Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ako radite ovo s mesom pred pečenje, znatno smanjujte rizik od raka

Evo sjajnog savjeta
D.D. / Foto: Pixabay10. listopada 2025. 07:17
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Pečenje mesa na roštilju mnogima je omiljena ljetna aktivnost, no kuhanje na visokim temperaturama nosi i određene rizike. Srećom, postoji jednostavan i ukusan način da se ti rizici značajno smanje - mariniranje. Istraživači su otkrili da mariniranje mesa najmanje 40 minuta prije pečenja može smanjiti stvaranje kancerogenih spojeva za više od 90 posto, piše Food & Wine.

Prema podacima UCLA Health Centra, "konzumiranje mesa kuhanog na visokim temperaturama može povećati rizik od raka" jer zagorjeli dijelovi "proizvode kancerogene kemikalije poznate kao heterociklički amini i policiklički aromatski ugljikovodici". Što je veća izloženost tim kemikalijama, to je veća šteta za DNK, a "s vremenom se mogu razviti u tumore".

Iako postoje jednostavni načini za smanjenje rizika, poput izbjegavanja prepečenog mesa, uklanjanja zagorjelih dijelova i čestog okretanja na vatri, stručnjaci kao najučinkovitiju opciju preporučuju upravo mariniranje.

Ključ je u marinadama

"Marinade mogu značajno smanjiti kancerogene spojeve nastale pečenjem na roštilju ili kuhanjem mesa na visokim temperaturama. Čak i mariniranje mesa samo 40 minuta čini se da smanjuje te spojeve za preko 90%", objasnili su s Karmanos Cancer Institute pri Sveučilištu Wayne State. Nije posve jasno zašto su marinade toliko zaštitne, no pretpostavlja se da je to zbog antioksidansa ili jednostavnog učinka hlađenja koje marinada pruža mesu.

"Marinada od šećera i ulja može jednostavno djelovati kao barijera između mesa i topline, a zatim se to zapeče umjesto mesa", izjavio je Nigel Brockton, potpredsjednik istraživanja na Američkom institutu za istraživanje raka. "Začini i bilje ne samo da čine vaše meso ukusnijim, već njihova antioksidativna svojstva mogu spriječiti stvaranje štetnih kancerogenih spojeva."

Studija iz 2023. godine otkrila je da marinada stvara fizičku barijeru na mesu, smanjujući izravan kontakt s plamenom i dimom, dok istovremeno dodaje vlagu. Iako duže mariniranje daje bolje rezultate, preporučuje se držati meso u marinadi do 24 sata kako se ne bi promijenila njegova tekstura. Najučinkovitiji sastojci uključuju kiseline poput octa, soka citrusa, vina i jogurta te bilje i začine bogate antioksidansima kao što su češnjak, luk, ružmarin, timijan i origano.

Šest savjeta za sigurnije roštiljanje

Izvješće objavljeno u časopisu Discover Food donosi šest savjeta za smanjenje rizika. Prvo, koristite maslac ili ulje kako biste izbjegli izravan kontakt mesa s izvorom topline. Drugo, smanjite temperaturu i vrijeme kuhanja, a prethodno kuhanje u mikrovalnoj pećnici pokazalo se najučinkovitijim. Treće, redovito okrećite meso na vatri. Četvrto, koristite prirodne antioksidanse poput češnjaka, đumbira i rajčice. Peto, nanesite marinade i začine prije pečenja. I na kraju, kad god je moguće, koristite fritezu na vrući zrak ili sous vide kako biste smanjili zagorijevanje.

Ključno je ne brinuti previše o povremenom roštilju, već o dugoročnim navikama. "Nije to toliko jednokratno iskustvo, kao prilika kada ste meso predugo držali na roštilju i ono je pocrnilo. To je više poruka o nečijem načinu života", pojasnila je dr. Catherine Carpenter s UCLA. "Kuhali ste na taj način 30 godina; svaki vikend je roštilj, pečete meso na visokim temperaturama, i sve to pocrnjenje se događa. Tada to postaje problem u smislu rizika od raka." Dr. Carpenter savjetuje i kombiniranje mesa s voćem i povrćem, čiji antioksidansi pomažu neutralizirati štetne kemikalije.

Kako pripremiti bolju marinadu

Dobra marinada ne samo da poboljšava okus, već stvara i zaštitnu barijeru. Za najbolji učinak, slijedite ove korake. Koristite kiselu bazu poput octa, soka citrusa, vina ili jogurta kako biste omekšali meso. Dodajte bilje i začine bogate antioksidansima poput češnjaka, ružmarina i timijana. Malo ulja ili šećera pomoći će stvoriti premaz koji će se zapeći umjesto mesa. Za maksimalnu korist, meso marinirajte najmanje 40 minuta.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
5
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
5
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
5
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
5
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
5
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.