Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

ČISTA PETICA Brat i sestra dašak Italije doveli u Split: „Znate da ste uspjeli kad su redovi duži nego u Pauline na ćevapima“

[FOTOGALERIJA] U gradu su odmah postali senzacija. Posjetili smo ih i oduševili se, a sigurno ćete i vi
TINA GOTOVAC / Foto: Igor Jakšić12. studenoga 2024. 15:59
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Postoji li netko tko je posjetio Italiju barem jednom, a da se nije zaljubio u ovu državu? A o hrani nećemo ni govoriti.

Dašak Italije sada je stigao u Split! Zahvaljujući bratu i sestri Poljak koji su zaljubljeni u talijansku gastronomiju i mediteranski način života, splitska ulica sada miriše na focaccine – tradicionalne talijanske pogače koje su osvojile svijet. Inspirirani okusima Italije, ovaj poduzetni duo donosi autentično talijansko jelo u grad pod Marjanom, spajajući mediteransku strast prema hrani i uživanju.

Ako prođete Matošićevom ulicom, omamit će vas miris popularnih talijanskih sendviča od tople i mekane focaccie između čijih se polovica slažu slasne domaće delikatese. Sendvič bar 'Focaccina', s pravim mediteranskim šarmom, otvoren je u srpnju ove godine i odmah je postao omiljeno mjesto za splitske gurmane, ali i turiste. Da je riječ o novoj gastro senzaciji, pokazuju i ogromni redovi koji se stvaraju i prije nego li krene radno vrijeme bara koje svakim danom od 12 do 22 sata.

11 7 foccacina sandwich bar 34
GALERIJA
Kliknite za pregled

Nešto novo i drugačije za Splićane

Ekipa Dalmacije Danas se u to i uvjerila. Razgovarali smo s Ivanom i Marinom Poljak te doznali iz prve ruke kako su došli da na ideju otvaranja Focaccine.

„Ideja o otvaranju Focaccine došla je iz ljubavi prema gastronomiji, a posebno talijanskim specijalitetima. Željeli smo Splićanima i posjetiteljima grada ponuditi  nešto novo i drugačije tijekom cijele godine. Već nekoliko godina razmišljamo o ovom konceptu, te smo čekali pravi trenutak. Put do otvorenja nije bio lagan, ali uz puno truda smo uspjeli ostvariti sve zamišljeno“, pričaju nam.

Putovanja Italijom dodatno su inspirirala brata i sestru, koji kroz Focaccinu žele prenijeti djelić talijanske kulture u Split.

„Kroz mnogobrojna putovanja Italijom upijali smo njihovu ljubav prema hrani, te se i sami zaljubili u lokalne okuse. Inspirirali su nas da dio tog bogatstva prenesemo u našu ponudu, i omogućimo Splićanima da osjete bar djelić Italije u svom gradu“, vele naši sugovornici.

Za one koji ne znaju, mladi poduzetnici su nam objasnili što je to focaccia, a od samih početaka u svom poslovanju vode se kvalitetom. Pričaju nam kako biraju svježe i kvalitetne sastojke pa tako svaku focacciu peku sami.

„Focaccie su tradicionalni talijanski kruhovi koji se mogu puniti raznim sastojcima. Najčešće su tankog tijesta, hrskavi izvana, a mekani iznutra. Svi naši sastojci su birani pažljivo, kako bi zadovoljili i nepce onih najzahtjevnijih. Trudimo se sezonske namirnice nabavljati od lokalnih dobavljača“, opisuju nam.

A što odabrati?

Ivan i Marina okupili su svoje ideje i kreirali nekoliko slasnih opcija focaccia sendviča koji će zadovoljiti i ona najzahtjevnija nepca. U ponudi je 7 različitih sendviča u focaccia pecivu, a to su prosciutto, mortadella, classico, salami, caprese, parmigiana i vegano. A otkrili su nam na koji od njih Splićani najviše 'padaju'.

„U našoj ponudi imamo razne sendviče inspirirane Italijom. Željeli smo složiti ukusne zalogaje, koristeći svježe povrće, vrhunske mesne proizvode i razne vrste sireva. Naša Focaccia Mortadella je naš najpopularniji sendvič, odmah je prati ona s pršutom i pesto genovese. Nudimo i opcije za vegetarijance i vegane. Planiramo jednom mjesečno u ponudu dodati novi sendvič sa sezonskim namirnicama, kako bi našim stalnim gostima ponudili neke nove kombinacije“, navode Poljaci.

[Crveno]Mortadella sendvič s mortadellom, stracciatellom, pestom od pistacija i sjeckanim pistacijama. Slijedi ga prosciutto s pršutom, pestom od bosiljka, mozzarellom, rajčicom i bosiljkom.

Posebna veganska delicija kreirana je od patlidžana, pečenih tikvica, sušenih rajčica, humusa, rukole i tostiranih oraha. Classico je sendvič omiljen najmlađima, sadrži kuhanu šunku, mozzarellu, rajčicu i bosiljak, dok ljubitelji mesa biraju Salami, sendvič sa salamom Milano, dimljenim sirom, parmezanom, rajčicom i rikolom.[KRAJ]

Šarmantni lokal u duhu Mediterana

Budući da je njihov lokal nastao po uzoru na talijanske, upravo takav je i koncept uređenja koji vas mami na pravi pogled da ga posjetite.

„Pri konceptu uređenja vodili smo se idejom stvaranja opuštajućeg i modernog prostora. Koristili smo prirodne materijale, puno zelenila, kako bi stvorili ugodnu atmosferu za uživanje u hrani, te da se svaki put poželite vratiti ponovno“, govore naši sugovornici.

Ako ste jedni od onih kojima je kvalitetan sendvič super opcija za kasni doručak, za brzi ručak s nogu, za snack ili pak večeru u gradu, onda je adresa Matošićevoj 5 nezaobilazna. Uz to, možete popiti specialty kavu iz amsterdamske pržionice ili naručiti sendviče ako pripremate neku zabavu.

Uz njihovu sjajnu focacciu, možete popiti specialty kavu iz amsterdamske pržionice LOT61. Ako vas put navede u Split, a ljubitelji ste talijanske kuhinje, onda je adresa Matošićevoj 5 nezaobilazna!

I dok smo razgovarali s inspirativnim poduzetnicima i uživali u slasnim talijanskim okusima, brojni posjetitelji su se pozicionirali nasred ulice i prije samog otvorenja kako bi prvi dohvatili omiljeni sendvič.

Čista petica

Upravo u tom se mjeri njihova popularnost, a čini se kako se nova gastro oaza na Googlu prolazi s odličnom ocjenom. Na temelju više stotina recenzija, ocjena Focaccine je čista petica. (5.0).

A naš fotoreporter Igor Jakšić dok je svojim objektivom snimao ovo šarmantno mjesto, poručio im je samo jedno.

„Znate da ste postigli uspjeh kada su redovi veći ovdje, nego u Pauline na ćevapima“.

Sve jasno. Nemamo više što dodati.

 

[Zeleno]POVIJEST FOCACCIE
Za Focacciu kažu da su je prvi spremali Etruščani i Stari Grci, a slične kruhove radili su u davnini i drevni narodi Bliskog Istoka i Perzije. Danas se inačice ovog kruha, tek pomalo nalik našoj viškoj i komiškoj pogači, spremaju u Turskoj, Grčkoj, Italiji, Francuskoj, i Španjolskoj.

Kruh poput focaccie još se u Antici pekao se na grijanim kamenim pločama ili u glinenim posudama, a u starom Rimu zabilježen je u povijesnim zapisima pod imenom panis focacius – “ravan kruh pečen na ognjištu“. Riječ je izvedena iz latinske focus što znači “ognjište” i “mjesto za pečenje”. Kako bilo danas u Italiji.

postoje brojne verzije focaccie, a recepture su širili svijetom talijanski iseljenici. Osmišljeni su i brojni preljevi te punjenja ove vrste kruha od maslinovog ulja, povrća, začinskog bilja, sira, te mesa, a smatra je se i pretečom pizze. Dakako, prave se i slatke focaccie, a od davnina najpoznatija je ona punjena medom.[KRAJ]


Štorije o Grada
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
37
Haha
2
Nice
2
What?
2
Laž
2
Sad
1
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
U Splitu se predstavlja knjiga Glagoljica prije Ćirila i Metoda autora Tomislava Beronića
9
min
U Splitu se predstavlja knjiga Glagoljica prije Ćirila i Metoda autora Tomislava Beronića
Peta ENTER konferencija uspješno zatvorena: nova energija i konkretni koraci za budućnost  obrazovanja
24
min
Peta ENTER konferencija uspješno zatvorena: nova energija i konkretni koraci za budućnost obrazovanja
Adventski šušur preplavio Split: Grad zablistao u blagdanskom ruhu, predivan je i pun ljudi
50
min
Adventski šušur preplavio Split: Grad zablistao u blagdanskom ruhu, predivan je i pun ljudi
U Đardinu upaljena druga adventska svijeća uz glazbu i veliki odaziv građana
1
sat
U Đardinu upaljena druga adventska svijeća uz glazbu i veliki odaziv građana
Splićanin u nekoliko mjeseci zaradio 25.000 eura, ali je završio u istražnom zatvoru
1
sat
Splićanin u nekoliko mjeseci zaradio 25.000 eura, ali je završio u istražnom zatvoru
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    5. prosinca 2025. 20:45
  • Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    6. prosinca 2025. 15:27
  • Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    6. prosinca 2025. 09:01
  • Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    6. prosinca 2025. 07:54
  • Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
    Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
    6. prosinca 2025. 02:01
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.