Kako zlonamjerni softver može narušiti vaš mir?

Virusi koje poznajemo iz filmova ne postoje već godinama. Više nije svrha oštetiti vaše računalo nego iskoristi vaše računalo kao resurs


Malware je zlonamjerni softwer za opstruiranje normalnog rada aplikacija i njihovih pod-rutina na način da onemogućava neometan rad kako uređaja tako i korisnika. Preciznije: ako za program kojeg vi odlučite pokrenuti, taj software zaključi da će ga ugroziti, on ga naprosto odluči ne pokrenuti.

Ukoliko na vašem uređaju već imate zlonamjernog podstanara prije nego se prvi put pokrene i prije nego bilo što napravi vašem uređaju taj pametnjaković osigura svoju egzistenciju. Kako? To napravi na način da prilikom najobičnije operacije poput „copy paste“ on navedeno iskoristi i “prilijepi“ samog sebe tj. „iskopira“ se na neku drugu lokaciju na računalu i sakrije svoju vidljivost- pri tome osiguravajući svoj opstanak (vidljivost je opcija kojom se može ili ne mora prikazati set sistemskih direktorija vidljivih korisniku). Nakon što je osigurao preživljavanje kao svako razumno biće prvo što napravi jest pregleda vaše računalo, potom napravi katalog stvari interesantnih za onoga koji vam je servirao malware, kreator tog malware-a odlučuje o sljedećim točkama. Ilitiga kako će vam točno narušiti mir.

  1. Malware kao takav može biti dio skupine računala koju su jednako zaraženi kao i ono samo. Osim što pripada toj većoj skupini „zaraženih“ oni ne čine ništa do trenutka kada ih aktivira kreator. Računala koja pripadaju većoj skupini se najčešće koriste u DDoS (distributed denial of service) napadu. Napad se izvodi tako da prilikom npr. korištenja usluga online kupovine ili plaćanja računa onaj isti kreator odluči ucijeniti pružatelje usluga na način da im onemogući normalno korištenje osiguravajući financijski gubitak pružateljima usluge. Pružatelj usluge može i ne mora odgovoriti na zahtjev najčešće skupine hakera te se pokušati boriti protiv istog napada. Napad se izvršava na način da u isto vrijeme sva računala koja su zaražena malware-om krenu pristupati toj navedenoj usluzi koju želimo blokirati (zamislite da u jedan lijevak stavite šaku pijeska, na drugi kraj lijevka može izaći samo onoliko pijeska koliki je njegov promjer.)
  2. Malware može biti samostalan i neovisan o ikakvim drugim računalima i imati samostalno djelovanje na pojedinačnog korisnika. U takvim situacijama sama riječ malware nije ispravna za koristiti te prelazi u riječ ransomware. Njegova svrha je, kada napravi katalog vašeg računala, da zaključi i popiše sve vaše kreirane (ono što je sam korisnik otvorio, napisao, dokumentirao te spremio negdje na računalo) dokumente, a sve ono što je računalo kreiralo prilikom svog rada će preskočiti i zanemariti. Pri tome imajući na umu bitnost vaših dokumenata i njihovu važnost. Nakon toga smiri svoj rad (pod dodatnim radom se smatra samo izvršavanje program te pritom dodatno opterećuje računalo, a za ilustraciju situacije zamislite da nosite ruksak na leđima, a netko kriomice doda još jedan teret na vaša leđa, vi ih nosite jednako brzo kao prvi ruksak samo ćete morat uložiti dodatnu energiju i time se više umoriti), njegovo odgođeno djelovanje npr. 2 tjedna kao proizvoljan period odabran od strane kreatora ransomware krene u napad.

Napad se izvršava tako da vam prikaže prilikom korištenja web pretraživača internet stranicu koja je  već spremljena lokalno na vaše računalo. Na toj stranici nalazi se poruka o tome što je napravljeno i kolika je cijena vraćanja podataka te period koji označava kraj vremena plaćanja. Nakon čega će uslijediti potpuna blokada računala s time onemogućavaju normalan rad i pristup vašim podacima.

Zato je dobro koristit siguran VPN kao https://surfshark.com/servers/croatia.

  1. Adware- je software koji služi samo za prikazivanje što više oglasa na ekranu vašeg uređaja. Web dizajneri i drugi pružatelji usluga na internetu tretiraju web stranice poput nekretnine te sve što nije rečeno tekstom ili slikom je prostor za oglašavanje. Ako nema definiranog načina tj. slova zakona kakvo oglašavanja smije ili ne smije biti oglasi postaju sve interaktivni i samim time omogućavaju pozadinsko izvršavanje inih aplikacija koje nećemo niti znamo da se izvršavaju. Kako je riječ o domeni oglašavanja njegovo korištenje i izvršavanje se ne tretira ilegalnim (ali je naporno) te se dozvoljava.

Adware kada prikaže oglas njegova cijela svrha jest da vam prikaže i sljedeći i to na način da profilira vas- koristeći vaše pretrage s mobitela i sve ono što ste pretraživali i pričali pokraj android telefona. Mikrofon na mobitelima danas je konstanto aktivan i u korištenju čak i kada vam je mobitel zaključan, a ekran ugašen. Na taj način adware preciziraja točno one oglase koji će vas natjerati da nešto kupite (jer ste o tome netom prije pričali – nemojte se praviti da ne znate odakle odjednom oglasi za kremu protiv hemeroida). Monetizacija web oglašivačkog prostora je ono što je učinilo Google informacijskih divom. Sve njihove usluge su besplatna, ali u zamjenu za pristup vašim svim podacima. No ne briniti nikoga u Google-u nije briga za vaše gole slike niti će ih gledati, ali će znati te podatke o vama i stvoriti vaš psihološki profil čime će programeri u suradnji s psiholozima još bolje profilirati serviranje oglasa na vaš ekran.

Virusi koje poznajemo iz filmova ne postoje već godinama i vi sami zasigurno ne znate nikoga koji je imao ili ima virus. Više nije svrha oštetiti vaše računalo nego iskoristi vaše računalo kao resurs kojeg vi plaćate (Internet, pristup, struja, grijanje, hlađenje) koje zlonamjerni softveri koriste pri tome skrivajući svoje djelovanje i svoj pravi identitet (jer kada se računalo nalazi u mreži potrebno je više vremena da se otkrije iz razloga što se svako računalo mora “javiti” svim drugim računalima).

Ukratko, što ste zadnje „googlali“?

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime