Veliku buru u splitskoj javnosti podigla je najava jednokratnog dizanja paušalnog poreza malim iznajmljivačima. Po tom prijedlogu bilo je predviđeno da se u prvoj zoni Splita, koja obuhvaća veći dio grada, paušal po krevetu digne s 300 na 750 kuna, što s novim prirezom iznosi preko 820 kuna. Tako bi iznajmljivač s 8 kreveta godišnje morao plaćati nešto manje od 1.000 eura!

SDP je prvi reagirao na najavu poskupljenja, a potom i ostatak oporbe. No prekretnica je nastala kada je HGS objavio da neće podržati promjenu visine paušala ove godine, a od sljedeće je predložio da se, ovisno o zoni, paušal plaća u iznosima od 300, 400 i 500 kuna.

Danas je došlo do novog obrata te je gradonačelnik Andro Krstulović Opara vijećnicima poslao novi prijedlog paušalnog poreza za male iznajmljivače o kojem će se odlučivati na sjednici Gradskog vijeća u utorak. Po ovom prijedlogu grad se dijeli u tri zone, a paušal je u rasponu od 150 do 400 kuna.

Prva bi zona obuhvaćala Bačvice, Grad, Gripe, Lučac – Manuš, Meje, Spinut, Trstenik, Varoš i Žnjan, a paušalni porez bi bio 400 kuna.

Drugu zonu čine kvartovi Blatine, Škrape, Bol, Lokve, Lovret, Mertojak, Plokite, Slatine, Split 3, Sućidar, Stobreč i iznajmljivači bi plaćali 300 kuna, a u trećoj su Kman, Kocunar, Visoka, Pujanke, Brda, Mejaši, Kamen, Neslanovac, Sirobuja, Šine, Donje Sitno, Gornje Sitno, Ravne Njive, Srinjine i Žrnovnica te bi paušal po prijedlogu bio 150 kuna.

“Vidjet ćemo kako će se postaviti ostali klubovi”

Ovaj prijedlog komentirao nam je predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić.

– Tendencija našeg prijedloga je pripremiti se za cjelovito donošenje novih odredbi o paušalu za 2020. godinu, tako da ove godine ne bi radili značajnije promjene. U startu ćemo definirati tri različite kategorije; uža gradska jezgra s priobalnim dijelom, druga srednja i treća rubni dijelovi grada gdje imamo puno manju popunjenost.

Za prvu gradsku zonu predložit ćemo paušal od 400 kuna, srednja zona bi bila 300 kuna kao i do sada, a rubni dijelovi grada bi bili 150 kuna. Nije isto iznajmljuje li netko apartman na Bačvicama ili u Sitnom ili Srinjinama. Radi se o prijedlogu za ovu godinu i radi se o neznatnoj razlici u odnosu na sadašnje stanje. Naravno, vidjet ćemo kako će se postaviti i ostali klubovi. Na temelju kvalitetne raščlambe i uske suradnje sa zainteresiranom strukovnom javnošću planiramo donijeti mjeru koja će na najbolji način riješiti pitanje paušala. Za 2020. uvažit ćemo sve parametre, u sljedećoj ulici planiramo čak razlikovati paušale – kazao nam je Škorić.

Hoće li većina podržati ovaj prijedlog, koji je različit od onoga što je najavio koalicijski partner HGS, vidjet ćemo u utorak.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime