Iako čitatelji zasad mogu pomisliti da se po pitanju upozorenja na opasne vremenske prilike diže “buka” ni oko čega, tijekom ponedjeljka, a osobito navečer, bit će jasno da  se radi o vrlo snažnoj cikloni koja će doista donijeti ekstremno vrijeme.

Duboka ciklona premještat će se s područja Genovskog zaljeva atipičnom putanjom prema sjeveru Europe, a nad našim dijelom Europe dominirat će vrlo snažno južno i jugozapadno visinsko strujanje.

Očekivana sinoptička situacija u ponedjeljak navečer

Državni hidrometeorološki zavod unutar sustava MeteoAlarm za ponedjeljak je izdao crveni, najviši stupanj upozorenja na opasne vremenske prilike i to za cijeli Jadran.

Jako do olujno, od sredine dana ponegdje i jako olujno jugo, u noći je moguće i orkansko jugo. Najjači udari vjetra 40-70 čvorova (75-130 km/h)

UTJECAJ: Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.” – stoji u priopćenju DHMZ-a.

Za područje cijele obale DHMZ predviđa najjače udare između 90 i čak 145 km/h. Za Zagoru najveći stupanj upozorenja stoji za obilne oborine, tamo prema DHMZ-u može pasti preko 100 litara kiše po kvadratnom metru unutar 24 sata.

Na moru će valovi ponegdje biti viši od 5 metara, a dodatan problem stvarat će nizak tlak zraka zbog čega će doći do dizanja razine mora pa je moguća i izraženija ciklonalna plima i plavljenje nižih dijelova obale, osobito u ponedjeljak navečer i u noći na utorak.

Od utorka će doći do postupnog slabljenja vjetra i djelomičnog smirivanja vremena.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime