Policistični jajnici sve češće postaju problem brojnih žena, što ne čudi jer je upravo sindrom policističnih jajnika ujedno i najčešći poremećaj hormona koji se javlja kod žena. Dok u početku može utjecati na redovitost i dužinu ciklusa, s godinama može imati i puno ozbiljnije nuspojave, kao što su ozbiljni problemi s tenom, vlasištem, pa sve do problema sa zatrudnjivanjem uzrokovanih upravo sindromom policističnih jajnika. Jajnici su uvećani i po sebi imaju ciste nalik na biserne ogrlice.

Kada posumnjati na policistične jajnike?

Sindrom policističnih jajnika ponekad je vrlo teško prepoznati, osobito bez detaljnog ginekološkog pregleda i ultrazvuka. Prvi simptomi obično su povezani s neredovitim mjesečnicama, krvarenje postaje nepravilno, ponekad vrlo oskudno, a nekada obilno. S vremenom se kod neliječenog sindroma policističnih jajnika javljaju i dodatne tegobe nevezane uz same cikluse, pa tako možete primijetiti da vam se ten pokvario, ljuskanje kože i bubuljice ili akne su gotovo stalno prisutne. Istovremeno može doći i do problema s vlasištem koje postaje osobito osjetljivo. Kako koža i vlasište, tako i kosa postaje sve masnija.

Često je moguće uočiti i probleme s pojačanom dlakavošću, a može doći i do nakupljanja neželjenih kilograma, osobito u predjelu trbuha. Kako i problemi sa štitnjačom mogu imati slične simptome, prije postavljanja dijagnoze svakako je potrebno prekontrolirati i štitnjaču kako bi se isključila mogućnost da je problem u njoj.

Liječenje policističnih jajnika

Iako sindrom policističnih jajnika nije moguće u potpunosti izliječiti, moguće ga je vrlo uspješno držati pod kontrolom. To se uglavnom postiže kombinacijom promjene načina života i odgovarajućom terapijom. S liječenjem treba krenuti što je prije moguće kako bi se minimizirala eventualna šteta do koje može doći u budućnosti, a najčešće se spominju:

• Učestali spontani pobačaji
• Anemija uzrokovana čestim krvarenjima
• Zakašnjela menopauza
• Pretilost
• Povećan rizik za dijabetes, visok krvni tlak, kardiovaskularne bolesti
• Povećan rizik za razvoj raka vrata maternice i jajnika

Velik dio posla na putu k izliječenju je upravo u vašim rukama, pa je uz propisanu terapiju svakako potrebno posvetiti se vlastitom zdravlju, kretati se više, hraniti zdravije, smanjiti stres, izbaciti alkohol i cigarete.

Lijekovi kod sindroma policističnih jajnika

Nakon detaljne anamneze kreće se s farmakološkim liječenjem sindroma policističnih jajnika. Najčešće je to upravo kontracepcijskim pilulama kako bi se ciklusi regulirali. Ako planirate trudnoću koristi se drugi oblik liječenja kako bi se potaknula ovulacija, najčešće je to klomifem, gonadotropin. Pritom je potreban poseban oprez kako bi se izbjegao rizik od spontanih pobačaja, višeplodne trudnoće koja sa sobom nosi veći rizik i hiperstimulacije jajnika.

Iako se ciste mogu ukloniti i laserski, to rješenje je obično kratkog vijeka pa se ne koristi često.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
5
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime