Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

SPLIT DOBIO PRVI BRENDIRANI WINE&TASTING ROOM: “Ono što nudimo još nije viđeno u Dalmaciji”

Riječ je o prvom realiziranom projektu prestižne vinarije Markus iz područja ugostiteljstva
SPONZORIRANI SADRŽAJ21. svibnja 2024. 13:53
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Krajem prošlog tjedna s radom je u splitskom Varošu krenuo Markus wine&tasting room. Riječ je o prvoj vinskoj kušaonici u Splitu koja je otvorena od strane nekog brendiranog proizvođača vina, a što ovaj objekt čini ekskluzivnim. Tim više što je kaštelanski Markus brzorastuća i jedna od najvažnijih hrvatskih boutique vinarija.

Markus wine&tasting room otvoren je u samom srcu Splita odmah pored “Marjanskih skala” na adresi Marasovićeva 2, a odakle se pruža spektakularan pogled na panoramu centra grada. Smješten je u renoviranoj kamenoj kućici dok je interijer spoj suvremenog minimalizma, novih tehnologija i dalmatinske tradicije čime se evocira moderna filozofija stare splitske konobe u kojoj su se za “marende” jele autohtone delicije uz gutljaje dobrog vina. Gdje se družilo, pjevalo i sviralo.

Iz Markusa kažu kako su htjeli postići dosad neviđeno korisničko iskustvo u Splitu i Dalmaciji i to na način da povežu gastronomiju, vinarstvo i edukaciju u smislenu cjelinu kao izraz poštovanja prema vinu uz potpuni hedonizam i raj za istinske ljubitelje vrhunskih vina.

markus wine and tasting 9

Voditeljice Markus wine&tasting rooma su sommelierka Blanka Čabrić i Chloé Papalia s diplomom wine and spirits business s istoimenog fakulteta u Bordeauxu. Papalia je, dodajmo, u Split došla raditi iz Kalifornije nakon što ju je priča o ovom vinskom projektu oduševila.

“Ideja je bila stvoriti glamurozno mjesto gdje će strani i domaći gosti moći uživati u vrhunskim vinima i finim zalogajima. Trenutno u ponudi imamo tri wine tastinga s domaćim i ručno rezanim pršutom, ovčjim, kozjim i kravljim sirom koji su oplemenjeni umacima, maslinama, dekorativnim salatama i orašastim plodovima. Uz svaki wine tasting dolaze i određena Markus vina. Ipak, ono što se gostima osim naših vina najviše sviđa je domaći pečeni kruh odnosno focaccia od kiselog tijesta sourdough”, kaže Čabrić.

markus wine and tasting 8

markus wine and tasting 11

Poznata imena iz svijeta vinarstva gostima će pružati edukacije o vinima

Glavni enolozi Markusa i dobro poznata imena iz svijeta vinarstva, Slaven i Ivona Jeličić, gostima će pružati edukacije o vinima što je posve novi moment na splitskoj gastronomskoj i vinskoj sceni.

markus wine and tasting 3

markus wine and tasting 2

“Markus je brend koji iza sebe ima ozbiljne etikete i ovaj wine&tasting room praktički je jedino mjesto gdje će se svakom gostu pristupiti personalizirano u smislu preporuke vina, degustacije ali i edukacije o proizvodnji vina i uparivanju s određenim jelima. Mi imamo strast prema vinima i smatramo da vino zaslužuje najviše moguće poštovanje. Prema tome ovo će biti jedna posebna vinska oaza za sve one koji su istinski posvećeni dobrom zalogaju i kvalitetnom vinu. Bilo da je riječ o druženju, domjenku, poslovnom sastanku…Svakog gosta educirat ćemo o porijeklu grožđa, procesu branja, fermentacije, maceracije, odležavanja, okusa, uparivanja i vrstama”, istaknuo je Jeličić dodavši kako je ovo tek početak realizacije ambicioznih planova Markus vinarije.

markus wine and tasting 1

Inače, Markus je do prije nekoliko godina bio garažni brend koji je proizvodio ekskluzivna vina u ograničenim količinama. Međutim, nakon snažnog investicijskog procesa kojeg je proveo novi vlasnik Robert Young, u Kaštelima je izgrađena najmodernija hrvatska vinarija, a na Šolti se upravo podiže petnaestak hektara ekoloških vinograda slijedeći najsuvremenije tehnologije. Uz vinariju u Kaštelima najavljeno je i otvorenje restorana u kojem će raditi svjetski poznati chefovi dok bi šlag na kraju trebala biti spektakularna kušaonica na Šolti.

markus wine and tasting 14

markus wine and tasting 13

Dodajmo da iza Ivone i Slavena Jeličića stoje neke od trenutno najprestižnijih vinskih etiketa iz portfelja bijelih, crvenih i rose vina.

Najpoznatije Markus etikete crvenih vina vrijedne svake preporuke su Babić, Pepejuh (Plavac mali) i Fetivi (Crljenak i Babić). Tu je i kultni Franz Ferdinand (Babić)  koji se proizvodi u limitiranoj seriji i slovi kao jedno od najcijenjenijih i teško dostupnih hrvatskih vina. Kad je pak riječ o bijelim vinima ističu se Pomalo (Maraština i Grk) te Dan po dan (Pošip). Apsolutni proljetno-ljetni hit je i Markusov rose intenzivno ružičaste boje proizveden od Syraha i Grenachea.

markus wine and tasting 12

markus wine and tasting 7

“Markus vina kao i svaki premium proizvod nije moguće pronaći u trgovinama široke potrošnje već isključivo u specijaliziranim shopovima, vinariji ili restoranima. Važna novost je i to da će se u novootvorenom Markus wine&tasting roomu vina moći i kupiti”, dodaje Jeličić.

markus wine and tasting 4

markus wine and tasting 5

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
7
Haha
6
Nice
0
What?
0
Laž
1
Sad
2
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Krenuo je veliki projekt čiji je cilj brendirati Hrvatsku kao prvoklasnu gastro destinaciju, a prva regija je – Dalmacija
11
sat
Krenuo je veliki projekt čiji je cilj brendirati Hrvatsku kao prvoklasnu gastro destinaciju, a prva regija je – Dalmacija
Nakon biljne masti primijetila promjene, svoje iskustvo podijelila javno
15
sat
Nakon biljne masti primijetila promjene, svoje iskustvo podijelila javno
Tjedan spektakla na Prokurativama: Od Grupe Best do velikog povratka Siniše Vuce!
1
dan
Tjedan spektakla na Prokurativama: Od Grupe Best do velikog povratka Siniše Vuce!
PRASEĆI ADVENT U GUDINA: Dim, sarme i "dernek" do kraja godine
1
dan
PRASEĆI ADVENT U GUDINA: Dim, sarme i "dernek" do kraja godine
Rezanjem kapule do tisuću eura! Advent na Obrovu i ove je godine pripremio gastro spektakl
1
dan
Rezanjem kapule do tisuću eura! Advent na Obrovu i ove je godine pripremio gastro spektakl
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.