Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

U Splitu započela važna suradnja dvaju brendova: “Cilj je doseći vrhunac gastronomske i enološke izobrazbe”

Učenici Olive Allegre posjetili su vinariju Markus Fine Wines u Kaštelima, gdje su se upoznali s procesom nastanka vina i mediteranskom kulturom koja ga oblikuje
SPONZORIRANI SADRŽAJ / Foto: PROMO22. listopada 2025. 13:05
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Trideset učenika Olive Allegre, Mediteranskog centra gastronomskih umjetnosti Split – u okviru kojeg djeluje Privatna srednja škola Wallner – prošlog je tjedna posjetilo vinariju Markus Wines u Kaštelima. U modernom vinskom podrumu, miris drveta i vina odmah je povezao dvije priče koje dijele isti cilj: znanje, zanat i ljubav prema mediteranskoj kulturi.

Posjet je bio osmišljen kao uvod u svijet sommelierstva, enologije i vinske kulture za 15 maturanata i 15 učenika trećih razreda smjera turistički komercijalist. U pratnji profesora kuharstva Gorana Batarela i profesorice talijanskog jezika Anje Posavec, strastvene poznavateljice vina, učenici su imali priliku iz prve ruke upoznati proces nastanka vina.

U vinariji su ih ugostili zaposlenica vinarije Ema Rakuljić te Ivona i Slaven Jeličić, bračni par enologa koji zajedno vode Markus Fine Wines. Njihova radionica o enologiji pružila je učenicima uvid u to kako grožđe postaje vino, kako terroir utječe na karakter i kvalitetu, te kako se u boji, mirisu i teksturi može pročitati priča o zemlji i vremenu. Punoljetni učenici imali su priliku i kušati vina – ne radi degustacije u klasičnom smislu, nego kako bi razumjeli što vino doista jest.

„Naš cilj bio je pokazati učenicima da je vino mnogo više od proizvoda – ono je rezultat kulture, znanja i poštovanja prema prirodi. Ovakve suradnje povezuju teoriju i praksu, ali i grade osjećaj pripadnosti mediteranskom identitetu“, izjavio je profesor Goran Batarelo.

Markus Wines brzorastuća je i premium  vinarija poznata  svojem suvremenom pristupu i tehnološki naprednom podrumu, koji se često opisuje kao jedan od najmodernijih u Hrvatskoj. U njihovom se portfelju nalaze babić, crljenak, dobričić, plavac mali, maraština, pošip i rosé, vina nastala od pomno odabranog grožđa s eminentnih dalmatinskih položaja. Novi vinogradi na šoltanskim padinama čiji su kadrovi obišli svijet i Hrvatsku svjedoče o nastavku te priče i predanosti autohtonim sortama.

Učenici su tako mogli vidjeti kako se spoj tradicije i suvremene tehnologije pretače u konkretan proizvod.

„Za nas je ovo bilo iskustvo koje nadilazi školski program. Osjetiti vino tamo gdje nastaje – to se ne zaboravlja“, rekao je jedan od učenika.

Takav pristup obrazovanju upravo je ono čemu teži Oliva Allegra – škola koja gastronomiju promatra kao cjelinu, od zemlje do tanjura i koja je obrazovala ugledne chefove u Hrvatskoj, a među njima one i s Michelinovim zvjezdicama.

Na Žnjanu uskoro počinje gradnja nove školske zgrada, a novoizgrađeni školski vrt zelena je oaza održivog promišljanja zamišljenog kao laboratorija okusa pod otvorenim nebom. Ondje će učenici uzgajati vlastite namirnice, učiti o održivosti i stvarati poveznice između hrane, prostora i kulture.

„Gastronomija nije samo priprema jela – ona je priča o mjestu, ljudima i vremenu. Želimo našim učenicima omogućiti da uče kroz iskustvo, u stvarnim okruženjima, jer upravo tamo nastaje znanje koje traje. Suradnje poput ove s vinarijom Markus pokazuju kako se izvrsnost u obrazovanju i izvrsnost u praksi mogu susresti na najljepši mogući način”, izjavila je ravnateljica Ana Bulovan dodavši kako je ovo tek početak suradnje dvaju brendova koji za cilj ima dovođenje gastronomske i enološke edukacije do vrhunca.

Zajednička nit koja povezuje Olivu Allegru i vinariju Markus jest ideja o kvaliteti i identitetu. I jedni i drugi nastoje Dalmaciju predstaviti kao prostor u kojem znanje i emocija imaju jednaku važnost. Dok Markus u svojim impresivnim vinogradima na Šolti razvija suvremeni izraz dalmatinskog vina, Oliva Allegra u Splitu gradi temelje budućih kulinarskih profesionalaca.

„Učenicima koji se obrazuju za gastronomiju razumijevanje vina jednako je važno kao i razumijevanje namirnica. Jer svako dobro jelo traži svoje vino – a svako dobro vino traži čovjeka koji zna prepoznati njegovu priču,“ istaknuo je Slaven Jeličić.

Dan je završio obilaskom podruma, razgovorima i zajedničkim fotografijama. Učenici su iz Kaštela ponijeli iskustvo koje nadilazi nastavu – spoznaju da gastronomija nije samo kuhanje, a vino nije samo piće, već spoj znanja, vještine i poštovanja prema tradiciji.

161025 oliva allegra markus 37
GALERIJA
Kliknite za pregled
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
1
Nice
0
What?
0
Laž
2
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ružica Čović & bend otvaraju Advent na Prokurativama: Detaljan program blagdanskog "it-spota"
9
sat
Ružica Čović & bend otvaraju Advent na Prokurativama: Detaljan program blagdanskog "it-spota"
Zimska čarolija u Strelitziji: Radionica vijenaca koja pretvara dom u najljepšu blagdansku priču
19
sat
Zimska čarolija u Strelitziji: Radionica vijenaca koja pretvara dom u najljepšu blagdansku priču
Najukusniji Advent u Zori Biloj: Gastronomski prosinac prepun posebnih događanja
1
dan
Najukusniji Advent u Zori Biloj: Gastronomski prosinac prepun posebnih događanja
Fešta u kaštelanskom outletu: Sveti Nikola djeci će dijeliti poklone, a roditelj osim brutalnih sniženja čekaju fritule i kuhano vino
1
dan
Fešta u kaštelanskom outletu: Sveti Nikola djeci će dijeliti poklone, a roditelj osim brutalnih sniženja čekaju fritule i kuhano vino
Poklon koji usreći baš svaki put
2
dan
Poklon koji usreći baš svaki put
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.