Cijeli je svijet u ponedjeljak poslijepodne potresla vijest da je vatra zahvatila parišku katedralu Notre Dame. Ona nije samo simbol Pariza i Francuske, nego jedna od najvažnijih povijesnih građevina na svijetu.

Jedina dobra vijest je da u katastrofalnom požaru nije bilo ozlijeđenih. Zbog požara se urušio krov i jedan toranj katedrale, a iako postoje određena nagađanja, uzrok požara se još ne zna.

Kako su izvijestili pariški vatrogasci u ponedjeljak navečer, iz katedrale se pokušalo spasiti što se spasiti da. Tijekom večeri pokušavao se spasiti sjeverni i južni toranj, kao i vrijedne umjetnine u stražnjem dijelu katedrale. Dio javnosti, pa čak i američki predsjednik, upitali su se zašto nisu korišteni kanaderi, a glasnogovornik pariških vatrogasaca odgovor je dao na Twitteru:

“Sve raspoložive snage su na terenu osim kanadera. Da smo njih odlučili koristiti to bi dovelo do urušavanja cjelokupne strukture katedrale”.

Tijekom večeri razgovarali smo s Dolores Strujić-Vincent, Splićankom koja još od 2001. živi u Parizu s obitelji. Ona je u večernjim satima u blizini katedrale te nam je prenijela svoje dojmove.

“Ovo je svjetska ostavština”

– Što reći nego teška tragedija. Bila sam kući kada se to zbilo i nisam mogla vjerovati da se to zaista događa. Naravno smo svi tužni, na ulicama sam vidjela ljude koji plaču. Nije to samo simbol Pariza, ovo je svjetska ostavština – kazala nam je uvodno Dolores.

Kaže da se ljudi na obližnjem mostu mole i pjevaju pjesme.

– Javnost u Francuskoj sada postavlja pitanje je li se ovaj požar mogao spriječiti, odnosno je li se moglo spriječiti njegovo širenje. Ono što se zna je da se nisu mogli koristiti kanaderi jer se zbog krhke konstrukcije mogla urušiti konstrukcija – govori nam Dolores koja je komentirala situaciju oko 23 sata.

“Nadam se da nije izgorjelo sve ono bogatstvo”

– Sve je puno policije, prilaz katedrali uglavnom je blokiran. Puno je manje dima nego prije, no maloprije sam vidjela dim na dijelu krova gdje do sada nije dimilo. Nadam se da nije izgorjelo sve ono bogatstvo, uključujući Isusovu krunu. Iako znamo da nije originalna, ipak je to posebna atrakcija. Otegotna okolnost mogla bi biti to što je velik dio vrijednih artikala izložen u Velikom tjednu – kaže Splićanka s pariškom adresom.

Dodaje da je pariški gradonačelnik pozvao Parižane da u nadolazećem razdoblju koriste “zamjensku” crkvu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime