Ljeto je na samim vratima, što uz morske radosti donosi još jednu ukusnu stvar – obilje svježe morske hrane. Ili ste ljubitelj ili je jednostavno ne možete smisliti, morska hrana na našim predjelima je izrazito ukusna, tradicionalna, i svježa. Domaći ljudi je pripremaju stoljećima, te su tijekom godina razvili posebne recepte koji zadovoljavaju svaki ukus.
Isto tako, ako živjeti u kontinentalnim predjelima, te mislite da ne možete doći do svježe morske hrane, varate se. Konzum u svojim dućanima nudi šarolik izbor svježe morske hrane po niskim cijenama. Provjerite trenutni Konzum katalog kako biste vidjeli o čemu je riječ i isplanirali svoju kupovinu.
U nastavku teksta pročitajte neke od najvažnijih razloga koji dokazuju da je konzumacija morske hrane izrazito zdrava.
1. Bogat izvor vitamina i minerala
Zanimljivo je kako je morska hrana izrazito bogata vitaminima, mineralima i proteinima koji su važni za optimalan rad tijela. Neki od najvažnijih vitamina koji se nalaze u većini morske hrane su vitamin D i vitamini iz B skupine. Naime, vitamin B služi za različite funkcije poput očuvanja zdravlja kože, očuvanje mentalnog zdravlja i sl. Kada je riječ o vitaminu D, on je izrazito važan kod zdravlja kože, poboljšavanja imunološkog sustava, te poboljšanje apsorpcije kalcija, koji je izrazito važan kod starijih ljudi.
2. Izvor zdravih Omega-3 masnih kiselina
Morska hrana je jedan od najbogatijih izvora zdravih Omega-3 masnih kiselina koje su uglavnom nalaze u plavoj ribi. Naime, omega-3 masne kiselina su između opstalog zaslužne za promoviranje i očuvanje mentalnog zdravlja, te je dokazano da se čestom i dovoljnom konzumacijom istih masnih kiselina smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti. Zanimljivo je da CBD ulje efektivno pomaže u borbi protiv Alzheimerove bolesti, te je jedan od razloga i velika koncentracija omega-3 masnih kiselina. Isto tako važno je napomenuti kako omega-3 masne kiseline štite kožu od UV zraka.
3. Promoviranje zdravlja očiju
Omega-3 masne kiseline između ostalog i promoviraju zdravlje očiju, te omogućuju bolji vid.
4. Promoviranje kardiovaskularnog zdravlja
Često živimo u zabludi da su sve masnoće nezdrave za srce, međutim to je daleko od istine. Naime, omega-3 masne kiseline su izrazito zdrave i dobre masnoće koje pomažu srcu, te smanjuju rizik od infarkta i ostalih srčanih bolesti.
5. Promoviranje zdravlja kostiju
Ako imate problema sa zglobovima ili su reumatski bolovi vaša svakodnevica, konzumiranje svježe morske hrane može ublažiti bolove. Zdrave masne kiseline dokazano djeluju na smanjivanje simptoma artritisa i ostalih reumatskih bolesti.
Koja je Vaša najdraža morska hrana? Podijelite Vaše recepte i iskustva u komentarima.