Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Prijenosne peke – najbolja jela bilo gdje

Princip rada prijenosne peke isti je kao kod obične. U ovoj se metodi koristi otvorena vatra, a za samo pečenje potreban je žar. Žar za peku pripremate na isti način kao i za roštilj, a pravi znalci tvrde kako se koristi i posebna vrsta drveta za najbolji žar
SPONZORIRANI SADRŽAJ26. srpnja 2023. 09:15
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Jela ispod peke omiljen su specijalitet raznih dijelova Hrvatske. Svatko tko je probao janjetinu ili hobotnicu s krumpirom ispod peke zna da postoji nešto posebno u okusu hrane pripremljene na ovaj način. Ova metoda savršena je za veća obiteljska ili prijateljska druženja kao alternativa roštilju i pečenju. Da biste mogli pripremiti ovako ukusna jela bilo gdje, potrebna vam je prijenosna peka, a Gradja vam nudi široku ponudu u kojo možete naći baš sve što vam je potrebno!

Kako koristiti prijenosne peke?

Prije prvog korištenja peke potrebno ju je pripremiti slično kao i druge pekače. Namažite je uljem ili mašću i lagano je zagrijte. Između korištenja nemojte je ispirati kao druge tave s vodom i deterdžentom, već se poslužite posebnim dodatcima za čišćenje pekača.

Princip rada prijenosne peke isti je kao kod obične. U ovoj se metodi koristi otvorena vatra, a za samo pečenje potreban je žar. Žar za peku pripremate na isti način kao i za roštilj, a pravi znalci tvrde kako se koristi i posebna vrsta drveta za najbolji žar.

Vatru kojom ćete postići žar zapalite čak i sat vremena prije nego što namjeravate peći te nekoliko sati prije samog jela. Poanta jela ispod peke je da se radi dugo i polako, a na taj način se čuvaju svi okusi i sokovi namirnica. Jednom kad ste postigli žar, rasporedite meso i povrće na široko dno prijenosne peke, pokrijte ih uljem i čvrsto zatvorite poklopac. Na površinu prijenosne peke također se stavlja žar kako bi se jelo peklo ravnomjerno s obje strane.

Kroz tih nekoliko sati koliko se peče jelo, potrebno je preokrenuti i provjeriti meso te ga po potrebi podlijevati. Tako ćete biti sigurni da priprema teče glatko.

Koje su prednosti prijenosne peke?

Peke su idealne za pripremu veće količine hrane. Kao i roštilj, savršene su za druženja na vikendici ili na moru, no zbog velike težine i dimenzija standardne je peke teško nositi sa sobom. Zato su rješenje prijenosne peke koje su prenosive, a svejedno mogu ispeći znatne količine hrane.

U ponudi je moguće pronaći prijenosne peke promjera pola metra koje su savršene za pripremu cijelog ručka, a dovoljno kompaktne da ih možete smjestiti u auto.

Zahvaljujući prijenosnoj peki, uskoro ćete postati omiljeni među svojim prijateljima jer uvijek omogućavate visokokvalitetna tradicionalna jela te podižete iskustvo roštiljanja na novu razinu. Iskustvo janjetine ili teletine pod pekom nije više rezervirano samo za skupe restorane ili konobe na obali – sad lako možete pripremati vrhunska jela u udobnosti vlastitog doma.

Također, peku je puno lakše očistiti i spremiti u odnosu na drugo posuđe kao što su tave i posude za pečenje. Nema potrebe za pranjem ručno ili u perilici, štoviše, to može oštetiti materijal - dovoljno je prebrisati peku krpom ili namazati uljem te je spremiti do idućeg korištenja. Zbog kvalitetnog čelika, prijenosne će peke trajati dugi niz godina i vrlo su isplative, pogotovo ako uzmete u obzir brojne prednosti koje imaju nad običnim pekama, ali i drugim tipovima pekača.

Zato požurite i čim prije krenite pripremati vrhunska jela pod prijenosnom pekom na obiteljskim ručkovima.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Spektakl na Prokurativama: Vuco oduševio Split, stiže Duško Kuliš
12
sat
Spektakl na Prokurativama: Vuco oduševio Split, stiže Duško Kuliš
AI Navigatori: Europski Erasmus+ projekt koji gradi most između umjetne inteligencije i obrazovanja
2
dan
AI Navigatori: Europski Erasmus+ projekt koji gradi most između umjetne inteligencije i obrazovanja
Nova trgovina Stanić Diskont u Kaštel Gomilici već je otvorena – osvoji 2 x 100 eura za kupovinu
2
dan
Nova trgovina Stanić Diskont u Kaštel Gomilici već je otvorena – osvoji 2 x 100 eura za kupovinu
Završnica Adventa na Kampusu uz koncert Andree Šušnjare
3
dan
Završnica Adventa na Kampusu uz koncert Andree Šušnjare
Kuhar ste i ljubitelj tradicionalne dalmatinske kuhinje? Prijavite se na masterclass s vrhunskim chefovima i sudjelujte u stvaranju prvog Manifesta hrvatske kuhinje
3
dan
Kuhar ste i ljubitelj tradicionalne dalmatinske kuhinje? Prijavite se na masterclass s vrhunskim chefovima i sudjelujte u stvaranju prvog Manifesta hrvatske kuhinje
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.