Danas se na Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje u Splitu održava 35. Sjednica Županijske skupštine Splitsko dalmatinske županije.

Miro Bulj iz Mosta nezavisnih lista osvrnuo prije sjednice na 4. točku Dnevnog reda koja će biti vezana za Izvješće Centra za gospodnjem otpadom u periodu od siječnja do lipnja 2020. Godine.

Kazao je da je gospodarenje otpadom u SD županiji na razini kriminala, smatra da se ovakvim postupcima vladajućih Splitsko-dalmatinska županija pretvara u jednu veliku kantu za smeće.

– Za Centar za gospodnje otpadom na Lećevici do sada je potrošeno 30 milijuna kuna, a ništa nije napravljeno. U tom centru je do sada samo uhljebljeno nekoliko osoba. Projekt je uvelike štetan u ovom obliku. To je problem – ističe Miro Bulj te nadodaje:

– Osim toga vlasnicima površina na Lećevici još nije niti jedna kuna isplaćena, tako da je to jedna velika šteta i kriminal. Ovo nema veze sa gospodnjem otpadom – podvukao je.
Rekao je da je sličan problem bio u Vrgorcu, a sada imamo problem i s otpadom u Sinjom upozorava Bulj.

– Ja ću se protiv toga boriti, jer ovakvo gospodnje otpadom je čisti kriminal. Pozivan institucije da se pozabave ovim problemom, ovo je ogromna šteta. Sada nam slijedi plaćanje penala Europskoj uniji. Hitno se moraju ovim pozabaviti institucije, jer veliki novci su utrošeni, a ništa nije napravljeno, ovo je jedna velika pljačka svih građana i poreznih obveznika – zaključio je u izjavi prije Županijske sjednice.Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban obratio se medijima prije sjednice te se osvrnuo na 4. točku Dnevnog reda koja će biti vezana za Izvješće Centra za gospodnjem otpadom u periodu od siječnja do lipnja 2020. godine.

– Projekt ide svojim tijekom, čekamo izbor izvođača radova za Centar za gospodarenje otpadom Lećevica, a otvaranje ponuda bit će tijekom ovog mjeseca. Radimo  i s lokalnim zajednicama i privatnicima s kojima moramo regulirati njihova privatna zemljišta na tom području – objašnjava Boban te nadodaje:

– Zasigurno mnogi su u pravu kada kažu da se na gospodarenje otpadom jako dugo čekalo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zaista se izgubilo puno vremena iz objektivnih, ali i subjektivnih razloga. Moramo naglasiti da za ovaj projekt nismo imali potpuno potporu na državnoj razini, to se događalo od nekih resornih ministara. Međutim moramo reći da smo došli do kraja, i idemo to  sada odraditi kako treba – ističe župan.

Kaže da se svi rokovi još uvijek poštuju te da nema ni najmanjih problema što se toga tiče.

– SD županija je još uvijek u svim rokovima Europske unije i nemamo nikakvih problema što se tiče ovog projekta. Završetak projekta planiran je 2022. godine i to ćemo tada izvršiti. Osim toga moramo educirati građane za kvalitetno zbrinjavanje otpada na kućnom pragu, jer ako se građani ne budu kvalitetno odnosili prema otpadu, nećemo ništa postići s Centrom za gospodarenje na Lećevici – zaključio je župan Boban.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime