U blagdansko vrijeme iz nadležnog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta dolaze aktivnosti koje su već duže na radaru malog i srednjeg poduzetništva kao i konzultanata na području EU fondova i projektnog menadžmenta. Resor ministra Darka Horvata objavio je Poziv za dodjelu bespovratnih potpora do iznosa od 1,4 milijuna kuna po projektu za inovacije novoosnovanih mikro, malih i srednjih poduzeća (MSP), piše Poslovni dnevnik.

Ukupna alokacija natječaja iznosi 150 milijuna kuna, dok je najniža tranša bespovratnih sredstava 150.000 kuna. Poziv se ocjenjuje kao prava prilika za sve inovativne novoosnovane subjekte, ali uz uvjet da u trenutku aplikacije neće biti stariji od 36 mjeseci. Naime, za nove startupove te nova poduzeća i obrte do 250 zaposlenika otvara se važna financijska “pipa” u sklopu nove tranše natječaja za novac iz EU fondova.

S intenzitetom potpore 85% prihvatljivih troškova iz Europskog fonda za regionalni razvoj u konkretnom pozivu potiče se uspješno lansiranje novih proizvoda i usluga na tržištu s potencijalom rasta i izvoza, s naglaskom kako na radikalne inovacije i znatno poboljšanje u komercijalizaciji proizvoda i usluga, tako i na uvođenje inovacija koje rezultiraju proizvodom ili uslugom koja je novost na tržištu. Tko će moći računati na bespovratni europski novac znat će se brzo jer 15. veljače kreće zaprimanje prijava. Prve analize poziva, posebice s aspekta koji se tiče modaliteta u kojem je objavljen – poznatijeg i kao ‘najbrži prst’ , uz navedenu ograničenost alokacije, ukazuju na novi slučaj u kojem će se ponoviti velika glad za razvojnim potporama. Stoga glavna poruka potencijalnim prijaviteljima glasi: “S pripremama treba već sada krenuti bez odgađanja”.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime