Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

ČISTA PETICA Brat i sestra dašak Italije doveli u Split: „Znate da ste uspjeli kad su redovi duži nego u Pauline na ćevapima“

[FOTOGALERIJA] U gradu su odmah postali senzacija. Posjetili smo ih i oduševili se, a sigurno ćete i vi
TINA GOTOVAC / Foto: Igor Jakšić12. studenoga 2024. 15:59
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Postoji li netko tko je posjetio Italiju barem jednom, a da se nije zaljubio u ovu državu? A o hrani nećemo ni govoriti.

Dašak Italije sada je stigao u Split! Zahvaljujući bratu i sestri Poljak koji su zaljubljeni u talijansku gastronomiju i mediteranski način života, splitska ulica sada miriše na focaccine – tradicionalne talijanske pogače koje su osvojile svijet. Inspirirani okusima Italije, ovaj poduzetni duo donosi autentično talijansko jelo u grad pod Marjanom, spajajući mediteransku strast prema hrani i uživanju.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Ako prođete Matošićevom ulicom, omamit će vas miris popularnih talijanskih sendviča od tople i mekane focaccie između čijih se polovica slažu slasne domaće delikatese. Sendvič bar 'Focaccina', s pravim mediteranskim šarmom, otvoren je u srpnju ove godine i odmah je postao omiljeno mjesto za splitske gurmane, ali i turiste. Da je riječ o novoj gastro senzaciji, pokazuju i ogromni redovi koji se stvaraju i prije nego li krene radno vrijeme bara koje svakim danom od 12 do 22 sata.

11 7 foccacina sandwich bar 34
GALERIJA
Kliknite za pregled

Nešto novo i drugačije za Splićane

Ekipa Dalmacije Danas se u to i uvjerila. Razgovarali smo s Ivanom i Marinom Poljak te doznali iz prve ruke kako su došli da na ideju otvaranja Focaccine.

„Ideja o otvaranju Focaccine došla je iz ljubavi prema gastronomiji, a posebno talijanskim specijalitetima. Željeli smo Splićanima i posjetiteljima grada ponuditi  nešto novo i drugačije tijekom cijele godine. Već nekoliko godina razmišljamo o ovom konceptu, te smo čekali pravi trenutak. Put do otvorenja nije bio lagan, ali uz puno truda smo uspjeli ostvariti sve zamišljeno“, pričaju nam.

Putovanja Italijom dodatno su inspirirala brata i sestru, koji kroz Focaccinu žele prenijeti djelić talijanske kulture u Split.

„Kroz mnogobrojna putovanja Italijom upijali smo njihovu ljubav prema hrani, te se i sami zaljubili u lokalne okuse. Inspirirali su nas da dio tog bogatstva prenesemo u našu ponudu, i omogućimo Splićanima da osjete bar djelić Italije u svom gradu“, vele naši sugovornici.

Za one koji ne znaju, mladi poduzetnici su nam objasnili što je to focaccia, a od samih početaka u svom poslovanju vode se kvalitetom. Pričaju nam kako biraju svježe i kvalitetne sastojke pa tako svaku focacciu peku sami.

„Focaccie su tradicionalni talijanski kruhovi koji se mogu puniti raznim sastojcima. Najčešće su tankog tijesta, hrskavi izvana, a mekani iznutra. Svi naši sastojci su birani pažljivo, kako bi zadovoljili i nepce onih najzahtjevnijih. Trudimo se sezonske namirnice nabavljati od lokalnih dobavljača“, opisuju nam.

A što odabrati?

Ivan i Marina okupili su svoje ideje i kreirali nekoliko slasnih opcija focaccia sendviča koji će zadovoljiti i ona najzahtjevnija nepca. U ponudi je 7 različitih sendviča u focaccia pecivu, a to su prosciutto, mortadella, classico, salami, caprese, parmigiana i vegano. A otkrili su nam na koji od njih Splićani najviše 'padaju'.

„U našoj ponudi imamo razne sendviče inspirirane Italijom. Željeli smo složiti ukusne zalogaje, koristeći svježe povrće, vrhunske mesne proizvode i razne vrste sireva. Naša Focaccia Mortadella je naš najpopularniji sendvič, odmah je prati ona s pršutom i pesto genovese. Nudimo i opcije za vegetarijance i vegane. Planiramo jednom mjesečno u ponudu dodati novi sendvič sa sezonskim namirnicama, kako bi našim stalnim gostima ponudili neke nove kombinacije“, navode Poljaci.

[Crveno]Mortadella sendvič s mortadellom, stracciatellom, pestom od pistacija i sjeckanim pistacijama. Slijedi ga prosciutto s pršutom, pestom od bosiljka, mozzarellom, rajčicom i bosiljkom.

Posebna veganska delicija kreirana je od patlidžana, pečenih tikvica, sušenih rajčica, humusa, rukole i tostiranih oraha. Classico je sendvič omiljen najmlađima, sadrži kuhanu šunku, mozzarellu, rajčicu i bosiljak, dok ljubitelji mesa biraju Salami, sendvič sa salamom Milano, dimljenim sirom, parmezanom, rajčicom i rikolom.[KRAJ]

Šarmantni lokal u duhu Mediterana

Budući da je njihov lokal nastao po uzoru na talijanske, upravo takav je i koncept uređenja koji vas mami na pravi pogled da ga posjetite.

„Pri konceptu uređenja vodili smo se idejom stvaranja opuštajućeg i modernog prostora. Koristili smo prirodne materijale, puno zelenila, kako bi stvorili ugodnu atmosferu za uživanje u hrani, te da se svaki put poželite vratiti ponovno“, govore naši sugovornici.

Ako ste jedni od onih kojima je kvalitetan sendvič super opcija za kasni doručak, za brzi ručak s nogu, za snack ili pak večeru u gradu, onda je adresa Matošićevoj 5 nezaobilazna. Uz to, možete popiti specialty kavu iz amsterdamske pržionice ili naručiti sendviče ako pripremate neku zabavu.

Uz njihovu sjajnu focacciu, možete popiti specialty kavu iz amsterdamske pržionice LOT61. Ako vas put navede u Split, a ljubitelji ste talijanske kuhinje, onda je adresa Matošićevoj 5 nezaobilazna!

I dok smo razgovarali s inspirativnim poduzetnicima i uživali u slasnim talijanskim okusima, brojni posjetitelji su se pozicionirali nasred ulice i prije samog otvorenja kako bi prvi dohvatili omiljeni sendvič.

Čista petica

Upravo u tom se mjeri njihova popularnost, a čini se kako se nova gastro oaza na Googlu prolazi s odličnom ocjenom. Na temelju više stotina recenzija, ocjena Focaccine je čista petica. (5.0).

A naš fotoreporter Igor Jakšić dok je svojim objektivom snimao ovo šarmantno mjesto, poručio im je samo jedno.

„Znate da ste postigli uspjeh kada su redovi veći ovdje, nego u Pauline na ćevapima“.

Sve jasno. Nemamo više što dodati.

 

[Zeleno]POVIJEST FOCACCIE
Za Focacciu kažu da su je prvi spremali Etruščani i Stari Grci, a slične kruhove radili su u davnini i drevni narodi Bliskog Istoka i Perzije. Danas se inačice ovog kruha, tek pomalo nalik našoj viškoj i komiškoj pogači, spremaju u Turskoj, Grčkoj, Italiji, Francuskoj, i Španjolskoj.

Kruh poput focaccie još se u Antici pekao se na grijanim kamenim pločama ili u glinenim posudama, a u starom Rimu zabilježen je u povijesnim zapisima pod imenom panis focacius – “ravan kruh pečen na ognjištu“. Riječ je izvedena iz latinske focus što znači “ognjište” i “mjesto za pečenje”. Kako bilo danas u Italiji.

postoje brojne verzije focaccie, a recepture su širili svijetom talijanski iseljenici. Osmišljeni su i brojni preljevi te punjenja ove vrste kruha od maslinovog ulja, povrća, začinskog bilja, sira, te mesa, a smatra je se i pretečom pizze. Dakako, prave se i slatke focaccie, a od davnina najpoznatija je ona punjena medom.[KRAJ]


Štorije o Grada
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
37
Haha
2
Nice
2
What?
2
Laž
2
Sad
1
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Vrijeme se potpuno minjenja na Badnjak, dio zemlje snijeg, dio kiša. Tek prema kraju godine prava zima kuca na vrata!
49
min
Vrijeme se potpuno minjenja na Badnjak, dio zemlje snijeg, dio kiša. Tek prema kraju godine prava zima kuca na vrata!
"Toliko zavoli onoga na koga naiđe da mu svakodnevno 'pije krv': Znate li da je bršljan jako ljekovit za jednu stvar?
1
sat
"Toliko zavoli onoga na koga naiđe da mu svakodnevno 'pije krv': Znate li da je bršljan jako ljekovit za jednu stvar?
Sara je samo 25 godina postala doktorica medicine s prosjekom 5,0, osvaja nagrade i budućnost vidi u Hrvatskoj brinući se o najmlađima
2
sat
Sara je samo 25 godina postala doktorica medicine s prosjekom 5,0, osvaja nagrade i budućnost vidi u Hrvatskoj brinući se o najmlađima
Emotivnim koncertom u prepunom Lisinskom, Miroslav Škoro spektakularno proslavio 40 godina karijere
2
sat
Emotivnim koncertom u prepunom Lisinskom, Miroslav Škoro spektakularno proslavio 40 godina karijere
Preminula zvijezda kultne serije
4
sat
Preminula zvijezda kultne serije
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    21. prosinca 2025. 12:50
  • Gradonačelnica Supetra nakon uklanjanja HOS-ovog murala: "Obitelj mi je izložena napadima, pogotovo moj otac koji je branitelj"
    Gradonačelnica Supetra nakon uklanjanja HOS-ovog murala: "Obitelj mi je izložena napadima, pogotovo moj otac koji je branitelj"
    21. prosinca 2025. 09:53
  • Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    21. prosinca 2025. 12:44
  • Torcida u završnici utakmice istaknula emotivnu poruku s tribine: "Pitaju me zašto..."
    Torcida u završnici utakmice istaknula emotivnu poruku s tribine: "Pitaju me zašto..."
    21. prosinca 2025. 16:53
  • Direktor naše poznate firme dobio otkaz zbog veze s kolegicom
    Direktor naše poznate firme dobio otkaz zbog veze s kolegicom
    21. prosinca 2025. 19:19
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.