Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Veliki uspjeh za hrvatsko vinarstvo: Kaštelanski Markus prezentiran u jednom od najboljih svjetskih restorana

Restoran Mykonos ima jednu od najvećih i najimpresivnijih kolekcija vina od 100 bodova na svijetu
SPONZORIRANI SADRŽAJ / Foto: Promo25. siječnja 2024. 11:23
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Vrhunska vina Markus prošlog su tjedna prezentirana na svečanoj večeri u restoranu Mykonos na Kajmanskim otocima koji slovi za jedan od elitnijih gastronomskih kutaka na svijetu.

Spomenuti restoran posjeduje jednu od najvećih svjetskih kolekcija vina ocijenjenih sa 100 bodova, a što ovoj ambicioznoj vinariji iz Kaštela dodatno podiže međunarodni ugled.

pr 7

Hrvatsko vino na Kajmanskim otocima prezentirali su poznati hrvatski enolozi Ivona i Slaven Jeličić uz prisustvo vlasnika vinarije Roberta Younga, a na oduševljenje tamošnjih enologa i gastronomskih stručnjaka.

“Presretni smo što smo uopće došli u mogućnost naše vino prezentirati u jednoj od najluksuznijih destinacija na svijetu i to u restoranu koji se ponosi ogromnom kolekcijom najbolje ocijenjenih vina po raznim međunarodnim mjerenjima. Ovo nije samo naš uspjeh već bih rekla da se ovime podiže i ugled Hrvatske, našeg vinarstva, a posebno Dalmacije regije koja je već u svjetskim okvirima poznata po izvrsnim vinima”, izjavila je Ivona Jeličić koja je sa suprugom Slavenom u Mykonosu prezentirala vina Serendipity (pošip), Pepejuh (plavac mali), Babić i Rose.

pr 4

Grožđe s najboljih dalmatinskih položaja, vrhunska oprema i kvalitetan tim očito su urodili plodom pa je glas o Markusu stigao i na drugu stranu svijeta.

Inače, Markus je svojevremeno bio garažni brend kojeg je vodio vinski entuzijast Danijel Szabo na zagrebačkom Markuševcu otkupljujući najbolje crno grožđe iz Dalmacije i stvarajući godišnje svega nekoliko stotina boca vrhunskog vina za ekskluzivne hrvatske restorane.

Za Markusa su prije desetak godina znali isključivo vinski zaljubljenici i snažni poznavatelji vinske scene. No, prije četiri godine dogodila se u Splitu filmska priča o kojoj su mediji već pisali.

pr 6

Naime, u jednom tamošnjem restoranu Kanađnin Robert Young došao je u susret s Markusovim Franz Ferdinandom trenutno najskupljim i po mnogima najboljim hrvatskim vinom. Riječ je o prilično ograničenoj seriji koja se proizvodi u svega 300 butelja godišnje, a grožđe babića raste u 110 godina starom vinogradu Podgreben nadomak Primoštena, u netaknutom i teško dostupnom kršu uz obilje sunca i morskog zraka.

pr 3

Nakon toga, gospodin Young odlučio je svoj dosadašnji život iz temelja promijenit i preseliti svoj život u Split. Otkupio je brend Markusa, a u Kaštelima izgradio najsuvremeniju i najopremljeniju boutiqe vinariju u državi, zaposlio je desetak ljudi, a među njima i najbolje hrvatske enologe te na južnim padinama Šolte i u Kaštelima otkupio i u vinograde pretvorio više od 10 hektara zemljišta.

pr 5

Tako je Markus zadržao svoju staru kvalitetu, ali je sada postao šire poznat i vrlo ambiciozan tržišni igrač čija se vina stvaraju u impresivnim uvjetima s strukturiranim poslovanjem i tendencijom širenja. Također, Markus će tijekom 2024. otvoriti i nekoliko luksuznih i dosad neviđenih kušaonica, a koje će biti smještene u Splitu, Kaštelima i na otoku Šolti.

pr 8

Markus vina moguće je pronaći u specijaliziranim vinskim trgovinama u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku ili u boljim hrvatskim restoranima. Premda su korijeni “starog” Markusa vezani uz plavac mali i babić, Young je s ekipom enologa  proširio portfelj na kaštelanski crljenak te na bijela vina odnosno pošip, a svakako je vrijedan spomena i rose koji je uvršten u red najboljih hrvatskih rosea ikada.

pr 1

Markus u svom portfelju trenutno ima osam vina, a više o njima možete pročitati OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
7
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
1
Mad
4
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Otvoren je Amaris Esthétique – novi centar za zdravlje, mršavljenje i oblikovanje tijela u Splitu
14
sat
Otvoren je Amaris Esthétique – novi centar za zdravlje, mršavljenje i oblikovanje tijela u Splitu
Arriva i Brioni udružili snage: karta od Zagreba do Zadra samo četiri, a do Splita pet eura
1
dan
Arriva i Brioni udružili snage: karta od Zagreba do Zadra samo četiri, a do Splita pet eura
Unesite božićni ugođaj cvijećem u svoje domove i obitelji
2
dan
Unesite božićni ugođaj cvijećem u svoje domove i obitelji
Ideje za božićne poklone: Evo kako pronaći dar koji zaista znači
2
dan
Ideje za božićne poklone: Evo kako pronaći dar koji zaista znači
Dolaze li turisti u Dalmaciju zbog gastronomije? Nakon velikog istraživanja pokrenut ambiciozan projekt, prve godine u fokusu je – dalmatinska kuhinja
2
dan
Dolaze li turisti u Dalmaciju zbog gastronomije? Nakon velikog istraživanja pokrenut ambiciozan projekt, prve godine u fokusu je – dalmatinska kuhinja
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.