Unatoč mjerama Vlade, velikom broju poduzetnika je egzistencija ugrožena. Hotelijeri se, ponajviše, bore sa globalnom pandemijom koronavirusa. Ipak, ima i onih koji profitiraju na tržištu nekretnina.

Lockdown u hotelijerstvu i ugostiteljstvu je poneke hotele doveo do potpunog zastoja sa fatalnim posljedicama.

Turistički promet Splitsko-dalmatinske županije je poprilično podbacio usporedo sa 2019. godinom, bilježi se evidentan pad dolazaka u 2020.g., od 1.siječnja do 31.kolovoza, i to 46,44%*, što je rezultiralo zatvaranjem nekolicine hotela u Splitu. Pandemija je posebno pogodila hotelijere koji su se specijalizirali za MICE usluge.

Posljedično, vrijednost nekretnina hotelskih objekata pada, dok je do dolaska pandemije kontinuirano rastao. Pri tom, banke ne financiraju nove poslovne aktivnosti niti izdaju neobvezujuća pisma namjere hotelijerima, jednako ni građanima koji ulažu u turizam.

Tržište nekretnina poslovnih prostora je u padu. Veliki broj uslužnih djelatnosti se opredijelio za rad od kuće. Banke vrlo oprezno ulaze i u financiranje kupnje poslovnih prostora.

Najveći interes ipak je usmjeren prema stambenim nekretninama, kako će se koronavirus odraziti na njihova tržišna kretanja?!

Kada govorimo o stambenim nekretninama, konkretno situaciji u Splitsko-dalmatinskoj županiji, potražnja za nekretninama je stabilna, cijene su zadržane skoro na istom nivou kao prije pandemije, što možemo okarakterizirati kao pozitivnu činjenicu, obzirom da potražnja i nadalje postoji. Krizni periodi nerijetko potenciraju kupovinu nekretnina, građani žele skloniti svoj novac „na sigurno“, kad je Hrvatska u pitanju – ulaganjem u nekretnine. Ostaje vidjeti što će u tom pogledu donijeti zadnji kvartal tekuće, početak naredne godine.

Cijena najma stana u Splitsko-dalmatinskoj županiji je u skladu sa prošlogodišnjom ili je ponegdje došlo do sitnog pada. Značajan broj nekretnina je u opticaju. Najmodavci su se usmjerili na dugoročan najam umjesto kratkoročnog turističkog najma. Sukladno podacima najčitanijeg oglašivača nekretnina, na dan 16. rujna, iznajmljuje se 2.704 stana u SDŽ. Veliki broj nekretnina se neće iznajmiti do kraja rujna iz nesigurnosti dolazi li do zatvaranja škola/fakulteta, odnosno uvođenja on-line nastave. Najmoprimci se ne žele obvezati ugovorom, dok najmodavci traže sigurnost.

Tržište stambenih nekretnina pokazuje se nevjerojatno otpornim na ekonomske posljedice pandemije koronavirusa. Prodaja nešto zaostaje od izbijanja virusa u ožujku, no, što je važnije za kupce i prodavače, cijene zapravo stagniraju, odnosno u blagom je porastu. U ovom trenutku na tržištu prodaje je oko 4.750 stanova, 2.950 kuća i 3.130 zemljišta. Prosječna cijena stana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kolovozu, iznosila je 2.496 €/m2, što je za 0,32% veća usporedo sa istim razdobljem prošle godine. Prosječna cijena kuće je 1.972€/m2, odnosno 2,07% veća usporedo sa kolovozom 2019. g. Ne primjećujemo neke značajne oscilacije, odnos ponude i potražnje odražava se na vrijednost istih i zasigurno ne treba očekivati da će potražnja opadati, posljedično cijena, bitno snižavati. Visinu cijene nekretnine uvelike određuje lokacija, prilikom čega je starogradnja češće na atraktivnijim lokacijama, samim tim vrijednost znatno veća, zbog čega novogradnje postaju sve traženije, što će, neovisno o budućem razvoju situacije s koronavirusom, dovesti do određenog smanjenja tržišne vrijednosti starogradnje.

Kamatna stopa na stambene kredite kod većine banaka iznosi 2,90 do 3,10%, dok se Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita osiguravaju sredstva za APN kredite do kraja 2020. godine. Natječaj u rujnu je zadnji krug prijava za subvencionirane kredite. Prijave za APN kredit kreće 28.rujna.

Svakako se iščekuju i određeni potezi Vlade RH, najavljivane izmjene Zakona, ukidanje poreza na promet nekretnina i sl., što bi u određenom segmentu imalo pozitivan odraz na kretanje tržišta nekretnina. U pogledu potrebitih dodatnih mjera, jedna od najnužnijih je intervencija HNB-a prema bankama, s ciljem snižavanja referentnih kamatnih stopa. Takva mjera nesporno će olakšati financiranje, što će za rezultat imati dodatnu potražnju građana i investitora za kreditima, koje će u konačnici uložiti u kupovinu nekretnina ili pak izgradnju stambenih objekata.

Tržište logističkih nekretnina jedino profitira u vrijeme pandemije koronavirusa. Tko ima skladište, odnosno logistički objekt, može „profitirati“ od pandemije koronavirusa. Porast on-line trgovine uvođenjem „lockdown-a“ dovelo je tržište logističkih nekretnina do pobjednika. Očekuje se da će ovo tržište, narednih nekoliko godina, ostati stabilno, mišljenja su stručnjaci agencije Abitus, koja nudi kompletnu savjetodavnu uslugu pri kupnji/prodaji nekretnine, i to od geodetskih usluga iskolčenja, usklađenje zemljišta/katastra/stanja na terenu, izrade skica podjele zemljišta, ishođenje lokacijske informacije za zemljišta, izradu idejnog rješenja za veća prostorna područja i druge usluge vezane za nekretnine. Za sva daljnja pitanja obratite se Abitus agenciji ili na broj: 091/5601-160.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime