Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Klis ima Perlicu, Split legendarne ćevape, a Zadvarje sve to u buffetu "San": Uvjerili smo se zašto Dalmatinci masovno posjećuju ugostiteljski objekt s tri desetljeća tradicije!

[REPORTAŽA] Razgovarali smo s vrijednim vlasnikom Matom Santrićem koji je svoju ljubav prema gastronomiji pretočio u vrhunsku ponudu buffeta San. Nadaleko poznati ćevapi i janjetina apsolutni su br. 1 ovog dijela Dalmacije
SPONZORIRANI SADRŽAJ / Foto: Igor Jakšić11. srpnja 2023. 01:31
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Splićani znaju da se najbolja janjetina može pronaći u Klisu, Gornjem Sitnom ili Boraji, a po pitanju ćevapa konkurencija u gradu je već poprilična. Za stanovnike od Makarske do Imotskog dvojbe nema, najukusnija janjetina i ćevapi naručuju se samo na jednom mjestu - buffetu San iz Zadvarja. Ova mala općina, kako joj antički korijen riječi i otkriva, vrata su Zagore, pa ne samo lokalno stanovništvo nego i putnici namjernici već puna tri desetljeća na okrjepu svraćaju upravo u buffet San.

"San" u kontinuitetu radi već 30 godina, s kratkom pauzom za vrijeme "korone", otkriva nam vlasnik ugostiteljskog objekta, Mate Santrić. Ne postoji ništa ljepše nego kada je netko u cijelosti posvećen i svome poslu i svome rodnom kraju, a sve to utjelovljuje ovaj 36-godišnjak.

7 5 san zadvarje 55
GALERIJA
Kliknite za pregled

- Nama svima koji tu živimo, koji smo tu ostali tu živjeti, ponos je živjeti u našem Zadvarju. Odlučili smo se ne iseliti u veće gradove ili inozemstvo i ostati na djedovini. Imali smo svoje vizije, imamo i dan danas. Smatramo da se u današnje vrijeme bez obzira gdje se nalazimo, upornošću i radom sve može postići jer kvaliteta će se prepoznati prije ili poslije.

Sjećaš li se kako je sve krenulo kada je u pitanju "San". Proslavili ste 30 godina uspješnog rada...

- Ne sjećam se svih detalja, no sjećam se da sam kao malo dijete, pred početak škole, određenih scena iz dopremanja svega. Majke i oca koji su uložili puno truda da objekt krene s radom.

7 5 san zadvarje 28
Mate Santrić

Krenulo je u početku kao caffe bar, a prekretnicu je označio naš Sajam utorkom. Zatim je ponedjeljkom i utorkom krenula priprema pečenja i drugih autohtonih jela, tipa janjećeg drobčića, veneziana, lešo janjetine. Krenuli smo s nekoliko vrsta jela, da bi se tijekom kasnijih godina to nadograđivalo te smo došli do današnje razine.

Objekt je pozicioniran u srcu Zadvarja. Krajolik je predivan. U blizini imamo jednu novu atrakciju koja je u fazi uređenja. O čemu se radi?

- Radi se o izgradnji sedam vidikovaca na šetnici uz kanjon rijeke Cetine na vodopadu Velika i mala Gubavica. To je kratko to, bit će još dosta popratnih sadržaja ali to ćemo ostaviti za sam kraj, kada bude finalno otvaranje.

NIČE NOVA ATRAKCIJA U DALMATINSKOM ZALEĐU Od sada možete stajati nad 150 metara visokim kanjonom i gledati veličanstvene slapove

Što nudi San što se tiče gastronomske ponude?

- Nadaleko smo poznati po našoj pečenoj janjetini. To nam je bila neka osnova i kruna je našeg dosadašnjeg rada svih ovih godina. Pošto sam veliki ljubitelj mesa, uvijek me interesiralo ići stepenicu više. Smatram da, kada nešto radiš, to onda moraš raditi kako treba ili se uopće time ne baviti. Tako da smo janjetinu usavršili, kao i ostala mesna jela. Što se tiče restoranske ponude, također imamo vrhunski teleći kotlet, našu platu San koja je mješavina telećih kotleta, punjenih ražnjića, naših ćevapa... Posebno bih stavio naglasak na naše domaće ćevape koje sami koje sami proizvodimo. Smatram da su nam domaći ćevapi najbolji mogući proizvod kojeg proizvodimo, naravno uz neizostavno pečenje - to nam je najbolje i broj jedan. Ovime smo najbolje ovladali, i ovu gastronomsku ponudu smo usavršili.

7 5 san zadvarje 14
Plata San

Zadvarci i stanovnici ovog dijela Zagore i Dalmacije su vas prepoznali. Vidim, ima mjesta za parking, omiljeno ste mjesto od jutra do kasno navečer, nije da radite samo jedan dio dana. Već ujutro ste spremni za gastro užitke.

- Restoran radi od ujutro u šest do navečer u ponoć, s time da kuhinja radi već od devet sati ujutro što se tiče gotovih jela, naših marenda. Tokom dana dalje ide a la carte, itd.

7 5 san zadvarje 53

Janjetina... Nekako se može kazati da ono što bi bilo Splićanima Klis i Sitno, to je ovom dijelu Dalmacije Zadvarje.

M: Slažem se. Što je Klis Splitu, to smo mi omiškoj i Makarskoj rivijeri. Mi smo tu zaleđe koje čuva i njeguje tu tradiciju i kvalitetu pečene janjetine.

Janjci nisu, vjerujem, s Novog Zelanda (smijeh)...

- Nisu niti će ikada biti, što se nas tiče. Nabava janjaca je Kaštelanska zagora, Šibensko zaleđe, od Tromilje prema Krki, od Prgometa, Kamešnica. Smatramo da je od tamo najbolja janjetina. Isključivo domaći proizvodi.

7 5 san zadvarje 30

Zadvarje je strateški na lijepom mjestu. Blizu je more, blizu je autocesta, i zapravo svatko tko putuje prema moru ili prema Zagori, ovdje je zgodno za stati.

- Možemo kazati da je naša geografska pozicija Bogom dana. Samo ime Zadvarje potječe od riječi 'dvare' koja znači 'vrata', tako da smo jedan od prirodnih silaza na more. U današnje vrijeme, kada je više-manje sve dostupno, na Zadvarju ste za dvadesetak minuta iz Splita, Makarske... Sve nam je blizu.

Nije samo janjetina i ćevap, može se ovdje dobiti i slatko, može se popiti kava ili pivo - cijela ponuda.

- Tako je. Imamo kompletnu gastronomsku ponudu, i garantiramo što god bilo tko kod nas izabere, neće pogriješiti.

7 5 san zadvarje 3

Radite li narudžbe za velike događaje kao što su krštenja, krizme, ima li toga?

- Naravno, ima toga. Time se možemo i pohvaliti, jer smo za sljedeću godinu već skoro bukirani u potpunosti što se tiče sezone i događanja kao što su pričesti i krizme, u peti i šesti mjesec nakon Uskrsa. Ljudi su prepoznali našu kvalitetu.

Sudeći i samo prema onome što smo danas vidjeli, nisu samo "lokalci" ovdje, primijetio sam i strane goste. Ide vam u korist činjenica da je, prvo, naša obala sve posjećenija, a drugo da strategija turizma počinje ozbiljno shvaćati da bez Zagore nema cjelovite priče za Dalmaciju.

- Ljudi su shvatili da pomaka prema naprijed ne može biti ako se ne ujedinimo. Meni je drago da smo barem ovdje u Zadvarju svi ujedinili i što svi guramo naprijed. Zato se i dobro razvijamo, kao što ste i vidjeli. Samo se zajedničkim snagama može sve uskladiti. Stranaca naravno ima. Svake godine niču neke nove kuće za odmor s bazenima koje, dapače, se ne bi postidjele i da su na moru. Ljudi su željni mira, odmora i dobre hrane, a mi im to sve možemo omogućiti.

7 5 san zadvarje 46

Postoje li poslovni planovi za dalje? Što se tiče samog prostora, imamo ovaj štekat uz cestu, pa ovaj prednji dio pa treću prostoriju.

- Znate kako kažu, tko je lud i voli radit može po cile dane, tako i ja. Ja sam vam avanturist, volim sve probati i sve vidjeti. Planova imamo, hvala Bogu djece imamo i nadamo se njihovoj pomoći. Planova imamo dosta. U pripremi imamo terasu na katu koja bi trebala biti brzo otvorena.

Zato ne dvojite, dođite u Zadvarje, uživajte u ljepotama Zagore i svakako najboljoj janjetini i ćevapima ovog dijela Dalmacije!

7 5 san zadvarje 42

 

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
122
Haha
6
Nice
13
What?
2
Laž
6
Sad
2
Mad
7
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ideje za božićne poklone: Evo kako pronaći dar koji zaista znači
7
sat
Ideje za božićne poklone: Evo kako pronaći dar koji zaista znači
Dolaze li turisti u Dalmaciju zbog gastronomije? Nakon velikog istraživanja pokrenut ambiciozan projekt, prve godine u fokusu je – dalmatinska kuhinja
24
sat
Dolaze li turisti u Dalmaciju zbog gastronomije? Nakon velikog istraživanja pokrenut ambiciozan projekt, prve godine u fokusu je – dalmatinska kuhinja
FOTOGALERIJA Splićani su SRCE! U 2 sata skupili 2.480 eura za Dječji dom Maestral i oborili hrvatski rekord!
2
dan
FOTOGALERIJA Splićani su SRCE! U 2 sata skupili 2.480 eura za Dječji dom Maestral i oborili hrvatski rekord!
JOKER FASHION PORTFOLIO: Blagdanska modna romansa
2
dan
JOKER FASHION PORTFOLIO: Blagdanska modna romansa
Fiskalizacija 2.0 donosi kazne do 66.360 € - kako izbjeći probleme i pripremiti se u tri minute
2
dan
Fiskalizacija 2.0 donosi kazne do 66.360 € - kako izbjeći probleme i pripremiti se u tri minute
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.