Danas se sastala vladajuća koalicija, a sastanak je trajao gotovo tri sata. Na dnevnom je redu, između ostalog, bio i predloženi Zakon o udomiteljstvu koji će se sutra naći pred saborskim zastupnicima.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak nakon sastnka je rekao da se radilo o redovnoj koordinaciji na kojoj su raspravljali i na kojoj je svatko iznio svoj stav.

“Ja sam dao stav HNS-a o Zakonu o udomiteljstvu, mi ćemo dati amandman, ostao sam kod toga. Ako se amandman ne prihvati, mi nećemo glasati za Zakon, bit ćemo suzdržavni. I to je to. Onda se ide na preispitivanje ustavnosti tog članka”, kazao je Vrdoljak.

Dodaje da nije bilo nikakvih prijepora, da se razgovaralo o nizu drugih tema pa tako i besplatnim udžbenicima: “Poruka je jasna – svaki će učenik u Hrvatskoj iduće školske godine imati osigurane udžbenike. O modelu, načinu i cijeni Vlada će razraditi model u idućih šest mjeseci”.

O aferi SMS, kaže Vrdoljak, nisu razgovarali, javlja N1.

“Mislim da su teme o kojima smo danas pričali, o proračunu, udomiteljstvu, obrazovanju, udžbenicima, bitnije od ove nametnute teme”, rekao je Vrdoljak.

Podsjetimo, koalicijski partneri, HDZ i HNS, razilaze se u vezi s pitanjem treba li udomljivanje dopustiti životnim i neformalnim životnim partnerima.

Vlada neće prihvatiti amandman HNS-a, no, koalicija i parlamentarna većina neće zbog toga doći u pitanje, poručio je jučer uoči sastanka premijer Andrej Plenković, a predsjednik Kluba HNS-a Milorad Batinić kaže da HNS neće glasovati za Zakon o udomiteljstvu, nego će biti suzdržani.

Batinić se nije složio s konstatacijom će HNS ipak na neki način podržati zakon budući da će držati kvorum vladajućima. “To je vaša konstatacija. Ne možemo podržati takav zakon, ako naš amandman ne prođe. Bit ćemo suzdržani zato jer nudi niz poboljšanja, koja nisu bila u prošlom zakonu“, pojasnio je.

Inače, više od 200 stručnjaka i znanstvenika potpisalo je priopćenje u kojem kažu da su LGBT osobe podjednako sposobne biti roditelji kao i heteroseksualne osobe, piše N1.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime