Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Visoka gastronomija u hrvatskom stilu: Makarun slavi 10 godina gastronomske izvrsnosti

Restoran koji je nedavno prošao kroz redizajn, za proslavu desetog rođendana okupio je probrano društvo ljubitelja dobre hrane, umjetnosti i vina
SPONZORIRANI SADRŽAJ / Foto: PROMO12. svibnja 2025. 07:46
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email

Spoj tradicionalne dalmatinske kuhinje i suvremenog pristupa, održivost i beskompromisna kvaliteta – recept je koji je splitski restoran Makarun doveo do prvog velikog jubileja.Kada je prije deset godina otvorio svoja vrata u Marulićevoj ulici, postavljanje standarda u domaćoj visokogastronomskoj sceni bio je san, a sada je postao stvarnost. Povodom značajnog jubileja, Makarun je priredio proslavu koja je spojila sve ono što ga čini jedinstvenim – vrhunsku gastronomiju, umjetnost i pomno kuriranu vinsku selekciju.

Restoran koji je nedavno prošao kroz redizajn, za proslavu desetog rođendana okupio je probrano društvo ljubitelja dobre hrane, umjetnosti i vina. Kroz večer koja je započela delikatnim aperitivima, gosti su mogli uživati u pažljivo osmišljenom fly servisu koji je predstavio esenciju Makarunove kuhinje – od vegetarijanskog tartara od cikle do briozno osmišljenog tartara od škampa s kiselom jabukom.

Centralno mjesto u meniju, očekivano, zauzeli su njihovi čuveni makaruni – ručno rađena tjestenina prema recepturi staroj četiri stoljeća. "Naši makaruni nisu samo jelo, oni su priča o tradiciji, ljubavi i poštovanju prema namirnicama", objašnjavaju iz Makaruna. Naime, njihove makarune svakodnevno ručno izrađuju majka jednog od vlasnika koja je ujedno i čuvarica recepta – Tanja Farac te iskusne kuharice Dijana Bilobrk i Joka Barić.

makarun  1
GALERIJA
Kliknite za pregled

Tijekom proslave, gosti su uživali u vrhunskim vinima, delicijama i iskustvima koji su omogućeni zahvaljujući podršci brojnih partnera, uključujući Centaurus, Manija o ribe, Udrugu Sunce, Papirus grupu, Visa, Foru, Don Julio, Ba-Com, Edico i Ribarnice Brač.

Posebnost proslave bila je izložba radova akademskog kipara Matka Mijića, postavljena na impresivnoj krovnoj terasi. Na krovnoj terasi doživljaj je upotpunio genijalan nastup Katice Marinović. Uz djela suvremene hrvatske umjetnosti, gosti su mogli kušati vrhunska vina renomiranih vinara poput Tončija Marijana, Colnaga, Korta Katarine, Ante Sladića, Volarevića i Griffina koja su bila pomno uparena sa svakim od djela. Makarun je tako predstavio i novu vinsku kartu. Nova vinska karta Makaruna impresivna je kolekcija od 155 isključivo hrvatskih etiketa, od kojih čak 85% dolazi iz Dalmacije.

"Naša Zero Waste filozofija nije trend, već način života", ističu iz Makaruna. Makarun je poznat po svom zelenom degustacijskom meniju koji koristi namirnice iz vlastitog vrta pod Marjanom. Ista stvar je i sa friškom ribom. "Kada ujutro stigne svježa riba, znamo točno kako ćemo iskoristiti svaki njezin dio – od glave do repa. To nije samo održivost, to je poštovanje prema namirnici."

Makarun u drugo desetljeće ulazi s nekoliko uzbudljivih noviteta. Kulinarske radionice i intimni Chef's Table na krovnoj terasi samo su neki od načina na koje gostima omogućuju jedinstveno visokogastronomsko iskustvo. "Želimo da naši gosti ne budu samo konzumenti, već aktivni sudionici u gastronomskom doživljaju", objašnjavaju.

Proslavi su prisustvovali brojni ugledni gosti iz javnog života, a za glazbeni doživljaj bio je zadužen Matthew B. Od omiljenog restorana u srcu Splita do gastronomske institucije koja definira suvremenu hrvatsku gastroscenu – Makarun nastavlja svoju misiju čuvanja i kreativne reinterpretacije dalmatinskog kulinarskog identiteta.

makarun  2
GALERIJA
Kliknite za pregled
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
4
Haha
2
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
1
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
U Split stiže jedno od najneobičnijih scenskih ostvarenja
3
dan
U Split stiže jedno od najneobičnijih scenskih ostvarenja
Magic Baby predstavlja novi Maxi-Cosi kutak i poziva vas na event!
4
dan
Magic Baby predstavlja novi Maxi-Cosi kutak i poziva vas na event!
Vrijeme je za zimsku opremu: Od 15. studenog obavezne zimske gume. Obavite zamjenu na vrijeme u Pit Stopu u Stobreč
4
dan
Vrijeme je za zimsku opremu: Od 15. studenog obavezne zimske gume. Obavite zamjenu na vrijeme u Pit Stopu u Stobreč
Jesenski odmor u srcu prirode – hostel Titius i Nacionalni park „Krka“ po nižim cijenama
5
dan
Jesenski odmor u srcu prirode – hostel Titius i Nacionalni park „Krka“ po nižim cijenama
Radionice za razvoj kreativnosti u različitim područjima: novi programi u CI SDŽ!
5
dan
Radionice za razvoj kreativnosti u različitim područjima: novi programi u CI SDŽ!
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
  • Cjenik-Izbori
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.