Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Kako stare bunare i gustirne ponovno staviti u funkciju navodnjavanja?

Evo kako
SPONZORIRANI SADRŽAJ25. srpnja 2025. 16:26
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Stari bunari i gustirne, koji su desetljećima služili kao osnovni izvori vode u poljima i u maslinicima, ponovno dobivaju na vrijednosti – i to ne samo iz praktičnih, već i klimatskih razloga. Naime, sve više poljoprivrednika traži neovisne izvore vode za navodnjavanje, osobito u uvjetima rastućih temperatura i čestih suša koje ozbiljno prijete stabilnosti prinosa.

Dobra vijest je da se i stari izvori vode mogu uz određene radove uspješno staviti u funkciju. U ovom tekstu donosimo kako.

Provjera stanja i čišćenje

Prvi korak je pregled i utvrđivanje u kakvom su stanju bunar ili gustirna:

Zidovi i konstrukcija – potrebno je pregledati ima li pukotina, urušavanja ili znakova nestabilnosti. Kod kamenih zidova poželjna je pomoć majstora koji poznaje tradicionalnu gradnju.

Dno i voda – često se na dnu nakuplja mulj, lišće i razni organski ostaci. Bunari i gustirne moraju se mehanički očistiti, a po potrebi i dezinficirati.

Analiza vode – voda za navodnjavanje ne mora biti pitka, ali mora biti zdrava za tlo i biljke, bez nafte, fekalnih zagađenja i teških metala. Analizu je najbolje napraviti u ovlaštenom laboratoriju.

Prilagodba za navodnjavanje

Nakon što su provjere i čišćenje obavljeni, bunar ili gustirna mogu se tehnički opremiti za svakodnevnu upotrebu:

Pumpa – najčešće se koristi potopna pumpa, koja se postavlja na dno, ili usisna pumpa ako je voda dostupna s manje dubine.

Cjevovod i kapaljke – voda se može voditi direktno do maslina, vinove loze ili povrća pomoću crijeva, cijevi s kapaljkama ili jednostavnih prskalica.

Automatizacija – postavljanje tajmera ili senzora vlage omogućuje racionalno i pravodobno zalijevanje, što je posebno važno u ljetnim mjesecima kada tlo brzo gubi vlagu.

Koliko vode je potrebno?

Količina vode ovisi o kulturi, ali za maslinik vrijedi okvirno: 20 do 30 litara po stablu u jednom zalijevanju, Gustirna ili bunar od 10 m³ (10.000 litara) može navodnjavati oko 300 stabala jednom.

Gustirne koje skupljaju kišnicu s krovova imaju dodatnu prednost. Na primjer, krov površine 100 m², uz godišnju količinu oborina od 800 mm, može prikupiti 80.000 litara vode – dovoljno za nekoliko ciklusa navodnjavanja.

Na što još treba obratiti pozornost?

Sigurnost – svi otvori moraju biti zatvoreni poklopcima koji sprječavaju pad ljudi ili životinja.

Zaštita vode – kako bi se spriječila pojava algi, komaraca i drugih nepoželjnih organizama, preporučuje se zatvaranje otvora i povremeno održavanje.

Regulativa – ako se bunar koristi za gospodarsko navodnjavanje, važno je provjeriti vodopravne uvjete i, po potrebi, prijaviti korištenje vode.

Dugoročna isplativost i klimatski kontekst

U uvjetima učestalih suša, slabih zaliha površinske vode i sve većih računa za komunalnu vodu, ulaganje u obnovu vlastitog izvora brzo se isplati. Osim financijske uštede, vlasnici imaju veću kontrolu nad vremenom i količinom navodnjavanja, što uvelike doprinosi stabilnosti i kvaliteti uroda.

Obnova starih bunara i gustirni nije samo dio očuvanja tradicije, već i konkretan odgovor na promjene u klimi. Poljoprivreda budućnosti oslanja se na lokalne resurse, pametnu potrošnju i otpornost na vremenske ekstreme. Upravo zato, vlastiti izvor vode – ako ga imate – vrijedi svakog uloženog truda.

Novi broj časopisa Maslinar možete naručiti na sljedećem linku.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ružica Čović & bend otvaraju Advent na Prokurativama: Detaljan program blagdanskog "it-spota"
12
sat
Ružica Čović & bend otvaraju Advent na Prokurativama: Detaljan program blagdanskog "it-spota"
Zimska čarolija u Strelitziji: Radionica vijenaca koja pretvara dom u najljepšu blagdansku priču
23
sat
Zimska čarolija u Strelitziji: Radionica vijenaca koja pretvara dom u najljepšu blagdansku priču
Najukusniji Advent u Zori Biloj: Gastronomski prosinac prepun posebnih događanja
1
dan
Najukusniji Advent u Zori Biloj: Gastronomski prosinac prepun posebnih događanja
Fešta u kaštelanskom outletu: Sveti Nikola djeci će dijeliti poklone, a roditelj osim brutalnih sniženja čekaju fritule i kuhano vino
2
dan
Fešta u kaštelanskom outletu: Sveti Nikola djeci će dijeliti poklone, a roditelj osim brutalnih sniženja čekaju fritule i kuhano vino
Poklon koji usreći baš svaki put
2
dan
Poklon koji usreći baš svaki put
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.