Potpredsjednik splitskog SDP-a Ante Martinis iskritizirao je gradsku vlast za neplansko upravljanje. U priopćenju koje prenosimo u cijelosti proziva ih za loša rješenja te poziva na izradu Strategije razvoja grada.

– Do prije par dana Split je slovio kao grad koji svoje ključne probleme rješava improvizacijama i privremenim rješenjima. U tom segmentu smo i u svijetu prepoznati kao „svjetski prvaci“, pa je ne tako davno i stanoviti Nigerijski poduzetnik Sim Shagaya nakon posjeta Splitu ustvrdio: „ Evo me u Splitu u Hrvatskoj. Ustvari, ovo je kao Afrika, samo sa strujom“.

Da se ne lažemo improvizacija kao modus operandi nije izum aktualne vlasti, odnosno Gradonačelnika, već seže u daleku povijest i očito ima nešto i u mentalitetu. Ali, ova vlast kao da se trudi otići još nekoliko koraka dalje. Možda bi to sve bilo simpatično i išlo u prilog Splitu kao pozitivno „najluđem gradu na svitu“, da to ne košta porezne obveznike i ne koči normalno funkcioniranje grada.

Zašto se to događa? Zato što ne postoji strategija razvoja! Na žalost, izrada Strategije razvoja grada Splita se “zaglavila” odmah u startu, nakon ambicioznih najava u ožujku prošle godine, a službeni rok za usvajanje je rujan ove godine.

Usko urbanistički gledano strateški dokument je Prostorni planu uređenja (PPU), a operativni dokument je Generalni urbanistički plan (GUP). To su dokumenti koji se donose na osnovu čitavog niza studija i strategija iz raznih područja i na osnovu provedenih javnih savjetovanja i rasprava.

Dakle, temeljem GUP-a kao osnovnog dokumenata grad bi trebao operativno rješavati ključne probleme. Splitski GUP donesen je 2006. godine i prvenstveno predviđenim “Gradskim projektima“, te cijelim nizom planova nižeg reda (koji nisu izrađeni) paralizira cijeli grad. Dokaz tome je i realizacija prihoda od komunalnog doprinosa u protekloj godini koja je znatno ispod planirane.

Trenutno je u izradi Masterplan za revitalizaciju Kopilice i Istočne obale, koji kao podloga može pripomoću u izradi novog GUP-a, ali sigurno nije čarobni štapić koji će riješiti sve probleme grada.

U nedostatku odgovarajuće prostorno planske dokumentacije, odnosno manjkavostima postojeće, aktualna vlast prisiljena je rješavati goruće probleme improvizacijama i privremenim rješenjima.

Prošlog ljeta problem prometnog zagušenja prema Gradskoj luci pokušali su riješiti privremenom prometnom regulacijom Zvonimirove ulice. O rezultatima nema potrebe trošiti riječi jer je sve već kazano. Ali, kad se već pozivaju na “vertikalu” vlasti, bilo bi dobro da pogledaju kako se problemi rješavaju u Rijeci, bez “vertikale” odnosno iste stranke na vlasti u gradu i državi. Državna cesta D403 sa četiri trake od čvora Škurinje riječkoj obilaznici do Zagrebačke obale luke Rijeka duga 2750 metara koštat će 520 milijuna kuna. Umjesto takvih investicija mi imamo privremeno rješenje u pokušaju s Privremenim autobusnim kolodvorom u Kopilici.

Ne ulazeći u opravdanost i kvalitetu ideje kao takve moramo primijetiti da se opet radi o privremenom rješenju! Proveden je natječaj za izvođenje radova, a rezultat je jedna ponuda sa cijenom koja je višestruko veća od planirane. Razlog tome može biti loša procjena projektanta, a može biti i da nitko od izvođača ne želi preuzeti „vrući krumpir“ izvođenja radova u ovakvim okolnostima. Možemo samo nagađati da se i jedini izvođač javio „po nalogu“, a da se slučajno ne dogodi da se nitko nije javio na natječaj što bi bilo još poraznije. Ishod natječaja je naravno poništenje, a raspisivanjem novog izgubiti će se dodatno vrijeme što bi u konačnici moglo značiti da do nove turističke sezone nećemo dobiti Privremeni autobusni kolodvor.

Jasno je da ova vlast nije u stanju niti improvizirati, odnosno realizirati privremena rješenja. Parafrazirajući nigerijskog poduzetnika možemo reći da vlast nije u stanju niti uvesti struju, odnosno da nismo Afrika sa strujom nego Split, samo sa Oparom.

Ante Martinis, potpredsjednik SDP-a Split1 KOMENTAR

 1. SDP-EU SU NUŽNE REVOLUCIONARNE REFORME UNUTRAŠNJIH ODNOSA ,A NA VANJSKOM PLANU REVOLUCINARNI POKRET ZA PROMJENU EVROPSKIH PROIZVIODNIH ODNSOA .!!!

  SDP-JE JEDINA ,POLITIČKI SUVREMENA STRANKA KOJA U DATIM UVJETIMA ODOLJEVA KLERIKALNO-KATOLIČKIM ,STEPINČEVSKO, KAPITAKLISTIČKIM DESTRUKCIJAMA.
  SVE OSTALE POLITIČKE STRANKE U HRVATSKOJ ,OSIM SDP-EA SU NAJOBIČNIJE KRDO RAZLIČITIH ČOPORA ,IZGUBLJENIH U PROSTORU I VREMENU ,SAMO ARLAUČU NA POSTOJEĆE STANJE, A NISU DORASLI ,SVOJOM DRUŠTVENOM I INDIVIDUALNOM SVIJEŠĆU, DA MIJENJAJU POSTOJEĆE STANJE, DA UČINE NEKI POMAK. A POMAK SE MORA UČINITI I TO REVOLUCIONARAN . MORAJU SE MIJENJATI DRUŠTVENI I PROIZVODNI ODNOSI IZ KOJIH EMANIRAJU SVI OSTALI ODNOSI. JER DRUGOG PUTA NEMA.VELIKA JE SRAMOTA DA NA PODRUČJU BALKANA, GDJE JE NEKADA NIKNULA IDEJA SAMOUPRAVNIH-PROIZVODNIH ODNOSA ,POTKRIJEPLJENA DRUŠTVENOM SVIJEŠĆU GRAĐANA O SUVREMENOM ORGANIZIRANJU PROIZVODNIH ODNOSA ,KOJI SU SE ZVALI SAMOUPRAVNI –PROIZVODNI ODNOSI ,DA SE UPRAVO NA TIM PROSTORIMA,DANAS , REINKLARNIRALA SREDNJO-VJEKOVNA ,KLERIKALNA, ROBOVASKA SVIJEST ,KOJA SE NIJE NI U SREDNJEM VIJEKU ,U DOBA REFORMACIJE , USPJELA OVAKO RAZMAHATI KAO U II DEKADI 21-VOG STOLJEĆA . U DOBA REFORMACIJE ,KADA JE NASTALO PREVIRANJE U ZAPADNOM KRŠĆANSTVU ,KADA JE NASTAO I RASKOL UNUTAR POJEDNIH DINSTIČKIH REDOVA ,A PAPE SU GUBILE ŽIVOTE U TIM RAZRAČUNIMA,TADA SE POJAVILA IDEJA O PRAVEDNIJEM DRUŠTVU ,O PRAVEDNIJIM I RAVNOPARVNIJIM ODNOSIMA . A PRVI JE O TIM ODNOSIMA SE OGLASIO TOMAS MORUS , HUMANIST , ENGLESKI LORD I KANCELAR, NAPISAVŠI DJELO U KOJEM JE DEFINIRAO KAKVA BI TREBALA DA IZGLEDA DRŽAVNA ZAJEDNICA. TO DJELO SE ZOVE =UTOPIJA= PO ČEMU JE I ZAMIŠLJENI SOCIJALIZAM DOBIO IME UTOPIJSKI.
  A DANAS ,U II DEKADI 21-VOG STOLJEĆA , SE PONAVLJA ONO VRIJEME TOMASA MORUSA KADA KATOLIČKA CRKVA POSTAJE APSOLUTNI GOSPODAR ŽIVOTA I OPSTOJNOSTI NA OVOJ NAŠOJ GEJI ,N ARAVNO UZ SVOJU PARTNERICU, POHLEPNU AMERIKU, I TAKO ČINE DVOJAC APSOLUTNE PLJAČKE ,NASILJA I TERORIZMA. ALI SE NE POJAVLJUJE NIKAKV TOMAS MORUS DA REINKKARNIRA IDEJU SOCIJALIZMA U KOJEM BI VLADALI NEANTAGONIZIRANI PROIZODNI ODNOSI , U KOJIMA BI RAD BIO OSLOBOĐEN ,A NADNICA POSTALA POVIJESNA SRAMOTA LJUDSKE PROŠLOSTI.
  PREMA TOME ,TREBA PORUČITI OVIM N AŠIM KAJABAŠAMA, KOJI SU SE NATOFRLJILI NA NEKE POLOŽAJE CERIBAŠA POJEDINIH SKUPINA NEINFORMIRANIH GRAĐANA, DA SE KANE SVOGA KATOLIČKO-KLERIKALNOG ARLAUKANJA U KOM SE POZIVAJU NA NEKU EVROPU ,NEKO BOLJE SUTRA,NA NEKU DEMOKRTACIJU ,A UVJEK U REŽIJI ZLOČINAČKE I KRVOLOČNE CRKVE U HRVATA,KOJA NIKADA HRVATSKOM NARODU NIJE BILA NIODKAKVE POMOĆI, KROZ NJEGOVU BURNU POVIJEST. DAPAČE,UVJEK GA JE SPUTAVALA I UVLAČILA U KRVOLOČNE OBRAČUNE EVROPSKIH VALDAJUĆIH DINASTIJA ,A SVE TE DINASTIJE SU BILE POD PASKOM VATIKANA ,GLAVANOG KORMILARA SVIH ZALA KOJA SU SE DOGAĐALA NA EVROPSKOM TLU.
  ZATO TREBA PORUČITI DRUGOVIMA ,ČLANOVIMA SDP-EA, DA SE PRIHVATE REFORME U VLASTITIM REDOVIMA I DA SE ODMAH OBRAČUNAJU SA KATOLIČKIM, ZATUCANIM, ELEMENTIMA UNUTAR SVOJIH REDOVA, I ONIMA KOJI NISU DORASLI SVIJEŠĆU DA BUDU ČLANOVI REVOLUCIONARNE PRATIJE ,KOJA OD DANAS ILI VEĆ SUTRA MORA NAJAVITI SVOJ IZLAZAK IZ EVROPSKE MUMIJE ,JER TAMO NEMA ŠTA TRAŽITI. TAMO VLADAJU MOGULI UDRUŽENOG FINANCIJSKOG KAPITALA MEĐU KOJIMA JE PRVA KARIKA, U ZLOČINAČKO-PLJKAČKAŠKOM LANCU ,VATIKAN SA SVOJOM ČUVARICOM ,AMERIKOM ,NA ČELU SA VOJNIM KOMPLEKSOM PENTAGONOM.
  ČLANOVI SDP-EA MORAJU BITI SVJESNI SVOGA VREMENA I SVIJETA U KOJEM ŽIVE.ONI MORAJU BITI SVJESNI DA JE TEHNIKA I TEHNOLOGIJA NADVALADALA DANAŠNJE KAPITALISTIČKO-ROBOVSKE ODNOSE ,DA SE ONA NEDA SPRATITI U TOROVE MONOPOLA ,POD UPRAVU KORPORACIJSKIH MANAĐERA. ONA DANAS IMA PLANETARNE RAZMJERE STVARANJA ,JER PROIZVODI 2OX VIŠE I BRŽE SVIH DRUŠTVENIH VRIJEDNOSTI NEGO ONA TEHN IKA I TEHNOLOGIJA IZ 7O-TESETIH GODINA PROŠLOG STOLJEĆA. ONA DANAS PROIZVODI HIPERPRODUKCIJU A SVIJET GLADUJE ILI OD GALDI UMIRE.KAKVOG LI PARADOKSA.??? PA NAŠI NEUKI ,TAKOZAVNI, EKONOMISTI , PROPOVJEDAJU KOJE LIJEKOVE DAVATI DANAŠNJEM KAPITALIZMU DA OZDRAVI. MEĐU ANTIBIOTIKE SMJEŠTAJU INVESTICIJE.MA KAKVE INVESTICJE ,KADA KAPITALIZAM PROIZVODI HIPERPRODUKCIJU KOJU NEMA TKO TROŠITI ,JER SAMO U EVROPI REGISTRIRANIH 98 MILIJUN LJUDI NE RADI ,A 3O MILIJUNA NE REGISTRIRANIH ŠETA PO EVROPI , SVAKOM NA RASPOLAGANJU DA IH KORISTI BEZ ODGOVORNOSTI ZA NJIHOVU EGZISTENCIJU.
  PA OVE ,TAKOZVANE ,EKONOMISTE TREBA USRANOM METLOM MESTI GDJE GOD SE POJAVE SA SVOJIM FALETANJIMA. NARAVNO, NJIMA TREBA DODATI I TAKOZVANE POLITIČKE ANALITIČARE , TAKOĐER ,OBIČNE FALETUŠE. ZATO POŠTOVANI DRUGOVI IZ SDP-EA ,UNAPRED ZNAM DA OD TOG VAŠEG PROGRAMA NEMA NIKAVE KORISTI, BEZ OBZIRA KOGA ĆETE JOŠ ANGAŽIRATI U IZRADI.VEĆ SAMA KONCEPCIJA KOJU SPOMINJETE BRIŠI GUZICU SA NJOM,JER DRUGOG ,LJEPŠEG ILI DOSTOJNIJEG ILI REŠPEKTABILNIJEG ODNOSA NEMAM. TO ŠTO NAM JAVNO SAOPĆAVATE O SVOJIM PROGRAMIMA JE PRAVA LJUDSKA SRAMOTA ČUTI U DRUGOJ DEKADI 21-V OG STOLJEĆA KADA SU KAPITAL ODNOSI NA UMORU ,JER SU TOLIKO BLOKIRANI PLANETARTNOM TEHNIKOM I TEHNOLOGIJOM DA IM NEMA ŽIVOTA .TREBA SE SJETITI ONE MARXOVE KONSTATCIJE IZREČENE PRIJE ‚15O GDINA KOJA GLASI;FORME VLASNIŠTVA I IMOVINSKE ODNOSE ODREĐUJE RAZVITAK PROIZVODNIH SNAGA= PA DANAŠNJI STUPANJ RAZVOJA PROIZVODNIH SNAGA JE SPRATIO KAPITALISTIČKE KLASNE PROIZVODNE ODNOSE U NJEGOVE ŠPEKULTIVNE FINACIJSKE KORIDORE IZ KOJI MU NEMA IZLAZA OSIM NA GILJOTINU .JER MOGULI KAPITALA,ODNOSNO VLADARI KAPITALA, OD EVROPE NAPRAVIŠE BASTILJU KOJA PREDICIRA TEŽE STANJE NEGO ŠTO SU GRAĐANI FARANCUSKE, POD TORTUROM BURBONA,ODNOSNO BURBONSKE DINASTIJE, DOŽIVJELI 1789 GODINE . EVROPSKA BASTILJA IMA 98 MILJUNA NEZAPOSLENIH I 52 MILJUNA PUZEĆIH NEZAPOSLENIH KOJI SU PRED VRATIMA DA BUDU NA ULICI. A TO NAM GOVORI ,A NAŠ SDP-E NE PREPOZNAJE ,DA ĆE SE ,ZBOG VELIKIH I NEPREMOSTIVIH PROTURIJEČNIH ODNOS, POKRENUTI ,ONAJ HEGELOV NARODI DUH, KOJI ,KAKO KAŽE HEGEL, VEĆ U STARTU UZIMA BRZINU OD SEDAM MILJA I SVE PROTURIJEČNOSTI BRIŠE , A KAPITALISTIČKE MOGULE ŠALJE NA GILJOTINU.

  .

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime