Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

ODREDIŠTE ZA DUŠU Skradin: Festivalom rižota slavi se usporenost i tradicija

Skradin je jučer bio domaćin jedinstvenog stručnog skupa "Rižot – tradicija, inovacija i budućnost" u sklopu 2. Skradinskog festivala rižota i načina života
SPONZORIRANI SADRŽAJ14. rujna 2025. 11:36
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Skradin je jučer bio domaćin jedinstvenog stručnog skupa „Rižot – tradicija, inovacija i budućnost“ u sklopu 2. Skradinskog festivala rižota i načina života koji je stavio naglasak na gastronomsku baštinu, tradiciju i autentičnost. U fokusu događaja bio je skradinski rižot, ali i šira priča o očuvanju sporijeg tempa života i bogatstva lokalne tradicije.

Skup je počeo svečanim potpisivanjem Povelje o suradnji između Grada Skradina i Grada Kočani iz Sjeverne Makedonije, čime je započela suradnja dviju regija koje veže jedna namirnica – riža. Gradonačelnik Skradina, Antonijo Brajković, naglasio je kako skradinski rižot, sa svojom pripremom koja traje i do 12 sati, predstavlja suprotnost današnjem brzom stilu života. On je, kako kaže, oličenje onoga što Skradin želi zaštititi: usporenost, predanost i život po mjeri čovjeka.

Venko Krstevski, v.d. gradonačelnika Grada Kočana istaknuo je kako im je pozivom na sudjelovanje na Skradinskom festivalu rižota iskazano veliko poštovanje, te pružanje ruke pomoći njihovom gradu u teškim vremenima. „Dobro je da znamo da imamo prijatelje, ovo nam puno znači jer smo dobili energiju da prebrodimo cijeli taj proces i to je jako velika pomoć. Ovo prijateljstvo koje sada započinjemo njegovat ćemo godinama i nadograđivati u svim segmentima i nadam se da će u bliskoj budućnosti delegacija Skradina našem gradu prenijeti iskustvo o ovom divnom festivalu kojega organizira“, rekao je Krstevski.

"Ovaj festival je ostvarenje dugogodišnjeg sna Skradina i Skradinjana. Na najbolji mogući način njime želimo prezentirati naš gastronomski vrhunac, a to je skradinski rižot.

Gastronomija je ključni dio kulture i najbolji način za spajanje turizma i doživljaja destinacije. Zato nam je izuzetno drago što po drugi put zaredom organiziramo Festival rižota i načina života, te što možemo predstaviti tako estetski i kulinarski vrijedno jelo kao što je skradinski rižot.“, naglasio je Brajković.

skradin rizot  1
GALERIJA
Kliknite za pregled

Dodao je kako mu je posebno drago što su u Skradinu po prvi put prijatelji iz makedonskog grada Kočani, jednog od najvećih europskih proizvođača riže. „Vjerujem da je ovo početak prekrasnog prijateljstva i suradnje na području turizma, kulture i gastronomije, te da će današnji dogovor pozitivno utjecati na naše buduće odnose.", zaključio je gradonačelnik.

Direktorica Turističke zajednice Grada Skradina, Bernarda Marasović, opisala je Skradin kao destinaciju "za napuniti baterije", gdje se tradicija i mir isprepliću s bogatom poviješću, netaknutom prirodom i gastronomijom. Sličnu je priču o riži ispričao i Goce Manev iz Grada Kočani, predstavljajući kočansku rižu – prvi makedonski brendirani poljoprivredni proizvod. Ova riža, koja se uzgaja još od 16. stoljeća, temelj je poznatih makedonskih slatkih jela, sutlijaša i lapa s makom.Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira, govorila je o paškom siru, soli i janjetini i festivalima koji su posvećeni njima.

U raspravi o gastronomiji bez granica sudjelovali stručnjaci poput Jure Galića iz Hrvatske turističke zajednice i Majde Jakše iz Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije te Dragica Lukin, članica Hrvatske kulinarske akademije i Odbora za edukacije Svjetske kulinarske akademije, međunarodni sudac. Na skupu je predstavljen i projekt "Ajmo lokalno", čija je voditeljica Irena Ateljević istaknula važnost podrške lokalnim proizvođačima.

Festival je ponudio posjetiteljima priliku da, osim u legendarnom skradinskom rižotu, uživaju i u brojnim drugim inačicama tog jela, potvrđujući da je riža ne samo namirnica, već i simbol bogate kulturne baštine.

Skradinski festival rižota i načina života organiziraju: Grad Skradin, Turistička zajednica grada Skradina i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo“, pokrovitelji su Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo poljoprivrede, a partneri su: Hrvatska turistička zajednica, Grad Kočani, Nacionalni park Krka, Turistička zajednica Šibensko – kninske županije, Šibensko – kninska županija, HEP, Hrvatske šume, Hrvatski otočni proizvod, ŠibenikIN, Radio Šibenik i Radio Ritam.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
7
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ružica Čović & bend otvaraju Advent na Prokurativama: Detaljan program blagdanskog "it-spota"
10
sat
Ružica Čović & bend otvaraju Advent na Prokurativama: Detaljan program blagdanskog "it-spota"
Zimska čarolija u Strelitziji: Radionica vijenaca koja pretvara dom u najljepšu blagdansku priču
20
sat
Zimska čarolija u Strelitziji: Radionica vijenaca koja pretvara dom u najljepšu blagdansku priču
Najukusniji Advent u Zori Biloj: Gastronomski prosinac prepun posebnih događanja
1
dan
Najukusniji Advent u Zori Biloj: Gastronomski prosinac prepun posebnih događanja
Fešta u kaštelanskom outletu: Sveti Nikola djeci će dijeliti poklone, a roditelj osim brutalnih sniženja čekaju fritule i kuhano vino
1
dan
Fešta u kaštelanskom outletu: Sveti Nikola djeci će dijeliti poklone, a roditelj osim brutalnih sniženja čekaju fritule i kuhano vino
Poklon koji usreći baš svaki put
2
dan
Poklon koji usreći baš svaki put
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.