Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Gastronomski put oko svijeta: Splitski restoran Makarun oduševio fuzijom dalmatinske i marokanske kuhinje

U rezidencijalnoj kuhinji gošće su dočekali chef Bože Vugdelija i pastry chef Nena Mravak te su zajedničkim snagama osmislili večeru u čak 7 sljedova fuzijskim tehnikama, uzimajući najbolje od dva gastro svijeta
Tekst&foto: MISLAVA ZUPPA26. travnja 2024. 20:43
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Nakon što nas je u zadnjih par mjeseci poveo na gastronomski put oko svijeta, splitski restoran Makarun postavlja ozbiljno dobru tradiciju fuzije dalmatinske kuhinje s nekom svjetskom.

Ovoga puta, što je ujedno i zadnja fuzijska večer prije ljeta, Makarun je ugostio marokanske kuharice chef Samah Tribech i chef Sana Chougdali u pratnji veleposlanice Kraljevine Maroko Nj.E. Nour El Houda Marrakchi.

makarun promo 9

U rezidencijalnoj kuhinji gošće su dočekali chef Bože Vugdelija i pastry chef Nena Mravak te su zajedničkim snagama osmislili večeru u čak 7 sljedova fuzijskim tehnikama, uzimajući najbolje od dva gastro svijeta.

makarun promo 2

Kuhinja je uzvanike pozdravila marokanskim pestom od kuhanog povrća i brusketom "posoljenim" prahom crnih maslina uz sasvim dovoljno ekstra djevičanskog ulja, no posebno oduševljenje i moment otvaranja nekih novih gastro vidika doživjeli smo uz tajine s mesom i šljivama. Tajine bih se usudila nazvati marokanskom izvedbom pašticade uz neke začine čije nazive ne koristite u svakodnevnom vokabularu.

Chef Bože je u trećem slijedu briljirao sipom i makarunima, ali ne bilo kakvim nego autorskim makarunima iz obitelji Farac čija tradicija seže par stotina godina u prošlost na otok Korčulu.

Voditelj Makaruna Mario je sinoć doživio pravi šok kada je između trećeg i četvrtog slijeda obišao kuhinju i vidio zdjele koje je Samah spremila za goste. Uplašen količinom kus-kusa (couscous) koji odgovara publici od 100 gladnih ljudi, a ne 30 ljudi koji čekaju četvrti slijed hrane odlučio je ipak ne dovoditi u pitanje procjenu gostujuće kuharice - samo zbog činjenice da je bila okružena svojim "friško" naoštrenim noževima te je za savjet upitao veleposlanicu.

makarun promo 13

"Kus kus tako mora vani, sve drugo je uvreda gostima, mora biti preobilato. "

Ne trebamo dodatno napominjati da kada su zdjele izašle "vani" Mario nije bio jedini koji je doživio šok.

Nerealna količina potegnula je teško pitanje- pitanje o bacanju hrane, tada smo svi upoznati s konceptom koji se uvodi u Makarun postepeno, a u pitanju je zero waste.

Zero waste u doslovnom prijevodu znači kuhati bez otpada te reciklirati namirnice kako se ne bi bacile, pri čemu se u svakom smislu riječi zadržava zavidna razina kvalitete jela koja izlaze iz kuhinje ovog posebnom restoran u sred Dioklecijanove plače.

Usuglašeni u činjenici da su gosti najedeni, kuhinja je izbacila jedan slijed s jelovnika, upravo zbog zero waste novouvedene situacije večeru su priveli kraju filetom ribe spremljenim na marokanski način što je u ovom slučaju značilo premaz od limuna uz klasičnu pripremu uz štih blitve i boba učinivši ovaj slijed nečim poznatim i bliskim.

Dokrajčila, a na najbolji mogući način, nas je slastičarka Nena Mravak desertom koji priča sve svjetske jezike, dovoljno laganim da nismo trebali trčati počasni krug oko palače zbog grižnje savjesti oko slatkoga.

makarun promo 8

Svaka čast Makarunu i osoblju, sjajno se adaptiraju gostujućim kuhinjama preuzimajući njihove imperative u iznimnim nastojanjima da svoju kužinu učine još boljom.

Željno iščekujemo sljedeće gostovanje grčke kuhinje čim sezona opusti svoj tradicionalni stisak.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
15
Haha
1
Nice
2
What?
0
Laž
1
Sad
1
Mad
4
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
PRASEĆI ADVENT U GUDINA: Dim, sarme i "dernek" do kraja godine
6
sat
PRASEĆI ADVENT U GUDINA: Dim, sarme i "dernek" do kraja godine
Rezanjem kapule do tisuću eura! Advent na Obrovu i ove je godine pripremio gastro spektakl
9
sat
Rezanjem kapule do tisuću eura! Advent na Obrovu i ove je godine pripremio gastro spektakl
Otvoren je Amaris Esthétique – novi centar za zdravlje, mršavljenje i oblikovanje tijela u Splitu
1
dan
Otvoren je Amaris Esthétique – novi centar za zdravlje, mršavljenje i oblikovanje tijela u Splitu
Arriva i Brioni udružili snage: karta od Zagreba do Zadra samo četiri, a do Splita pet eura
2
dan
Arriva i Brioni udružili snage: karta od Zagreba do Zadra samo četiri, a do Splita pet eura
Unesite božićni ugođaj cvijećem u svoje domove i obitelji
2
dan
Unesite božićni ugođaj cvijećem u svoje domove i obitelji
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.