno reći da je to bilo žarište, kada nije. U toj zgradi živi oko 100 ljudi, a cijel priča konstruira se po tome da je jedan stanovnik zgrade pozitivan, a prema mojim informacijama, nije se zarazio na igralištu nego unutar obitelji.

Netko je vrlo zlonamjerno plasirao tu informaciju. Ostao sam šokiran kada sam to čuo uživo na televiziji. Otvoreno ću reći da je to – laž. To je van pameti. Ako je otvaranje igrališta zaista bilo žarište, zašto onda nisu ljude pozvali na samoizolaciju ili testiranje? Zašto mene nitko nije o bilo čemu obavijestio. Nemam nikakvih problema i naznaka, i neka ostane tako – govori nam ljutiti triljski gradonačelnik

“Nitko nije bio ‘glava uz glavu'”

Ističe da na otvaranju spomenutog igrališta nije bilo niti 50 ljudi, uključujući djecu i roditelje.– Organizacija je bila kako i dolikuje, svatko tko je došao trebao je uzeti dezificijense. Nitko nije stajao “glava uz glavu”. Puno jača bi reakcija bila, s obzirom da je već prošlo 15 dana od otvaranja, trebalo bi do sada pola zgrade biti zaraženo da je to bilo žarište.

Ako već spominju te ljude u tom kontekstu, a korona nije smrtni grijeh ni kuga, ali reći da je žarište bilo u Košutama, a nemati to potkrijepljeno, mislim da je to zločesto. Mislim da pojedincima više smeta igralište koje je otvorio gradonačelnik nego takva priča. Ovo je klasična zamjena teza. Ali donijeti takve informacije prema Stožeru, to je već malo neozbiljnije. Ostajem pri tome da se radi o zlonamjernim glasinama. Zaražen je samo jedan čovjek koji mi je osobno potvrdio da se zarazio na drugom mjestu – kaže Šipić koji kaže da su ovakve priče zločeste prema Trilju i da nije u redu epidemiološki stavljati ga u isti “koš” sa Sinjem.

– U cijeloj priči je najvažnije da bude sve u redu. Svima koji su pozitivni na COVID-19 želim brz oporavak.

Izgleda da je problem u tome što je Šipić otvorio igralište, a ne nešto drugo – zaključio je triljski gradonačelnik.

Načelnik Stožera: Ne mogu ni potvrditi ni demantirati…

Izjavu da je otvaranje igrališta u Košutama početkom listopada bilo jedno od žarišta komentirao je šef triljskog Stožera civilne zaštite, Ivana Bugarina.

– Kao načelnik Stožera nemam takve podatke, nego epidemiološka služba u Splitu. Oni imaju više informacija u odnosu na kontakte koje obrađuju. Mi nemamo uvod u ime i prezime pozitivnih osoba.

Nije mi poznato jesu li osobe pozitivne na COVID-19 s područja Trilja bile nazočne na otvaranju igrališta u Košutama.

Dakle povezanost ne mogu potvrditi ni demantirati, no činjenica je da je broj pozitivnih porastao u tom kvartu. Je li to povezano s otvaranjem, nije mi poznato.

Kakva je epidemiološka situacija u Trilju?

– Mogu reći da je zadovoljavajuća s obzirom na situaciju u županiji i državi. Dnevno imamo po 3-4 slučaja, a to nije ekspanzija. U osnovnoj školi imamo dva razreda u samoizolaciji koji se u ponedjeljak vraćaju normalnoj nastavi. Bilježimo lagan porast, kao što se događa drugdje. Ništa alarmantno ni zabrinjavajuće.


Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
11
Hagić
3
Hmmm
16
Plač
3
Grrr
8
Molim?
8

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime