BUDUĆI VATROGASNI DOM UJEDINIO BRAČKE POLITIČARE Suradnjom postavili temelje financiranja vatrogasnih domova

Četiri bračke lokalne samouprave potpisale su partnerski sporazum o gradnji vatrogasnog doma u Supetru


U  Supetru su načelnik Sutivana Ranko Blažević, načelnik Nerežišća Svemir Obilinović, načelnik Postira Siniša Marović i gradonačelnica grada Supetra Ivana Marković potpisali partnerski sporazum kojim te četiri jedinice lokalne samouprave zajednički ulaze u projekt gradnje vatrogasnog doma dobrovoljnog vatrogasnog društva u Supetru.


Projekt će zajednički aplicirat na mjeru 7.4. Ministarstva poljoprivrede.

-Put do današnjeg dana za kada smo izvršili prijavu projekta izgradnje vatrogasnog doma za DVD Supetar nije bio lak. Desetljećima naši vatrogasci koji su osnovani davne 1951. godine sanjaju o novog vatrogasnom domu. Sadašnji prostor, garaža ispod tribina nogometnog igrališta, neprikladna za pravilno čuvanje vatrogasnih vozila i tehnike kojom vatrogasna postrojba dobrovoljnog društva raspolaže, a uz to riječ je o prostoru koji nije u vlasništvu Grada i samo je pitanje vremena kad će se iz njega trebati iseliti.- kaže načelnik Sutivana Ranko Blažević.

Još 2013 godine krenulo se u izradu potrebne dokumentacije , dobivanje lokacijske i građevinske dozvole za izgradnju nove zgrade. Novi vatrogasni dom zamišljen je kao multifunkcionalni centar , koji će biti mjesto za obuku i edukaciju novih vatrogasaca , a u slučaju katastrofe , postao bi i zapovjedni i informacijski centar zaštite cijeloga otoka iz kojega bi se upravljalo i koordiniralo svim operacijama zaštite i spašavanja.

Dio njegove infrastrukture po potrebi mogle bi koristiti i ostale žurne i spasilačke službe, Crveni križ, GSS, civila zaštita i sl. U slučaju izvanrednih događaja ovdje bi bila i centralna točka evakuacije stanovništva, distribucijsku centar humanitarne pomoći , pitke vode, hrane i lijekova.-Procijenjena ukupna vrijednost investicije iznosi do 19 mil kuna, a zbog u nedostatka potrebnih sredstava zajedno sa općinama Nerežišća , Postira, Sutivan i DVD-om Supetar obratili smo se Ministarstvu poljoprivrede ruralni razvoj , prezentirali našu ideju i projekt koji su istu prezentirali Europskoj komisiji.-ističe Supetarska gradonačelnica Ivan Marković, ali i dodaje da je ova zajednička ideja, angažman i suradnja omogućila kreiranje jedne sasvim nove linije financiranja- izgradnja vatrogasnih domova.– Kada se na Braču dogodi požar, sva bračka društva izlaze na intervenciju, ali s obzirom da je DVD Supetar najveći ovaj projekt je od interesa ne samo ove četiri bračke lokalne uprave nego i cijelog otoka. Na ovaj će se način intervencije obavljati puno brže nego prije. S obzirom na dosadašnje primjere požara ovaj projekt prelazi sve političke konotacije i moramo u ovome pokazati zajedničku suradnju. -kaže načelnik Postira Siniša Marović.

Siniša Marović

Sve tri općine i Grad Supetra napravile su i zajednički Plan zaštite od požara i DVD Supetar postao je naša zajednička postrojba koju ćemo zajednički razvijati i pomagati.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime