Saborski zastupnik, županijski vijećnik i sinjski gradski vijećnik Miro Bulj danas je održao konferenciju za medije uz Pločasti most koji je posljednjih dana ušao u fokus dalmatinske javnosti nakon što je na njemu počeo zahvat koji Općina Civljane smatra sanacijom, no od većeg dijela javnosti ocijenjen je kao devastacija kulturnog dobra.

“Jutros sam s predstavnicima civilnih udruga, udruga branitelja i građana satiričkog područja i Cetinskog kraja zaustavio radove rušenja Pločastog mosta na Cetini. Pločasti je most izgrađen od nadgrobnih spomenika (stećaka) koji datiraju iz 14. i 15. stoljeća te su kao takvi dio kulturno-povijesne baštine Cetinskog kraja.

Prije dva tjedna u Saboru je prošlo prvo čitanje izglasavanja o imenovanju Parka prirode Dinara čiji je izvor Cetine, koji se nalazi niti 1000 metara od Pločastog mosta, sastavni dio. Postavljam pitanje ministru Čoriću, ministrici Obuljen Koržinek i svim mjerodavnima: što konkretno poduzimate po pitanju uništavanja kulturo-povijesne baštine Cetinskog kraja? Ne znam što je sljedeće? Planirate li možda napraviti „stariji“ most od ovoga?! Zahtjevam hitno vraćanje Pločastog mosta na Cetini u prvobitno stanje – istaknuo je Miro Bulj.

Daodaje da su mu se brojni članovi braniteljskih i ekoloških udruga pridružili danas kraj Pločastog mosta izražavajući protivljenje ovoj katastrofi na pomolu. R

– adnici su trebali biti ovdje, no nisu došli. Mi ćemo 24 sata dnevno stražariti i nećemo dopustiti nastavak ove sramotne devastacije, a u subotu točno u podne na istom ćemo mjestu (uz Pločasti most) imati prosvjed čiji je cilj zaustaviti rušenje ovog kulturno-povijesnog spomenika i vraćanje Pločastog mosta u prvobitno stanje.Pozivam sve građane da nam se pridruže! Spriječimo ovaj kulutorcid i vratimo Pločastom mostu i cijelom Cetinskom kraju sjaj koji mu pripada – kazao je Bulj.

Jučer je na Pločastom mostu boravio fotograf Eddy Meštrović, a što je snimio pogledajte u fotogaleriji.

NEVIĐENI KULTUROCID U ZAGORI Uništen Pločasti most na Cetini!

Načelnik koji je odobrio zahvat na Pločastom mostu: “Ovo nije devastacija nego sanacija, imamo sve dozvole”

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime