Još uvijek se nije stišala javnost nakon jučerašnjim nemilih represivnih mjera policije nad navijačima Hajduka, tijekom utakmice u kojoj je Hajduk slavio protiv Lokomotive rezultatom 2:0. Scene koje su podsjetile na neka druga vremena kada je zakon pendreka bio učestaliji, kao i jednoumlje koje i dalje vlada strukturama onih koji upravljaju jučerašnjim razbijačima, zaprepastile su javnost. O scenama na Maksimiru oglasila se i PU zagrebačka koja je iznijela niz “opravdanja” za svoja postupanja koja se temelje na rekla-kazala informacijama. Bez njihove konferencije za medije nikada ne bismo otkrili i da Lokomotiva ima navijače, pa se tako u brojci od 14 uhićenih našao i jedan navijač domaćih, vjerovali ili ne. Jučerašnja zbivanja na Maksimiru, oko njega, nakon utakmice i reakciju policije, kao i situaciju u nogometu, najbolje je prokomentirao splitski gradski vijećnik stranke Pametno, Renato Čupić, koji je i pristustvovao jučerašnjoj utakmici. Njegov osvrt koji je objavio na Facebook-u prenosimo u cijelosti:

Navijači Hajduka jednostavno smetaju demokraciji HNS-a. Demokraciji jednoumlja. Onoj istoj demokraciji kakvoj smo svjedoci kod ovih izbora po županijskim nogometnim savezima. Čak je i premijer izjavio da ljudi u HNS-u jednostavno smrde. Smrdi im Statut. Smrde gore od Karepovca. HNS-u smeta ogroman broj navijača Hajduka. Smeta im svako malo dijete na tribini u naručju oca. Smeta im svaka žena na tribini, svaka trudnica, svaka žena u vjenčanici na terenu. Smeta im Rico, smeta im južna dječja tribina koja ima više gledatelja nego cijelo ligaško kolo. Smeta im prekrižen znak HNS-a jer to nije njihovo poimanje demokracije. Jer izbori u HNS-u su Bože moj jednoglasni. Kao i suđenje. Kao i presumpcija nevinosti.

A zašto im to smeta?

Zato što je to pljuska Miškovićima, Mamićima i Šukerima jer pokazuje koliko oni zapravo ne znaju raditi. Jer uz rezultatski uspjeh klubovi im nisu održivi. Smeta im jer je upravo Hajduk ogledalo održivosti i poštenja. I to ne na državnim jaslama nego na krilima svojih navijača. Mišković je zavapio da država mora financirati Rijeku i Dinamo. Ej, porezni obveznici i turisti bi trebali davati novce Šukeru.

I kako to riješiti?

Stvori gužvu da otac s djetetom ne može ući na vrijeme. Odustat će, neće više dolaziti. Napravi represiju na tribini. Odustat će tata s djetetom, odustat će žene. Napravi represiju kad se izlazi. Reći će kući tom ocu s djetetom, gdje to ideš. Reći će netko ženi, ajde śta ti to triba.

I hoće li pobijediti to Hajdučko srce?

Neće. Padale su države i carevi i kralji. Past će i Mamić i Šuker. Ma Hajduk će ostat. Djeca će dolaziti. Očevi će ih odgajati da se odupru takvoj nepravdi u životu. Žene su naši heroji na tribini. Hrabre u pisanju tekstova, glasne i žestoke. Nije dalmatinski dišpet floskula. On je tu. I ostat će, a hrani ga nepravda. Samo ne mogu oni to shvatiti.

I za kraj …

Večeras je bila smiješna konferecija Policijske uprave zagrebačke s onim palicama i zaplijenom nekoliko komada baklji. Ajmo redom. Za koga su palice? Za 2 navijača Lokomotive. Smiješno. Baklje? Ima ih svaki utakmicu, skidaju navijačima i patike i opet baklje dođu na tribinu. I nisu opasne. Nikad nitko nije stradao u 32 godine baklji. Pa očevi dovode djecu, trudnice dolaze na utakmice. Skaču vesele se i navijaju.

E sad, kako opravdati palice. Navodno je dogovorena tuča na auto putu i pronađena rupa u ogradi gdje su navijači trebali napasti Torcidu. I tu policija sama sebi upada u usta. Zar nisu onda trebali stati kraj te rupe i ne dozvoliti toj drugoj grupi da tu uđe.

Čemu onda represija na Maksimiru? Radi mogućeg sukoba 100 kilometara daleko koji se može tamo zaustaviti s 10 policajaca?

Svima je jasno da priča ne stoji. Tužno je od PU zagrebačke takvo ponašanje, a još tužnije od HNS-a. Navijači će se sjetiti odakle dolaze te konstrukcije “načuli smo da će se utakmica prekinuti” … od straha u kvalifikacijama tu je priču prvi provukao Vrbanović. Da, onaj isti Vrbanović kojem se sudi zajedno s Mamićem za pronevjeru ogromnih iznosa iz Dinama. Istog onog Dinama koji sada juri u preoblikovanje jer budući gazda neće goniti Mamića.

E tada vam trebaju zli navijači. I to zamislite, načuli su da će navijači Hajduka prekinuti utakmicu svog kluba protiv Lokomotive nakon 3 uzastopne pobjede i drugog mjesta u prvenstvu.

Nikakve logike nema ni u tučama ni u bakljama ni u prekidima. Jedina logika je da smrad želi ostati u foteljama HNS-a. I probati udaljiti sve s tribine jer tada nemaju nikakvu opoziciju.

Inače, znate li šta su navijači Hajduka radili kad je policija krenula s pendrecima? Digli su ruke u zrak i mirno šetali, na sve načine mudro izbjegavali sukob, da ne bi sutra netko pisao da su napali policiju i izazvali sukob. I sve snimali. I sukoba nije moglo ni biti.

I taj policajac je otac nekome. Drugi put neće izvuć pendrek ako mu neko objasni logiku ovih stvari. Nažalost, par smrdljivih tipova želi zavaditi hrvatski narod. Sve veći broj medija isto tako shvaća priču, i ne pušu u jedra takvog HNS-a. Naravno, osim onih uvijek istih piskarala koje ne poštuju više ni kolege.

Baklja je simbol otpora, a ne nasilja kako je neki pokušavaju okarakterizirati.

Doći će vrijeme kad će tribine opet biti pune, kad će se smrad iz HNS-a provjetriti. Tada će i reprezentacija imati podršku kao u Francuskoj 1998. godine. Samo, kao i uvijek, netko se mora izboriti za to. Nositi ovaj križ pendreka i torture. To su sad navijači Hajduka.

I neće odustati. Ni otac ni žena ni dijete.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1993234917616049&set=a.1410068735932673.1073741827.100007886804226&type=3&theater


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0