Hrvatski liječnički sindikat (HLS) tijekom četvrtka izvijestio je da je dosad oko 4000 liječnika u Hrvatskoj pokrenulo sudske tužbe tražeći da im se isplati razlika plaće zbog pogrešno obračunatih prekovremenih sati. U 400 slučajeva donesene su prvostupanjske presude, sve u korist liječnika, a u 150 i pravomoćne presude po kojima su bolnice dužne liječnicima isplatiti zaostala potraživanja.

Procjena je da bi u slučaju tužbi ukupna potraživanja liječnika od države mogla dosegnuti vrtoglave dvije milijarde kuna.

Ovaj slučaj komentirao je i ravnatelj KBC-a Split, dr. Julije Meštrović.

– Ne znam točan broj tužbi u Splitu, ali ima ih sve više. Međutim, to nije problem KBC-a Split nego je nacionalni problem. Prema tome, kako se bude rješavalo na nacionalnoj razini, tako će biti i u našoj.

Procjenjujemo koliko bi to mogli biti troškovi, a bit će sigurno veliki. Naravno, teško je to do kraja procijeniti, ali ponavljam, to ne može biti rješenje jedne bolnice nego mora biti riješeno na nacionalnoj razini.

Ravnatelj je komentirao situaciju s gripom u Splitu.

– Ne znam točne brojke, ali gripe je manje. Ako obiđene naše prijemne ambulante na zaraznom, pulmologiji, pedijatriji, vidjet ćete da je znatno manje bolesnika. To je ne znači da gripe više nema, još je uvijek tu. Sve mjere opreza se moraju podjednako provoditi kao do sada, međutim, ipak je broj novooboljelih u opadanju. Ne bih se usudio reći da je vrhunac gripe u opadanju nego samo da je u ovom trenutku bolesnika manje.

Ipak, moramo pričekati možda idućih mjesec dana i onda ćemo točno znati što se zbiva. U ovom trenutku smo vjerojatno na vrhuncu – kazao je ravnatelj Meštrović na novinarski upit tijekom konferencije za medije.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime