“Umjetnica i njezina priča”: Na Peristilu otvorena izložba Žane Bajić

Umjetnica se inspirirala producirajući dokumentarac o hrvatskom pijanistu svjetskoga glasa Maksimu Mrvici


Prokultura – Split ovaj vikend u svojoj Kući jezika i kulture – Peristil powered by OTP upriličila je još jedno izuzetno kulturno – umjetničko događanje. Radi se o izložbi slika umjetnice Žane Bajić koja na Peristilu izlaže u sklopu Prokulturinog ciklusa „Umjetnica i njezina priča“. Inspirirala se producirajući dokumentarac o hrvatskom pijanistu svjetskoga glasa Maksimu Mrvici. Sinergija trenutka, slikarstva i glazbe koju je Tonči Huljić skladao za Maksima bila je stimulator za nastanak slika iz ciklusa “RAPSODIJA”.

Maksim spaja klasičnu glazbu i moderan način adaptacije koja u sebi krije rapsodiju tonova, kao i boje koje su bile ishodišna točka za nastanak ovog popratnog opusa.

– Uživala sam u procesu stvaranja jer sam se mogla prepustiti ljepoti u njenom najelegantnijem obliku, kroz glazbu, kroz umjetnost, kroz boju, kroz čula i osjetila koja su nam dana da kroz njih mijenjamo sebe, svijet oko sebe i svijet u sebi – kazala je autorica o procesu stvaranja.

Izložbu je predstavila Nansi Ivanišević, utemeljiteljica i predsjednica Prokulture – Split, ističući u kojoj mjeri umjetnost i osoba Žane Bajić odražava ciljeve i Kuće jezika i kulture i Prokulture općenito. Tonči Šitin nadahnuto je govorio u sprezi glazbe i likovnosti koju je Žana Bajić tako spretno u ovoj izložbi ponudila Splićanima i gostima. Osim video prikaza Maksimovog muziciranja, izložbu je nastupom uživo uz gitarističku pratnju Lea Škare oplemenila i Hana Huljić koja je u više navrata gostovala na Maksimovim koncertima.

Otvorenje izložbe, provedeno poštujući i pridržavajući se svih epidemioloških propisa, iako pod maskama, unatoč neuobičajenim okolnostima i svojevrsnim ograničenjima, ipak je bilo pravi vatromet dobrog raspoloženja, ljepote, smijeha, umjetnosti i glazbe. To sve dodatno je ukazalo na zajedničku potrebu svih sudionika za druženjem, za umjetnošću i za ljepotom življenja. Bio je to podjednak užitak kako za organizatore i za umjetnicu tako i za sve one koji su je počastili dolaskom.

U sklopu spomenutog ciklusa „Umjetnica i njezina priča“ u petak 24. srpnja u 21h u Kući jezika i kulture – Peristil dogodit će se novo izdanje susreta „U carskom tinelu s Nansi Ivanišević“, razgovor sa Žanom Bajić otvoren za javnost u sklopu snimanja video podcasta za Prokulturu online i za Radio Peristil. A tjedan dana kasnije, 31. srpnja u 21h na istom mjestu bit će prikazan dokumentarni film redateljice Brune Bajić „Hrvatska rapsodija – Maksim Mrvica“.

Izložba je otvorena narednih mjesec dana, a možete je razgledati radnim danom od 10 do 12 sati i od 19 do 21 sat u Kući jezika i kulture – Peristil (Poljana kraljice Jelene 1, Split).

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime