U Dicmu će se nakon smirivanja Covid 19 krize i uz poštivanje nacionalnih mjera zaštite, ove nedjelje održati 1. “Korida”. Gospodarska zona Dicmo će, s početkom u 12 sati, ugostiti atraktivne borbe bikova, uključujući udarnu borbu za šampiona poluteške kategorije, u kojoj će snagu odmjeriti Peronja u vlasništvu braće Kokan i Jelenko, u vlasništvu Karla Mandurića.

Posjetitelje očekuje još deset atraktivnih borbi neporaženih bikova. Na bikijadi će snage odmjeriti, u dogovorenim borbama, najbolji bikovi s područja Dalmacije i Bosne i Hercegovine, a prve tri borbe  su borbe za šampiona poluteške, (do 950 kg), teške i srednje kategorije.

Koridu organiziraju braća Kokan, koji na poseban način ove godine predstavljaju bika Žapca zvanog Covid-19, te tvrde kako je po svemu najbolji u Hrvatskoj. Manifestaciju će pratiti bogata gastronomska ponuda i glazba uživo. Sunčano i toplo proljetno vrijeme pravi je razlog da u nedjelju posjetite Dicmo!

Inače su ove borbe, kaže nam organizator Jakov Kokan, popraćene tradicijskim običajima Dalmatinske zagore, pa se tu mogu čuti stari napjevi poput gange i rere, a sve uz domaća vina i tradicionalna jela, te ostale domaće delicije.

Borbe bikova su, za razliku od onih toreadorskih španjolskih, gdje se bika na kraju ubije, posve različite. Nema tu ni krvi ni ubijanja već samo ukrštanja rogova i onaj bik koji duže izdrži ili potjera svog suparnika postaje pobjednikom, što na kraju uveseljava gledatelje, a posebice vlasnike bikova koji se za ovu tradiciju pripremaju cijelu godinu. Pripremljene su i bogate nagrade najboljima…

Dođite svi ove nedjelje 21. lipnja, u Dicmo na 16. tradicionalnu bikijadu i pučko veselje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime