Porast broja zaposlenih digitalnih profesionalaca u hrvatskim tvrtkama i zadržavanje kvalificiranih digitalnih profesionalaca u Hrvatskoj dva su ključna cilja zbog kojih je osnovana Nacionalna koalicija za digitalne vještine i radna mjesta.

Novo tijelo, koje u Hrvatskoj koordinira HUP, krenulo je s radom. Predstavnici HUP-ICT Udruge, Vlade, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva rada i mirovinskoga sustava potpisali su memorandum o osnivanju Nacionalne koalicije za digitalne vještine i radna mjesta. Davor Majetić, glavni direktor HUP-a kaže da je digitalizacija danas imperativ za sve tvrtke koje žele biti konkurentne na današnjem tržištu i to se osjeti po u značajnoj promijeni koje smo u Hrvatskoj od 1997. godine osjetili po pitanju radnih mjesta, piše Poslovni dnevnik.

– Nedostaje nam digitalnih vještina i ICT stručnjaka u svim industrijama, a i dalje se borimo uvjeriti ljude da je pitanje digitalnih vještina pitanje pismenosti 21. stoljeća, standard bez kojeg naša djeca neće biti spremna za tržište rada – kaže Majetić te dodaje da je u rješavanju tog problema prilika za Nacionalnu koaliciju za digitalne vještine i radna mjesta. Boris Drilo, predsjednik HUP Udruge za ICT i član Uprave Hrvatskog telekoma kaže da im je želja aktualni pozitivni momentum vezan uz ICT sektor preliti na ostale sektore gospodarstva i transformirati hrvatsko gospodarstvo prema digitalnoj ekonomiji.

Navodi da u zemljama u okruženju, kao i ostatku EU, omjer je u korist digitalne ekonomije naspram tradicionalne 3:1 po pitanju doprinosa u ukupnom BDP-u zemlje.

– U Hrvatskoj je taj omjer obrnut, a željeli bi da u Hrvatskoj digitalna ekonomija sudjeluje u barem 15 posto za što su potrebni ljudi s takvim kompetencijama – kaže Drilo. Navodi da danas imamo oko 50.000 ICT stručnjaka, a da nam za daljnju tržišnu utakmicu na međunarodnoj razini treba 200.000 građana s naprednim digitalnim vještinama.

Više pročitajte ovdje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime