Kraj rekordnih temperatura? Vakula: Vrijeme će se vratiti u normalu, vrućina više ne bi trebalo biti do “pravog” ljeta

Dugoročne prognoze za svibanj i lipanj upućuju na znatno "umjereniju" temperaturu, ali to ne znači da se poneki ekstrem neće dogoditi


Premda za službenu ocjenu klimatologa DHMZ-a još valja pričekati sve podatke i analize, već sada se može tvrditi kako je ovaj travanj gotovo posvuda u Hrvatskoj kao ni jedan znani do sada.


Iznadprosječno toplo razdoblje nastavit će se i početkom svibnja, ali ipak ne uz tako ekstremnu temperaturu zraka, gdjegod čak i rekordnu, kakvu smo imali posljednjih tjedana. A i suša koja je u većini Hrvatske – barem djelomično će se ublažiti, tvrdi meteorolog Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Ekstremno toplo, većinom i rekordno!

Od 1862. godine, od kada postoje službena travanjska mjerenja na postaji Zagreb Grič, srednja temperatura zraka nikada nije bila tako visoka kao ove godine. Čak 17,3 °C! Za 1,4 °C viša od dosadašnjeg rekorda iz 2007. godine. Dr. sc. Josip Juras, umirovljeni profesor s Geofizičkog odsjeka PMF-a, a svojedobno i meteorolog – prognostičar na TV Zagreb, izračunao je da se tako visoka srednja travanjska temperatura na Griču događa jednom u više od 1000 godina!

I na ostalim je meteorološkim postajama odstupanje od starih rekorda uglavnom oko 1 °C, a od višegodišnjega prosjeka iz razdoblja 1961. – 1990. godina većinom između 3 i 5 °C.

U Rijeci i Splitu – prvi do prvoga!Od trenutačno dostupnih podataka travanj nije rekordan, nego je odmah do staroga rekorda, samo u Rijeci, gdje je i dalje najviša srednja mjesečna temperatura 16,9 °C iz 2007. godine – ove je 16,5 °C, te na splitskom Marjanu, gdje je rekord i dalje 18,6 °C iz 2002. godine, a ove je “samo” 18,0 °C.U Dubrovniku ekstremno suho, ali ne i rekordno

Za razliku od temperature, očekivano – ukupna travanjska količina oborine nejednoliko je raspoređena, pri čemu je “višak” u odnosu na prosjek zabilježen rijetko gdje, i u malim iznosima, dok je “manjak” oborine znatno češći i izraženiji, osobito u istočnim i južnim krajevima. Stoga će klimatološka ocjena u Osijeku vrlo vjerojatno biti “vrlo sušno”, a u Dubrovniku čak “ekstremno sušno” – tijekom cijeloga travnja izmjereno je samo 10,9 litara kiše po četvornome metru. Manje, i to za “čak” 0,1 mm – bilo je samo 2011. godine.

Svibanj, lipanj – nastavak niza?

Sljedećih će dana gotovo posvuda biti kiše, barem malo, ali se ne smije isključiti mogućnost ponavljanja različitih odstupanja od prosječnih mjesečnih količina, kao što je bilo u travnju. Dapače. Za razliku od odstupanja od srednje svibanjske temperature zraka, za koju je iznimno mala vjerojatnost ponavljanja ovako ekstremnih vrijednosti kao u travnju. Štoviše – nemojte se iznenaditi ako ovaj travanjski “dašak ljetak” ostane najtopliji dio godine sve do “pravog” ljeta. Naime, ovakav broj dana s temperaturom zraka 25 °C i višom iznimno je rijedak u travnju. U Maksimiru je samo 1952. godine bio veći, a u Rijeci i Splitu – nikada!

Dugoročne prognoze za svibanj i lipanj upućuju na znatno “umjereniju” temperaturu, ali to ne znači da se poneki ekstrem neće dogoditi. Uostalom, potkraj ožujka ništa nije upućivalo na ovako ekstreman travanj. A dogodio se!

Osim već spomenutih odstupanja i rekorda srednje mjesečne temperature zraka zanimljivo je podsjetiti se i nekih novih vrijednosti apsolutno najviše temperature zraka u travnju. Od ove godine novi su travanjski rekordi izmjereni u Goricama pokraj Nove Gradiške, Kninu, na Zagreb Plesu, Čilipi, Makarskoj, Šibeniku, Ogulin, Rabu, Lastovo, Zemunik, Komiži i Zadru.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime