Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Znate li zašto, kada i kako se pretače maslinovo ulje? Evo odgovora

Evo sve što trebate znati
SPONZORIRANI SADRŽAJ6. prosinca 2024. 16:49
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Pretakanje mladog maslinovog ulja je važan proces u proizvodnji maslinovog ulja koji osigurava njegovu kvalitetu i dugovječnost. To je postupak pretakanja maslinovog ulja iz prve posude (obično iz rezervoara ili spremnika nakon prerade) u drugu, čišću posudu, kako bi se uklonile čestice, talozi i druge nečistoće. Pretakanje također pomaže u očuvanju svježine i okusa mladog maslinovog ulja, sprječavajući njegovu oksidaciju i kvarenje. Ovaj proces je osobito važan za mlado maslinovo ulje, koje je izuzetno osjetljivo na vanjske uvjete.

Evo detalja o razlozima pretakanja mladog maslinova ulja:

Uklanjanje taloga i nečistoća: Tijekom prerade maslina, u ulju ostaju sitni talozi, čestice pulpe, vode i druge nečistoće. Pretakanje omogućuje njihovo uklanjanje, čime se poboljšava čistoća i kvaliteta ulja.

Prevencija oksidacije: Maslinovo ulje s vremenom može početi oksidirati, što dovodi do gubitka svježine i neugodnih okusa. Pretakanje iz izvornog spremnika u čistu, novu posudu smanjuje izloženost kisiku, čime se usporava proces oksidacije.

Očuvanje okusa i kvalitete: Mladom maslinovom ulju karakteristična je svježina, voćnost i specifičan okus. Pretakanje u čistu, hermetično zatvorenu posudu pomaže u očuvanju tih svojstava, sprječavajući razvoj negativnih okusa i mirisa.

Poboljšanje stabilnosti: Uklanjanjem taloženih čestica i sprječavanjem kontakta s kisikom, pretakanje povećava stabilnost maslinovog ulja. Talozi u ulju mogu također uzrokovati neugodne mirise i ubrzati kvarenje ulja.

Kada se pretače ulje?

Pretakanje mladog maslinovog ulja obično se obavlja nekoliko puta, ovisno o specifičnostima proizvodnog procesa i uvjetima u kojima se ulje skladišti.

Prvo pretakanje: Oko 15-30 dana nakon prerade. Ovo je početno pretakanje, kada se talozi počinju taložiti na dno spremnika. U ovom trenutku, ulje je još uvijek svježe i treba ga pretočiti u čistiju posudu kako bi se uklonile čestice pulpe i vode.

Drugo pretakanje: Nakon nekoliko mjeseci, obično u razdoblju od 2 do 4 mjeseca, talozi se ponovo sakupljaju na dnu spremnika, a ulje je potrebno ponovno pretočiti. Ovo drugo pretakanje obično se obavlja u proljeće, kada ulje postaje stabilnije i manje sklono oksidaciji.

Treće pretakanje: U nekim slučajevima, ako se ulje skladišti duže vrijeme (npr. do sljedeće berbe maslina), može biti potrebno treće pretakanje kako bi se dodatno uklonili talozi i nečistoće.

Kako se pravilno pretače maslinovo ulje?

Pretakanje maslinovog ulja zahtijeva pažljivo izvođenje, kako bi se osigurala maksimalna kvaliteta i očuvala svježina ulja. Evo nekoliko ključnih koraka:

Spremnici u koje se pretače ulje moraju biti čisti i suhi. Idealno bi bilo koristiti inox spremnike (nehrđajući čelik), jer metal poput aluminija može reagirati s uljem i negativno utjecati na njegov okus.

Preporuča se raditi u hladnom, suhom prostoru, daleko od izravnog sunčevog svjetla. Ulje je osjetljivo na visoke temperature i svjetlost, pa bi prostor trebao biti što tamniji i hladniji.

Spremnike u koje se pretače ulje treba dobro zatvoriti, kako bi se spriječio kontakt s kisikom i očuvala svježina ulja. Ulje bi trebalo biti pohranjeno u tamnim, hermetički zatvorenim spremnicima.

Nakon svakog pretakanja, posude i oprema trebaju se temeljito oprati i osušiti.

Čuvanje maslinovog ulja nakon pretakanja

Čuvanje maslinovog ulja također je ključna za očuvanje njegove kvalitete:

Ulje treba čuvati u tamnim posudama (ne staklenim bocama na sunčevoj svjetlosti) jer sunčevo svjetlo može uzrokovati oksidaciju.

Maslinovo ulje treba čuvati na hladnom, tamnom mjestu, idealno između 14 i 18°C. Visoke temperature ubrzavaju proces oksidacije i pogoršavaju kvalitetu ulja.

Izbjegavajte držanje ulja blizu izvora topline, poput peći, radijatora ili izravnog sunčevog svjetla.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
77
Haha
10
Nice
24
What?
7
Laž
12
Sad
10
Mad
10
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Arriva i Brioni udružili snage: karta od Zagreba do Zadra samo četiri, a do Splita pet eura
20
sat
Arriva i Brioni udružili snage: karta od Zagreba do Zadra samo četiri, a do Splita pet eura
Unesite božićni ugođaj cvijećem u svoje domove i obitelji
1
dan
Unesite božićni ugođaj cvijećem u svoje domove i obitelji
Ideje za božićne poklone: Evo kako pronaći dar koji zaista znači
1
dan
Ideje za božićne poklone: Evo kako pronaći dar koji zaista znači
Dolaze li turisti u Dalmaciju zbog gastronomije? Nakon velikog istraživanja pokrenut ambiciozan projekt, prve godine u fokusu je – dalmatinska kuhinja
2
dan
Dolaze li turisti u Dalmaciju zbog gastronomije? Nakon velikog istraživanja pokrenut ambiciozan projekt, prve godine u fokusu je – dalmatinska kuhinja
FOTOGALERIJA Splićani su SRCE! U 2 sata skupili 2.480 eura za Dječji dom Maestral i oborili hrvatski rekord!
3
dan
FOTOGALERIJA Splićani su SRCE! U 2 sata skupili 2.480 eura za Dječji dom Maestral i oborili hrvatski rekord!
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.