Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Evo što se događa kada stavite toplu hranu u hladnjak

Hranu bi se trebalo ohladiti na sobnoj temperaturi prije nego što je spremite u hladnjak
D.D. / Foto: Pixabay6. lipnja 2025. 07:40
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Ponekad nam nakon obroka ostanu ostatci hrane koje želimo sačuvati za kasnije, no važno je znati kako ih pravilno pohraniti. Ako ste ikada izgubili strpljenje čekajući da vam se večera ohladi prije nego što možete staviti ostatke u hladnjak, vjerojatno niste jedini. Ali možda biste trebali ponovno razmisliti o tome da to učinite nakon što saznate što je stručnjak za prehrambenu politiku otkrio nakon izvođenja eksperimenta s toplim ostacima u hladnjaku, prenosi Večernji list.

Stručnjak za prehrambenu politiku Gavin Wren proveo je "znanstveni" eksperiment da bi pokazao zašto stavljanje vruće hrane u hladnjak "stvarno zeza temperaturu" te može oštetiti vaš uređaj. Kako bi eksperiment bio što znanstveniji, tako je Gavin uzeo tri uređaja za mjerenje temperature i smjestio ih na različita mjesta u hladnjaku: jedan u ladicu za salatu, jedan na stražnji dio srednje police, a treći na prednji dio gornje police.

"Ova tri područja hladnjaka vrlo će različito reagirati na stvari kao što su ostavljanje otvorenih vrata, stavljanje vruće hrane ili dodavanje novih stvari u hladnjak", objasnio je Gavin. Zatim je izradio interaktivni grafikon koji je pokazao kako su se temperature mijenjale kada je vruće ostatke hrane stavio u hladnjak. Na primjer, u 7 ujutro Gavin je zaboravio zatvoriti vrata hladnjaka, što je značilo da se gornja polica zagrijala na gotovo 9 stupnjeva, srednja polica na 7 stupnjeva, ali je ladica za salatu ostala ista.

Da bi dodatno provjerio svoju teoriju, Gavin je stavio posudu s mlakom rižom na donju policu hladnjaka, što je zapravo imalo manji utjecaj i na ladicu za salatu. U 19 sati Gavin je skuhao obrok sa sastojcima iz svog hladnjaka, podijelio ga na porcije i stavio na gornju policu hladnjaka. "Gornja polica popela se do ogromnih 18 stupnjeva i trebalo je četiri sata da se vrati na normalnu temperaturu", objasnio je Gavin.

Iako to može biti štetno za vaš hladnjak, također može uzrokovati brže kvarenje druge hrane u hladnjaku. "Ovo bi moglo uzrokovati da se mlijeko pokvari 10 puta brže nego inače. I upravo je to razlog zašto biste trebali pustiti da se hrana ohladi prije nego je stavite u hladnjak", objasnio je Gavin. Što se tiče stavljanja ostataka hrane u hladnjak, Britanska agencija za prehrambene standarde objasnila je da u hladnjak ne stavljate vruću ili toplu hranu.

"Umjesto toga, ohladite kuhanu hranu na sobnoj temperaturi i stavite je u hladnjak unutar jedan do dva sata. Kako biste brzo ohladili hranu, tako je podijelite u manje porcije u posude ili vrećice za zamrzivač prije nego što je stavite u hladnjak ili zamrzivač", napomenuli su. Važno je zapamtiti da ostavljanje hrane van hladnjaka predugo također nije dobro jer hladnjak usporava rast bakterija. Bakterije najbrže rastu na temperaturama između 4 i 60 stupnjeva što je poznato kao "opasna zona". Ako se hrana ostavi na ovoj temperaturi nekoliko sati, to može uzrokovati rast bakterija.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Šuta održao radni sastanak s predstavnicima GK Kman
15
min
Šuta održao radni sastanak s predstavnicima GK Kman
Ostavio djevojku samu na planini, umrla je
42
min
Ostavio djevojku samu na planini, umrla je
Teška nesreća: Pijan usmrtio pješaka za zebri
52
min
Teška nesreća: Pijan usmrtio pješaka za zebri
Ovo je najgora hrana za vaše srce
1
sat
Ovo je najgora hrana za vaše srce
Preminula jedna od žena koje su sinoć ranjene u pucnjavi. Počinitelj je još u bijegu
1
sat
Preminula jedna od žena koje su sinoć ranjene u pucnjavi. Počinitelj je još u bijegu
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.